Pako elämän ahtaudesta

Uutta romaania odotellessa Pasi Luhtaniemen Viattomat -kerää uusia ystäviä. Uusimmat teosarvostelu juhlistaa kohta kaksi vuotiasta rikosromaania. Markku Lindroos kirjoittaa Elisa Kirjojen arvostelunsa lopuksi:

Vuoden 2015 rikosromaanien listauksessa Kai Hirvasnoro nosti Viattomat esiin seuraavasti. (Lue koko vuosikatsaus linkistä:)

viattomat412Hänellä oli syy paeta. Syy vaieta. Syy unohtaa.

Petäisen järvestä löytyy ruumis, joka paljastuu viisi vuotta sitten kadonneeksi nuoreksi naiseksi. Löytö mullistaa elämän keskikesän helteessä uinuvalla Kokonniemellä. Mitä sellaista niemellä tapahtui vuosia sitten, joka oli pakko vaieta kuoliaaksi?

Viattomat kertoo erikoisen tarinan kahdesta perheestä ja perhesiteistä. Kronbergien perheeseen kuuluu vastuuntuntoinen isoveli Pyry, autistinen hyönteisharrastaja Peetu ja isoveljeään jumaloiva Pihla. Silja Kronberg, perheen äiti, on kuuluisa kuvataitelija, joka hakee inspiraatiota silloin tällöin viinitonkasta. Isä on muuttanut Englantiin. Naapurissa asuvat Peltolat, joiden tytär karkasi aikanaan kotoaan. Lapsenlapsi Anni käy isovanhempiensa luona kesäisin – ja rakastuu.

– Mä en halua, että mä joutuisin koskaan olemaan niin surullinen, Anni jatkoi. – Siksi sä et saa koskaan lähteä mun elämästä, mikään ei saa tulla sun ja mun välille…

Viattomat haastaa kerronnallaan ja pitää lukijan jatkuvasti hereillä. Jännitys kantaa loppuun saakka ja viimeisen sivun jälkeen jää vain yksi kysymys: kuka meistä on viaton?  Luhtaniemi raottaa hienovaraisin elein kahden perheen historiaa. Kirjailija ei sorru mässäilemään tragedialla tragedian perään – jo yksi riittää suistamaan raiteiltaan. Siksi Viattomat on niin jännittävä, siksi niin pelottavan uskottava.

Kritiikkejä kirjan ilmestymisvuodelta 2015


E-kirja myynnissä myös:


KIRJAILIJASTA

pasi-web0.9mvPasi Luhtaniemi (s. 1963) on kouvolalainen kirjailija. Viattomat on hänen toinen jännitysromaaninsa.

Kirjailijantyönsä lisäksi Luhtaniemi on loppuvuodesta 2015 perustetun Kustannus Aarnin kustantaja sekä Suomen maakuntakirjailijoiden kirjoittamisen vastuuvalmentaja.

Pasi Luhtaniemi: Viattomat
ISBN: 978-952-7130-01-8
julk. maaliskuu 2015, Kustannus Aarni

Print Friendly, PDF & Email

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi