Jaakko Wilenius: Königsberg kestää

“Sotahistoriaa harrastaneena minua välillä hämmästytti tekijän tarkka paneutuminen sodan tapahtumiin. Kirja vilisee tunnettujen sotilaiden ja poliitikkojen nimiä ja heidän toimenkuvansa on sama, mikä on tullut esiin myös normaalissa sotahistoriassa.” (Seppo Jyrkinen, Kirjamaa 1.2.2024)

Eurooppa on vuonna 2024 keskellä sotaa – Kustannus Aarni julkaisee tarkistetun laitoksen syksyllä 2022 ilmestyneestä sotahistorian tiiliskivestä  (592 s.), Königsberg kestää. Kyseessä on tarkka 2. maailmansodan loppuvaiheiden vaihtoehtohistoria sen jälkeen, kun Hitlerin salamurha on onnistunut.

Kovakantinen, 589 sivua
EAN 9789527130711
suositushinta: 32,90€

UUDELLEEN KIRJOITETTU HISTORIA

Kesällä 1944 Kolmas valtakunta perääntyy kaikkialla. Itärintama on murskautumassa puna-armeijan vyöryyn ja Berliiniä pommitetaan päivittäin. Tässä tilanteessa Sicherheitsdienstin majuri Kurt Kress joutuu miettimään valintojaan. Viimeisen veljen kaatuminen sinetöi hänen päätöksensä. Hän liittyy vastarintaliikkeeseen, jonka tavoitteena on irrottaa Saksa sodasta ja liittää se takaisin länsimaisten humanistisia arvoja kunnoittavien kansakuntien joukkoon. Tuon päämäärän saavuttaminen vaatii kuitenkin rajuja toimia.

Jaakko Wileniuksen Königsberg kestää on analyyttinen ja viihdyttävä vaihtoehtohistoria Toisen maailmansodan viimeisestä vuodesta Euroopassa. Hitlerin salamurha ja vallankaappaus ovat vasta alkusoittoa. Kuinka kymmenen vuoden valheet ja propaganda saadaan pyyhittyä saksalaisten mielistä, jotta he tottelisivat uutta johtoa? Ja kuinka länsivallat saadaan hyväksymään erillisrauha, Puola ymmärtämään, ettei Saksa ole enää vihollinen, Romania, Unkari ja Bulgaria pysymään rintamassa…

Kaikki tämä Saksan uuden johdon olisi saatava aikaiseksi parissa kuukaudessa, sillä puna-armeijan joukot lähestyvät jo Itä-Preussia. – Samalla tavoin kuin Venäjän joukot Severodonetskia ja Harkovaa, kesällä 2022.

Königsberg kestää on kirja sodasta ja sodan dynamiikasta, joka on muuttunut 80 vuodessa vähemmän kuin uskommekaan. Se on kirja sodasta – ja rauhan mahdollisuudesta.

*

Kirjailija Jaakko Wileniuksen lapsuudenkodissa kirjallisuus ja historiantutkimus olivat aina läsnä, ja nuoren Jaakon lukemistoon kuului niin Victor Hugon, Alexander Dumas’n ja Leon Uriksen tiiliskiviromaanit kuin Alpo Ruthin ja Antti Tuurin karheat suomalaistarinat. Elämäntyönsä yritysmaailmassa tehnyt Wilenius matkusti paljon erityisesti Itä-Euroopan maissa, joiden taloudellisesta ja yhteiskunnallisesta kehityksestä hän on ollut erityisen kiinnostunut.

Print Friendly, PDF & Email

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi