MINÄ JA METSÄ

Avoin kirjoituskilpailu kauno- ja tietokirjailijoille

Kustannus Aarni julkistaa kilpailun uudesta suomenkielisestä suorasanaisesta fiktiosta tai tietoteoksesta, joka kommentoi suhdettamme metsään. Kilpailuaika on 8. tammikuuta 2020 – 15. heinäkuuta 2020 ja kilpailuun osallistutaan nimimerkillä.

Kilpailun voittaja/ voittajat julkistetaan Turun kirjamessuilla 2020. Kolme kipailun ansioituneinta käsikirjoitusta julkaistaan vuosien 2021-2023 aikana Aarnin kustannusohjelmassa.

“MINÄ JA METSÄ”

Suomalaisen suhde metsään on jotakin sellaista, mikä ei käänny helposti vieraille kielille. Kansalliseepoksemme Kalevala on myyttisen metsäkansan tarina. Kansalliskirjailijoidemme Aleksis Kiven ja Väinö Linnan teokset kulkevat Impivaarasta Kanervalaan tai lyövät päätänsä Karjalan mäntyyn. Historiallisesti suomalaisen kirjallisuuden suosituin tapahtumamiljöö ovat olleet savotat ja uittotyömaat.

Asiallisesti metsästä

2000-luvulla metsän merkitys on muuttunut. Leivän lähteen lisäksi metsä on lopulta nähty myös resurssina, jonka varat ovat rajalliset. Maailmanlaajuisesti metsät ovat elävän merenpohjan rinnalla koko elämämme ehto, hiilinielu, joka estää merta nousemasta ja aavikkoja kuivumasta.

Niin tieteen foorumit kuin koko kansan some on täynnä metsän ammattilaisia, jotka tietävät toista paremmin, miten metsää tulee hoitaa ja hakata. Minä ja metsä -kilpailu tarjoaa foorumin esseistille tai tietokirjailijalle, jonka pitää kirjoittaa oman puheenvuoronsa Metsästä. Kilpailuun voi osallistua myös useamman henkilön kirjoittajakolleegiona.

Metsän poika, metsän peikko

Lukuisat kotimaiset kirjailijat kirjoittivat metsästä subjektina jo vuosikymmeniä sitten, esimerkkeinä Timo K. Mukka tai Veikko Huovinen. 2010 -luvulla vahvana metsän kuvaajana on debytoinut esimerkiksi Anni Kytömäki.

Yrjö Kokon tai Johanna Sinisalon fantasiateksteissä metsä ottaa aktiivisen roolin. Ei vain eläimet, mutta myös peikot ja keijut keskustelevat luontevasti kanssamme. Kaupungistumisen myötä vieraantuminen kasvaa myös yhä voimakkaammaksi teemaksi. Ymmärrämmekö enää metsää kotinamme ja opastajanamme.

Metsän ja luonnon yhteiskunnallinen merkitys vahvistui viimeistään Risto Isomäen 2000-luvun teoksissa, ja 2010 –luvulla Suomessa ilmestyi aiheesta useita dystopioita, joissa vahinko on jo tapahtunut. Samalla raja tietokirjan ja fiktion välillä alkoi liudentua.

KILPAILUOHJE

 1. Minä ja metsä etsii uusia näkökulmia metsään ja sen merkitykseen ihmiselle. Se on tarkoitettu suomenkieliselle suorasanaiselle kaunokirjallisuudelle (reaalifiktio ja spekulatiivinen fiktio ) tai asiaproosalle.
 2. Kilpailuaika on 8.1.2020 – 15.7.2020. Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä.
 3. Kilpailutyöt lähetetään sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen metsa2020@kustannusaarni.fi, tai etanapostilla osoitteeseen Kustannus Aarni, Liljequistintie 6, 45700 Kuusankoski. Kirjoita postin saatekirjeeseen tieto käyttämästäsi nimimerkistä sekä yhteystietosi. Mikäli kilpailutekstin kirjoittajia on useampia, ilmoita saatteessa kaikkien kirjoittajien tiedot. Kilpailun sihteeri käsittelee sähköpostit ja varmistaa anonymiteetin ennen tuomarityöskentelyn aloittamista.
 4. Metsä ymmärretään kilpailussa laajasti metsäluontona, ja sitä saa käsitellä myös globaalista näkökulmasta. Yhteys suomalaiseen metsäluontoon on kuitenkin toivottavaa.
 5. Kilpailuteosten genreä eli lajityyppiä ei ole rajattu. Haemme asiaproosan, reaalifiktion ja spekulatiivisen fiktion käsikirjoituksia
 6. Käsikirjoituksen kokonaispituuden on oltava vähintään 35 000 sanaa. Määrä vastaa noin 160 sivua valmiissa painetussa kirjassa.
 7. Käsikirjoitus ja kaikkien sen osien täytyy olla aiemmin julkaisemattomia painetussa kirjassa. Kirjaksi ymmärretään kaikki painotuotteet, joilla on isbn-numero.
 8. Kuitenkin, mikäli kilpailuteksti on kirjoituskokoelma (novellit, esseet tms), kolmannes sen teksteistä saa olla julkaistu aiemmin painetussa lehdessä tai kuukausijulkaisussa, blogissa tai vastaavassa verkkojulkaisussa. Julkaisut pitää ilmoittaa sähköpostin saatekirjeessä.
 9. Kilpailun tuomaristona toimii kolme suomalaista kirjailijaa ja metsäluonnon asiantuntijaa. Tuomariston yksi jäsen ja puheenjohtaja on Aarnin kustantaja Pasi Luhtaniemi.
 10. Kilpailun voittajat julkistetaan Turun kirjamessuilla 2020.
 11. Voittajateokset (1-3) julkaistaan vuosien 2021-2023 aikana Aarnin kustannusohjelmassa. Kukin teos julkistetaan samanaikaisesti painettuna kirjana ja e-kirjana teoksen genreen parhaiten soveltuvassa valtakunnallisessa tapahtumassa.
 12. Kilpailusta lisää sivulla https://kustannusaarni.fi/metsa2020. Lisätietoja myös sähköpostitse osoitteesta toimitus@kustannusaarni.fi
Print Friendly, PDF & Email

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi