OPPIA IKÄ KAIKKI

[Mediatiedote 17.1.2018]

Kustannus Aarnin julkaisustrategia vuosille 2018-2021 on julkaistu. Kolmevuotiaan Aarnin julkaisupäätöksissä korostuu seuraavan 3 vuoden aikana yhteiskunnallisuus. Keskellä veljessodan 100-vuotismuisteolita Aarni pohtii, mistä lähteistä hyvinvointimme on syntynyt, ja kuinka voimme vaalia ja kehittää yhteiskuntaamme edelleen, jotta tänne kannattaa jatkossakin tulla, elää ja sijoittaa.

Itseymmärryksen avaimet löytyvät historiasta ja taiteista.  – Koskaan ei ole liian myöhäistä kerrata, mistä olemmekaan tulleet ja miten ihmisiksi eletään. 

1. AARNI ALOITTAA OPPIKIRJAN KUSTANTAJANA

Tutki ja tulkitse – Alakoulun historia I-II -teoksen  kirjoittajat kuuluvat Jyväskylän yliopiston Teho -tutkimusryhmään (Teaching History Outside the Box). Ryhmä kysyy, millaista kansalaisuutta historian opetus rakentaa.  Sen ajattelun lähtökohta on historiallisten taitojen, kuten kriittisen ajattelun ja tulkintataitojen opiskelussa.  Teho-ryhmän pedagogiikkaan tutustumisen voi aloittaa Jyväskylän yliopiston sivulta Historian opetus murroksessa.

Tutki ja tulkitse -kirjan oppimateriaalit vastaavat myös digitaalisuuden haasteeseen. Avaamme keskiviikkona 17. tammikuuta oppikirjan verkkopalvelun osoitteessa http://tutkijatulkitse.fi. Teoksen 1. osan oppikirjan verkkoversio on avoin ja ilmainen kaikille. Kirjan kuvituksena käytetään yli sataa nelivärikuvaa esihistoriasta antiikkiin, kuvataiteen aikakausista antamia moninaisia tulkintoja unohtamatta.

2. LUKUROMAANEJA HISTORIASTA VUONNA 2018

Suomalaisuus on osa eurooppalaisuutta ja maailmankansalaisuutta. Olemme silti myös samalla jotakin erityistä. Suomalaisilla kielillä lauletut ikivanhat kansanrunot muodostavat kestävän pohjan niin itseymmärryksellemme kuin äidinkielellemme. Ruotsin vallan alla itänyt ja autonomian aikana muotonsa saanut kansalaisuuden idea  ja kansanvalta ovat olleet se perusta, jolla Suomeen on kannattanut sijoittaa niin 1800 -luvulla kuin nykypäivänäkin.

Aarnin syksyn 2018 lukuromaanit liittyvät molemmat historiaamme.

Anna Malisen kalevalaisesta kansantarustosta väkensä nostattava esikoisromaani Vihat kirjoittaa nuoren naisen historiaa myyttisestä Pohjolasta espoolaisen tammen juurelle. Lars Strangin toinen historiallinen romaani  Taipumattomat vie lukijansa 1700 -luvun alkuun, kun ryssä ajoi ruotsin pois Pohjanlahden itärannoilta, ja ihmiset pakenivat vainoa henkensä edellä.

Malisen ja Strangin teokset todistavat, kuinka kaunokirjallinen kerronta ja kirjailijan mielikuvitus voi tuoda vuosisatoja sitten eläneen ihmisen lukijan iholle. Kirjallisuus on yksi historiallisen tiedon muoto.

3. OTE KIINNI NYKYTAITEESSA

Taiteilija tutkii työkseen ihmistä, ja taideteos on puhetta sen vastaanottajalle. Kun ihminen katsoo, kuuntelee tai lukee hyvää taidetta, hänen empatiataitonsa ja analyyttisen ajattelun kyvyt kehittyvät kuin vahingossa.

Kirsi Neuvonen: Mielenmaisemia: Hyökyaalto, 2016

Kustannus Aarni astui joulukuussa 2017 nykykytaiteen kiehtovalle polulle ja julkaisi ensimmäisen taidekirjansa. Vuonna 1945 perustetun Jyväskylän taitelijaseuran rakensi Suomi 100-vuotisjuhlien kunniaksi hieman suuremman vuosinäyttelyn. Näyttelykirja Juhlatuulella esittelee 78 keskisuomalaista nykytaiteilijaa. Kukin taiteilija esitellään omalla aukeamallaan, jossa on teoskuvien lisäksi taitelijan omaa puhetta työskentelynsä lähtökohdista.

