Matti Vilkki: Suojattu elämä

“Ford Granada kiisi maantietä tasaisesti eteenpäin kohti Sipoota, jossa äidin sukulaisia asui. Isä avasi sivuikkunan ja lepuutti kyynärpäätään ilmavirrassa. Äiti hyräili auton kasettimankan mukana Katri-Helenan Oo Paloma Blancaa. Yritin keskittyä sarjakuvalehteen. Mustanaamion eli Vaeltavan aaveen oikea nimi oli Chris Walker ja pygmien lihava päällikkö oli nimeltään Guran.

Nämä ovat asioita, jotka muistaa läpi elämänsä”

[lue Antti Majander, HS  19.10. arvio kokoelmasta]

Suojattu elämä on koskettavaa uutta kotimaista lyhytproosaa. Novellien ihmiset joutuvat kohtaamaan kukin omalla tavallaan elämän arvaamattomuuden.

Suojatun elämän novellit ovat kuin lyhytelokuvia. Niiden käänteet paljastavat rosoisesta herkkää ja näyttävät julmuutta siellä, missä sitä ei saisi ilmetä. Kertomukset pakottavat lukijan kohtaamaan arkipäivän mielettömyyden ja hiljaisen väkivallan. Ne kertovat elämästä, joka ei ole suojattua ja asettuvat hienovaraisin viivoin suojattomien puolelle.

Kokoelman novelli Päällystys valittiin Otavan Särmä 9 -oppikirjan novellianalyysitehtäväksi 2020. Teoksen  kaikki novellit  sijoittuvat Lahteen, joka on kirjailija Matti Vilkin kotikaupunki.

Print Friendly, PDF & Email

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi