Kirja ei vanhene vuodessa. Kustannus Aarni kokosi tulevan syksyn kirjauutuuksia odotellessa vielä yhteen artikkeliin vuoden 2022 kirjamme.
Aarnin vuosi 2022 oli työntäyteinen. Kustansimme neljä uutuusfiktiota. Saldo on pienkustantamolle hengästyttävä.
Kustannus Aarni tekee mottonsa mukaan “kirjoja historiasta, nyky-Suomesta ja mahdollisista maailmoista.” Raakalaismainen sota rikkoo Eurooppaa jo toista vuotta – Mikä onkaan nyt tärkeämpää kuin tarjota toivoa. Kirjoja pitää kirjoittaa ja kustantaa nyt nykyhetkestä historian ja mahdollisen lävitse:
Aarnin kirjat kertovat yhteisöistä, jotka voittavat kriisissä, ja yksilöistä, jotka johtavat esimerkillään. Ne muistuttavat sodankin keskellä – ja juuri sen takia – myös muista arvoista.
Metsä ympärillämme ei lakkaa yhteyttämästä eikä metsäkone ja marjastaja metsässä kulkemasta. Ja rakastaminen sen kaikissa muodoissaan on kaiken perusta.
Tutustu kaikkiin Aarnin kirjoihin: https://kustannusaarni.fi
Lauri Laakso: Talviteräsmies
Muistikuvia emeritusprofessori Lauri Laakson elämästä
Jos Jyväskylän yliopiston emeritus professori Lauri Laakso piirtäisi valkoisen viivan Tampereen ja Jyväskylän väliin, tuo viiva näyttäisi ladulta. 150 kilometrin matka kahden kaupungin välillä ei olisi talviteräsmiehelle kummallakaan tavalla kohtuuton.
Lauri Laakso on tehnyt elämäntyönsä urheilun ja liikunnan lähettiläänä. Teos on urheilun kulttuurihistoriaa. Tampereella 1947 syntynyt Laakso asui lapsuutensa Pyynikin Koulukadulla samassa talossa jääkiekkolegenda Timo Sutisen kanssa, ja takana on 67 vuotta kilpailuja, jokaisessa ikämiesluokassa.
Marianne Roivas: Rakkaudesta Lajiin
”Kerran ratsastin ponillani vieraalla rannalla ilman satulaa täyttä laukkaa, kun se äkkiarvaamatta kompastui hiekan alla vaanivaan ajopuuhun. Tunsin, miten eläimen paljas lihaksikas selkä katosi altani ja kaula edestäni ja kiljahdin säikähdyksestä ja kivun odotuksesta.
Marianne Roivaksen esikoisromaani Rakkaudesta lajiin on rakkaudentunnustus hevoselle, eläimelle, joka kantaa ihmistä saaliseläimen erehtymättömällä vaistolla. Samalla se kirja vallasta ja väkivallasta, kiimasta ja voimasta, panemisesta ja rakastamisesta.
Pirjo Kela: Mielimetsä
(Ilm. syyskuu 2022)
Metsästä on yhtä monta mielipidettä kuin on puhujaa. Suomalaisessa metsäkeskustelussa mediatilan on vienyt väittelyt hiilinieluista ja metsien monimuotoisuudesta, mutta mitä metsä on kokijalleen: omistajille, metsästäjille, kalastajille, samoojille, juoksijoille, taiteilijoille, lapsille tai sodat kokeneelle vanhukselle. Kajaanilaisen kirjailija Pirjo Kelan uutuusteos Mielimetsä nostaa metsäkeskustelun lempeälle kainuulaiselle rukkaselle.
Mielimetsä voitti Kustannus Aarnin vuoden 2020 Minä ja Metsä -kirjoituskilpailun asiaproosasarjan. Se on Suomessa harvioin julkaistua pienoisproosaa, lyhyttarinoita, joissa Kela päästää ääneen 139 eri ikäistä suomalaista.
Anne Martin: Kallioon maalattu laulu
(Ilm. syyskuu 2022)
Ei se ollut isäjumala, joka veisti kasvot kallioon. Se oli lahja hänen rakastajattareltaan. (Ilta, 1200 eaa.)
Postapokalyptinen, fantasiaelementeistä ammentava sukupolvitarina on puheenvuoro metsien ja ihmisoikeuksien puolesta.
Anne Martin voitti teoksellaan Kustannus Aarnin vuoden 2020 Minä ja metsä -kirjoituskilpailun Spekulatiivisen fiktion sarjan. Kritiikin laajasti kiittämä teos on Martinin esikoisteos.