Juhlatuulella -näyttely on esillä Jyväskylän taidemuseossa 4.3.2018 saakka.

Kirja on kulttuurin säilymisen kannalta elintärkeä esine.  Taidekirjat tallentavat kestollisia tapahtumia ja kokoavat yksiin kansiin tulkintoja ajastamme. Aarni julkaiseekin jatkossa vuosittain taidekirjoja yhteistyökumppaneidemme kanssa, koska tämä työ ei ole vain tärkeää, vaan se on myös mielenkiintoista ja opettavaista.

 

4. HYVÄ KOTIMAINEN KAUNOKIRJA

Kannen piirros: Noora Jantunen

Kun taiteenlajina on kirjoittaminen, kirja on ainoa väline tarinan ja sen tulkinnan välittämiseksi. Suomi on kirjoittajien kansaa, mutta vuonna 2017 kirja-ala heräsi huolestumaan erityisesti nuorten miesten lukutaidosta ja -innosta. Kustannus Aarni satsaa kirjan kustannustoimitukseen, koska yksi syy poikien lukemattomuuteen ovat huonot kotimaiset uutuuskirjat. –  Nopeasti kirjoitettu ja huolimattomasti jos lainkaan toimitettu kirja tekee kirjallisuudelle isoa vahinkoa.

Saimme vuodenvaihteessa 2018 valmiiksi oman kirjoittamisoppaamme Kohti uutta kirjaa. Teos julkaistiin e-kirjana, ja sen painettu versio ilmestyy markkinoille syyskuussa 2018.

Opas on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat kehittyä kirjoittavina tarinankertojina. – Hyvä tarina ei riitä. Eikä juureva kerronta auta, jos tarina on pelkkää silkkoa.

5. NOVELLIEN VUOSI 2018

Kuva: Petri Volanen. Manipulaatio: Aarni.

Määritellessämme vuosien 2018-2021 strategiaamme ensimmäinen asia, mille tuntui hyvältä varata oli kirjailija Timo Teräsahjon novelli Numero poissa käytöstä.  Tämän artikkelin kansikuvassa Aarnin graafikko on laittanut Petri Volasen valokuvaan tyhjästä huoneesta Suomi-verhot.

Suomi on vuonna 2018 pelottavan moniääninen. Ihmisten tuloerot ovat kasvaneet, syrjäytyminen syventynyt, ja omia totuuksiaan varjelevat some-kuplat vahvistavat seinämiään. Kun tähän meneillään olevaan dystopiaan lisää ilmastonmuutoksen ja lukemisen vähenemisen, voi sanoa, että elämme pelottavia aikoja.

Juuri nyt on kirjallisuuden vastaiskun paikka. Erityisen tärkeää on julkaista kotimaista kaunokirjallisuutta.

Aarnin novellikirjoituskilpailu jatkuu helmikuun loppuun 2018 saakka. Julkaisemme voittajakokoelman Turun kirjamessuilla 2018. Lue lisää kilpailusta tästä linkistä.

Aarni julkaisee vuonna 2018 muutakin lyhyttä. Lanseerasimme marraskuussa 2017 NOPEAT -julkaisusarjan. NOPEAT on vain sähkökirjoina julkaistava sarja, jonka teokset ovat  alle 100 sivun pituisia. Teoksia yhdistää vain kaksi asiaa. Niiden perusvire on humanistinen, moniulotteista ihmistä ymmärtävä ja jokainen teos on huolella kustannustoimitettu.

 

Suomi on moniääninen ja moniarvoinen maa. Jotta meille kaikille tärkeät arvot välittyisivät mahdollisimman monelle, niistä on kerrottava medioissa, jotka läpäisevät kuplat.

Kirja on näistä medioista kestävin.


Yhteistyöterveisin:

Pasi Luhtaniemi
Kustantaja / Aarni
p. 044 – 361 3564
pasi.luhtaniemi@kustannusaarni.fi

 

Print Friendly, PDF & Email

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi