KAUNOKIRJAT 2018-2020: Historiasta – Lars Strang, Pauli Loikkanen, Sirpa Ruotsalainen-Niskanen | ”Nykysuomesta” – Helena Miettinen, Matti Vilkki | ”Mahdollisista maailmoista” – Anna Malinen, Karoliina Heinola

Aarnin kustannusstrategia 2021-2022

Julkaisuvapaa 12.11.2020

”Kirjoja historiasta, nyky-Suomesta ja mahdollisista maailmoista”

Kustannus Aarnin kustannusstrategia 2021-2022 on nyt juuri julkaistu. Toimintaamme ohjaa motto ”kirjoja historiasta, nyky-Suomesta ja mahdollisista maailmoista.”

Kustannusohjelmassamme korostuu samalla entistä enemmän luonto: Keväällä 2020 julkaistu Seili – Elon kirjoa (2020) kertoi jo nimessään, että ihminen ja luonto ovat kaikessa sidoksissa toisiinsa. Marraskuussa 2020 päättyneen Minä ja metsä -kirjoituskilpailun voittajatekstit kertovat samaa tarinaa kohtalonyhteydestämme luontoon.

”HISTORIA”

Kustannus Aarni on pieni yleiskustantamo, joka julkaisee niin tieto- ja oppikirjoja kuin romaaneja ja novelleja.

Tietokirjoissa olemme julkaisseet esimerkiksi isot neliväriteokset Neidon Kyynel – Tarinoita Olavinlinnasta (2015) ja Seili – Elon kirjoa (2020). Marraskuun lopussa ilmestyvä Läpi harmaan ja pinkin kiven – Kuusankosken lukio 100 vuotta, on paksu aate- ja oppihistoriallinen dokumentti toisen asteen koulutuksen synnystä ja kehityksestä keskellä kuohuvaa vuosisataa.

UUTTA: Kesäkuussa 2021 Aarnilta ilmestyy upea yli 300-sivuinen arvokirja Tähtilinnoituksen talot – Elämää historiallisessa Haminassa. Tutustu teokseen julkaisee teoksen Haminan linnoituskaupungin keskustan historiasta. Lue teosesittely tästä linkistä.

Historia korostuu myös oppi- ja kaunokirjoissamme.

Ensimmäinen oppikirjamme Tutki ja tulkitse – Alakoulun historia I-II (2018-2019) on jo kovassa käytössä suomalaisissa kouluissa.

Romaaneissa Lars Strangin kaksi historiallista romaania Yhteen taotut (2016) ja Pohjanpolku (2018) ovat löytäneet varsinkin Pohjanmaan alueella ihmisten kirjahyllyihin. Lähihistoriaan liittyvät myös Pentti Salmelan Sankareita ja sankareiden varjoja (2020) sekä Pauli Loikkasen Piirtäjä (2019)

”NYKY-SUOMI”

Aarnin julkaisee vuosittain kiinnostavaa uutta kotimaista proosaa.

Vuonna 2018 järjestetty kilpailu uusille novellikokelmille kantoi erityistä satoa. Voittajatekstin, Helena Miettisen viiltävän runollisen Hylkeenpyytäjän (2018) lisäksi on pakko mainita Matti Vilkin arvostelumenestys Suojattu elämä (2019).

Aiemmilta vuosilta Aarni suosittelee samaan sarjaan Timo Teräsahjon armotonta sivulliskuvausta Paskiaiset (2016).

”MAHDOLLISET MAAILMAT”

Fantasia, spefi ja tieteiskirjallisuus ovat genrejä, joissa todellisuus on aina tarua ihmeellisempää. Aarnin spekulatiivinen fiktio on aina myös yhteiskunnallista.

Karoliina Heinolan Hitonhauta ja muita puolielävien kohtaloita (2019) sijoittui vuoden 2020 Tähtivaeltaja -kilpailussa viiden finalistin joukkoon. Suosittelemme myös Anna Malisen esikoisfantasiaa Hämärikkö (2018)

Aarnin kirjat eivät vanhene. Tutustu kirjoihimme ja toimintaamme verkkosivuillamme https://kustannusaarni.fi

KUINKA AARNIN KIRJAILIJAKSI?

Strategiajulkistuksen yhteydessä on hyvä päivittää myös kaikilta kustantamoilta usein kysytty kysymys, kuinka päästä Kustannus Aarnin kirjailijaksi.

Verkostoidu

Kustannus Aarni ei ota vastaan käsikirjoituksia suoraan kirjailijoilta. Poikkeus sääntöön ovat aiemmin Aarnilla julkaisseet kirjailijat.

Aarni etsii uusia käsikirjoituksia kustannustoimittajaverkoston kautta. Verkostossamme on noin viisi toimittajaa – allekirjoittanut mukaan lukien – jotka toimittavat, opettavat ja valmentavat kirjailijoita ja toimivat muuten aktiivisesti esimerkiksi pienkustantajakentällä.

Kustannustoimittajat ehdottavat kirjailijan käsikirjoitusta. Päätöksen julkaistavista kirjoista tekee kustantaja Pasi Luhtaniemi.

Osallistu kilpailuihin

Kustannus Aarnin historian toinen proosan kirjoituskilpailu, Minä ja Metsä päättyi juuri, 5.11.2020. Kilpailulle löytyi kolme voittajaa, Pirjo Kela (asiaproosa), Silja Vuorikuru (nykyromaani) ja Anne Martin (spekulatiivinen fiktio) – Jokainen heistä julkaisee Aarnilla esikoisproosateoksensa.


Aarnin Metsän kertojat 2021-22. Vasemmalta: Anne Martin, Silja Vuorikuru ja Pirjo Kela

Kustannus Aarnin ensimmäinen kilpailu järjestettiin vuonna 2018, ja sen satoa on vielä syksyn 2020 proosajärkäleemme, Sankareita ja sankareiden varjoja. Järjestämme jatkossakin proosan kirjoituskilpailun kahden vuoden välein.

Aarnin kilpailuissa voittajan/voittajat valitsee kolmijäseninen raati henkilö-ja-ääni -periaatteella. Kilpailut ovat oiva näyteikkuna tarkistaa, mitä polkuja suomalainen proosa kulkee.

Pasi Luhtaniemi