Aarteen vartija

oulujarven-manty-300Aarni on yleiseurooppalainen nimitys jättiläiskokoiselle ihmiselle tai puulle. Esimerkiksi ranskalaisissa kansantarinoissa Gargantuaa kutsutaan Aarniksi.

Suomalaisessa kansanperinteessä Aarni yhdistetään erityisesti myyttisiin aarnihautoihin, joihin on haudattu aarre. Monissa tarinoissa kerrotaan virvatulten eli aarnivalkeiden palavan aarnihaudan luona. Tulen ilmaantuminen aarnihaudalle merkitsee yleensä otollista aikaa saada aarre nousemaan maan kätköistä, tai että aarre on jo kohonnut esiin. Usein aarretta merkitsevän virvan kerrotaan olevan vihreä tai sininen.

Joissakin kertomuksissa aarnihaudoilta kohoaa savu sen merkiksi, että aarteenvartija on juuri työssään. Vartija on haltiamainen olento, josta on käytetty nimityksiä Aarni, Kratti tai haltia. Ruotsalaisen perinteen mukaan olentoa on luonnehdittu myös huutavaksi kummitukseksi. Se makaa aarteen päällä sitä vartioiden, tai puhdistaa arvometalleja aarnitulen liekillä.

Sigfridus Aronus Forsiuksen 1500- tai 1600-luvulla kirjoittaman runon mukaan Kratti eli Aarni on yksisilmäinen, ja lahjoittaa rikkautta palvojalleen.

Print Friendly, PDF & Email

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi