Kuinka luon I: Käsikirjoitus e-kirjaksi

e-lukijaRomaani, novelli, näytelmä, elämäkerta, tutkimus, kuvateos… Yksi jos toinen meistä suomalaisista kirjoittaa joko työkseen tai harrastuksekseen, ja yhtä monella on haaveena tulla jonakin päivänä kirjailijaksi. Valmis käsikirjoitus saattaa odottaa pöytälaatikossa, tai se on jo lähtenyt toiveiden saattelemana kustantajien osoitteisiin.

Useimmat kirjoittajat eivät kuitenkaan tule ajatelleeksi kirjoittaessaan, että myös käsikirjoituksen muodolla on väliä. Jos rivit hyppivät minne sattuu tai sivutus ei toimi, seikka saattaa pahimmassa tapauksessa vaikuttaa kustannuspäätökseen. Kustantajat arvioivat päätöksiä tehdessään kirjoittajaa myös kokonaisuutena ja kun työkalu on hallinnassa, se kertoo aina jotakin tekijästään.

Olen kirjoittanut tämän lyhyen oppaan selkeän käsikirjoituksen luomisesta, koska otan kustantajana vastaan koko ajan uusia käsikirjoituksia.  Opas on kirjoitettu kohdennetusti ajatellen aineiston tarjoamista e-kirjan julkaisua varten, mutta samalla se neuvoo laajemmin muodoltaan selkeän käsikirjoituksen teossa. Kun oppaassa puhutaan tekstinkäsittelyohjelmasta, sillä tarkoitetaan kaikille kirjoittajille tuttuja MS-Word-, OpenOffice ja LibreOffice -ohjelmia. Sinun ei tarvitse oppia uusia ohjelmia saatika koodaamaan.

Sähköiset kirjat ovat tulevaisuutta. Niiden myynti kasvoi vuonna 2015 Suomessakin jo 50% edellisestä vuodesta, ja mikäli seuraamme Yhdysvaltojen ja Ruotsin esimerkkiä, e-kirjat tulevat syrjäyttämään perinteisen kirjan myynti- ja lainausmäärissä lähimmän 10 vuoden aikana.

 

Print Friendly, PDF & Email

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi