Seppo Jyrkinen sukeltaa jatkosodan karuihin vuosiin

jyrkinen-kansi-42-cd

SEPPO JYRKINEN: JUUTALAISPAKOLAISET JA HOLOKAUSTIIN HAVAHTUMINEN 1942

  • tietokirja, historia
    ISBN 978-953-7130-20-9 (e-kirja)
    julk. 3-2016

Suomen viranomaiset tekivät loppuvuodesta 1942 kaksi yritystä, jotta 150 Suomessa ollutta Keski-Euroopan pakolaista saataisiin siirrettyä rauhantilassa olleeseen Ruotsiin. Episodi on osa monisäikeistä prosessia, jossa Suomen päättäjät havahtuivat Saksassa meneillään olleeseen juutalaisten kansanmurhaan, holokaustiin. Alkusyksystä 1942 tapahtunut havahtuminen muutti Suomen politiikkaa aikana, jolloin Suomi oli riippuvainen Saksan elintarviketoimituksista ja Saksan sotakoneen mahti oli vielä otettava huomioon.

Seppo Jyrkinen on historian harrastaja. Juutalaiset ja holokaustiin havahtuminen 1942 -tutkimustaan varten hän on tutustunut Kansallisarkiston ja Ulkoministeriön arkiston alkuperäislähteisiin. Tarkastelun alla on useita historiankirjoissa mainittuja, mutta analysoimatta jääneitä tapahtumia. – Jyrkinen yllättyi tutkimuksen aikana esimerkiksi siitä, kuinka Suomen Valtiollinen poliisi ohitti lain kirjaimen yrittäessään auttaa maahan Keski-Euroopasta paenneita juutalaisia.

Juutalaiset ja holokaustiin havahtuminen osoittaa, että historiantutkimus voi olla elävä kertomus vaikeuksien kohtaamisesta ja niistä selviytymisestä. Esipuheessaan Jyrkinen toivoo oman tutkimuksensa täydentävän suomalaista sotahistorian tutkimusta ja tarjoavan hieman erilaisen näkökulman omaan menneisyyteemme.

Teos Aarnin verkkokaupasta:

Sähköinen kirja Aarnin verkkokaupasta

Sähköinen kirja


Myynnissä myös:

Print Friendly, PDF & Email

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi