Anne Martin:
Kallioon maalattu laulu

Ei se ollut isäjumala, joka veisti kasvot kallioon. Se oli lahja hänen rakastajattareltaan. (Ilta, 1200 eaa.)

Olivia on elänyt koko elämänsä luonnon keskellä, kivisten kasvojen kaitsevan katseen alla. Eletään aikaa, jossa maailma niin kuin me sen tunnemme on muuttunut lähes asuinkelvottomaksi, ja valtaa pitävät mystiset koneenkaltaiset olennot. Pieni ihmisyhteisö on etsiytynyt turvaan syvälle metsään.

Eräänä iltana Olivia kuulee kalliomaalausten takaa laulua ja saa näyn, joka tuo hänen luokseen salaperäisen Eliaksen. Olivian tytär, muinaisen esiäidin siunaama Sade, ohjaa äitinsä ymmärtämään yhä vahvistuvaa yhteyttä kallion takaiseen maailmaan. Lopulta heidän on rakkaitaan suojellakseen yhdistettävä mahtinsa vastustamaan petoja, jotka vaanivat turvallisen metsän rajoilla.

Postapokalyptinen, fantasiaelementeistä ammentava sukupolvitarina on puheenvuoro metsien ja ihmisoikeuksien puolesta.


Otteita ja linkkejä teosarvosteluihin:

Teppo Kulmala, Keskisuomalainen 27.10.2022  Tulevaisuus dystopiana nykyjulmuuksien kartalla, Anne Martinin fantasia vaikuttaa kauniin unenomaisena ja karmivan todellisena”

Keskisuomalaiseen kymmeniä vuosia kritiikkejä kirjoittanut Teppo Kulmala esittelee Kallioon maalatun laulun Keskisuomalaisessa 27.10.2022. Kulmalan mukaan teos yhdistää “seikkailun, sukupolvikronikan ja mykyisyyttä peilaavan huomiskauhun piirteitä.”

“Romaani yhdistää taidokkaasti sukupolvien vaiheita. Muistojen ja kerronta-ajan kohdatessa hahmottuu häivähtelevän utopian ja valtavan dystopian kaltainen kuva tummasta ja tuhoavasta, mutta pienin ikiaikaisin toivonkipunoin jatkuvasta maailmasta.
Säästynyt metsä rauhoittaa. Sen ulkopuolella mätänevä maa hajuineen kammottaa. Onni ja ahdistus vuorottelevat ja kärjistyvät äitien raskauksissa, lasten syntymässä – tulevassa epävarmuudessa.”

Kulmalan mukaan Martinin tekstin teho on sisäisen tai ulkoisen tapahtumajännitteen sijasta visuaalisuudessa.  Hän päättää kritiikin: “parhaat tarinat ovat sellaisia, joiden loput jättävät jotakin mielikuvituksen varaan. Tähän Martinin hyvin kirjoitettu teos tähyää.”

Lue koko arvostelu esim Sanomalehti Karjalainen (maksumuuri)

Meridian – Feministinen kirjallisuusblogi 30.9.2022


KT Anne Martin on kirjoittamisen tutkija ja luovan kirjoittamisen ohjaaja. Kallioon maalattu laulu voitti Kustannus Aarnin vuonna 2020 järjestämän Minä ja metsä -kirjoituskilpailun spekulatiivisen fiktion sarjan.

Print Friendly, PDF & Email

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi