Tulevaisuuden kirja – Osallistu kyselyyn ja voita!

Painettu- vai äänikirja, e-kirja vai verkkokirja? 

Oletko yksi niitä, joiden kirjahylly on jo täynnä?  Vai oletko niitä, jotka ovat huolissaan suomalaisen lukutaidon rapautumisesta ihmisten siirtyessä äänikirjoihin? Vai onko e-kirjan lukulaite sinusta kylmä ja persoonaton pehmeästi käänneltävien paperisivujen rinnalla?

Kustannus Aarni tutkii syksyllä 2022 yhteistyökumppaneidensa kanssa tulevaisuuden kirjaa. Osallistu. Kirjoita vapaamuotoinen sähköposti omista kokemuksistasi alhaalla kerrottuun osoitteeseen ja voita Aarnin vuoden 2022 uutuuskirja omaksesi.

Miten sinä haluaisit kirjasi?

Susi tapaa punahilkan. Gustave Doré, 1883. Public Domain.

Painetun kirjan käyttöliittymä on lähes kaikkien kirjanystävien mielestä edelleen ylivoimainen, verrattuna mihin tahansa kirjan digitaaliseen muotoon. Silti lähes kaikkien “kirjahyllyt ovat jo täynnä”, kirjahyllyn arvostus  nykykodin kalusteena alhainen, eikä paperin tuotanto ole myöskään aina ekologisesti kestävällä pohjalla.  Siksi tutkimme tässä digitaalisen kirjan mahdollisuuksia.

Äänikirjapalvelut ovat tulleet näkyvästi mukaan kirjabisnekseen, ja äänikirja kulkee aineettomasti ja vaivattomasti mukana kaikessa arjessa. Mutta monet kysyvät, onko äänikirja oikeasti kirja. Ainakaan sitä ei enää lueta, ja juuri lukeminen ja lukutaito ovat kulttuurin peruskivi. Siksi emme tutki tässä äänikirjoja.

Tässä kyselyssä tutkimme digitaalisen kirjan kahta muotoa, ladattavaa kirjaa eli e-kirjaa, ja verkkokirjaa, jota voi lukea suoraan internet-selaimelta. E-kirja ja verkkokirja ovat lähtökohtaisesti houkutteleva mahdollisuus niin painetun- kuin äänikirjan vaihtoehdoiksi, koska ne kulkevat äänikirjan tapaan taskussa mukana, mutta samalla ne kertovat tarinansa perinteisinä luettavina lauseina.

E-kirjan ja verkkokirjan puolesta puhuu myös mahdollisuus ratkaista kirjailijan tekijänoikeuskorvausperusteet oikeudenmukaisemmin kuin  äänikirjapalveluissa  (Lue lisää aiheesta): Kirjan lataus (e-kirjat) on ostotapahtuma riippumatta siitä, lukeeko käyttäjä sivun vai koko teoksen. Internet-palvelun kirjautuneen käyttäjän toimet, (verkkokirjan avaaminen) tallentuu myös aukottomasti palvelimelle. Hyvällä, läpinäkyvällä suunnittelulla kirjojen julkaisemiselle voi rakentaan molemmissa tapauksissa prosessin, jossa myös kirjailija saa oikean tekijänoikeuskorvauksen.

Osallistu käyttökokemuskyselyyn

Lataa/avaa alla olevista  linkeistä laitteellesi 5-sivuinen mallitarina sekä e-kirjana että verkkokirjana.

Lataa ja avaa e-kirja Ystävän nimi

Avaa verkkokirja Ystävän nimi

Tutki lukukokemustasi kummankin palvelun käytettävyyden näkökulmasta. Lähetä käyttäkokemuksesi sähköpostitse vapaamuotoisella kirjeellä osoitteeseen toimitus@kustannusaarni.fi.

Voit käyttää apuna alla olevia apukysymyksiä:

0. Kerro aluksi, missä formaateissa luet tällä hetkellä kirjojasi, ja onko jonkin formaatin käyttö lisääntynyt tai vähentynyt viimeisen vuoden aikana.

1. Testilaitteesi: Kerro, luitko tekstejä kännykällä, tabletilla vai tietokoneella.

2. Alkutoimet: Kerro, kuinka lataus- ja avaustoimet sujuivat.

3. Kumman formaatin valitsisit? Kerro, kumpi lukemiskokemus, e-kirja vai verkkokirja, oli miellyttävämpi.

4. Kerro, käytätkö jo jompaa kumpaa formaattia kirjallisuuden lukemiseen ja/tai arvioi nyt, ovatko ne potentiaalisia  a)novellien ja b) romaanien lukuun

5. Arvioi,  voisitko siirtyä lukemaan tulevia lempikirjojasi jommassa kummassa formaatissa. Miksi? Miksi et?

Suden jälkiä. Public Domain.

Voita uutuuskirjoja

Käyttökokemuskysely on avoin 15.10 2022 saakka. Arvomme kaikkien osallistuneiden kesken kymmenen Aarnin uutuuskirjaa –  tai minkä tahansa kirjan valikoimastamme https://kustannusaarni.fi

Otamme voittajiin yhteyttä sähköpostitse. Onnea matkaan!

Pasi Luhtaniemi
Kustantaja
Kustannus Aarni Oy

Print Friendly, PDF & Email

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi