Syksyn 2018 kirjat

mediatiedote 5.9.2018

Kirjoja historiasta, nyky-Suomesta ja mahdollisista maailmoista

Kohta neljävuotiaan Kustannus Aarnin syksy 2018 on täynnä kirjoja. Elokuussa ilmestyneiden uutuusromaanien Hämärikkö ja Pohjanpolku jälkeen Aarni aloitti 3. syyskuuta kirjoittamisen verkkovalmennuksen.  Seitsemän valmennustunnin mittainen kokonaisuus antaa niin kauno- kuin tietokirjojen tekijöille ymmärtää, miten teksti tavoittaa lukijansa. Työ Aarnin ensimmäisen oppikirjan kanssa on myös samalla siirtynyt kentälle – Alakoulun uusi historiakirja on koulujen koekäytössä Kanta-Hämeessä ja Keski-Suomessa.

Lokakuun 5. päivä palkitaan vuoden 2018 kotimainen novellikokoelma.  Aarnin viime talvena järjestämäään novellikilpailuun osallistui peräti 86 kirjailijaa ja kokoelmaa.

Kustannus Aarnin syyskuun alussa käyttöönottaman strategian mukaan julkaisemme “kirjoja historiasta, nyky-Suomesta ja mahdollisista maailmoista”. – Esittelen alla strategian kohta kohdalta:

Historiasta

Suomen historia ylettyy kauemmaksi kuin kansakunnan historia, niihin aikoihin, jolloin edes Eurooppa ei tiennyt nimeään, vaan oli vain metsäinen ja riistainen maakaistale jään ja meren välissä.  Koko tuo historiallinen aika, kalevalaisesta syklisestä aikakäsityksestä eilisen uutisiin on aika, jonka Aarni ymmärtää “historiaksi”.

Näin ymmärrettynä Aarni julkaisee tänä vuonna kolme historiallista teosta. Kovimmasta päästä – ja samalla hyppy tuntemattomaan – on Tutki ja tulkitse – Alakoulun historia -oppikirja. Kirjan kompetenssiosaaminen on Jyväskylän yliopistosta, ja siksi Aarni uskalsi lähteä kisaan oppikirjoista.

Kaksi muuta teeman mukaista teosta ovat Lars Strangin Pohjanpolku ja Anna Malisen Hämärikkö – toisistaan poikkeavia romaaneja. Kirjat puhukoon puolestaan.

Nyky-Suomesta

5. lokakuuta Turun kirjamessuilla palkittavan ja julkaistavan novellikokoelman alaotsikko voisi olla ‘tekstejä nyky-Suomesta’. Kokoelma sukeltaa itseään-säästämättömällä intensiteetillä 2000-luvun suomalaisen naisen sielunmaisemaan.  Toivottavasti postissa mukaan laittamani novellit onnistuvat herättämään kiinnostuksesi – Koko teos ja kirjailija ovat tavattavavissa ja käytettävissäsi Turun julkistamistilaisuudesta lähtien.

Haluan erikseen mainita vielä marraskuussa 2018 e-kirjana ilmestyvän Norsu Rullatuolissa -esseekokoelman. Tiina Hokkanen-Oja on syntymästään lähtien pyörätuoliin sidottu cp-vammainen. Hänen  fiktiivinen omaelämänkertansa antaa huutia monelle yhteiskuntamme ilmiölle, jota me ‘rullatuolittomat’ suomalaiset pidämme itsestäänselvyytenä, samalla kun se iloitsee elämästä ainutkertaisella tavalla.

Mahdollisista maailmoista

Fantasia, spefi ja tieteiskirjallisuus ovat genrejä, joissa ihmistä katsotaan ennakkoluulottomasti toisella silmällä. Usein kuitenkin ymmärretään turhan kategorisesti, ettei realistinen kerronta voisi olla fantastista tai dystooppista. Kysymys on kirjailijan taidosta kirjoittaa ‘ihme’, tain ‘toinen’ tarinaan sisään osaksi henkilön tai kertojan maailmaa.

Anna Malisen esikoisfantasia Hämärikkö on puhtaasti romaani mahdollisesta maailmasta, mutta myös novellikilpailun voittajatyö sukeltaa syvemmälle kuin psykologisen realismin pintavesiin. Nämä teokset ovat sitä kaunokirjallisuutta, johon Aarni tulee satsaamaan myös jatkossa.

Uusien kirjojen päällä

Viimeinen syksyn uutuuskirja ei ole varsinaisesti kirja, vaan kirja uusia kirjoja varten. Allekirjoittanut on laittanut teokseen koko kerrontatieteellisen osaamisensa.

Teos pyrkii purkamaan suorasanaisen kauno- tai tietokirjan tekstin osiinsa ja kertomaan tavoitteellisille kirjoittajille, mistä osasista tekstin viesti näkymättömältä kirjailijalta lukijalle muodostuu.

Näillä saatesanoilla, toivotan omasta ja kustantamoni puolesta hyvää ja monipuolista kotimaista kirjasyksyä!

Kouvolan Kuusankoskella 5.9.2018

 

Pasi Luhtaniemi
p. 044 361 3564
pasi.luhtaniemi@kustannusaarni.fi

Print Friendly, PDF & Email

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi