Seili – Elon kirjoa

39,90

SEILI – ELON KIRJOA

Kirjoittaja: Emeritus professori Ilppo Vuorinen, Saaristomeren tutkimuslaitos

Julkaisija: Kustannus Aarni, 2020

ISBN 978-952-7130-50-6

 

Kuvaus

Seili – Elon kirjoa on elämysmatka Seilin saaren monivaiheeseen historiaan. Tuo matka on kirjaimellisesti kurkistus ruohonjuuritasolle, tutkimaan ympäristöömme ja omaa historiaamme. Ihminen on muokannut vuosisatojen ja -tuhansien ajan Seilin saarta. Ensin hän saapui sinne kalastajana, kauppiaana ja maanviljelijänä. 1600-luvulta lähtien hänet tuotiin saareen usein väkisin. 1619 perustetun leprasairaalan potilaat vaihtuivat 1800-luvulle tultaessa mielisairaiksi. Saarella on pidetty myös ainakin yhtä poliittista vankia.

Seili – Elon kirjoa on Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen emeritus professorin Ilppo Vuorisen näkökulma Saaristomeren luonnon ja kulttuuriperinnön tutkimuksen puolesta. Turun yliopisto asettui saareen 1960-luvulla. Saarella tehdyt tutkimukset niin luonnosta kuin ihmisen toiminnasta antavat meille varsin hyvän kuvan siitä,mitä Saaristomerelle kuuluu 2020-luvulla.

Tarkka luonnon havainnoija ja saariston kulttuurin kantaja, kalakauppias Ossian Kuusinen (1873-1976) tiivisti tutkimuksen merkityksen myös arkipäivän elämässä, kun häntä haastateltiin vanhasta saaristokulttuurista ja elämän ehdoista saaristossa:

”Se täyty niin tarkka olla siin, et tiätä se merenpohja laadu ja viäl ilmanki laadu, …viäl ilmanpaineenki.”

Print Friendly, PDF & Email

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi