Lapsi, e-kirja ja äänikirja

Kotimaista uutta kirjallisuutta julkaistaan nykyisin useammassa formaatissa. Perinteinen paperinen kirja on saanut kilpailijakseen e-kirjan ja äänikirjan, jotka pujahtavat samaan tablettiin tai kuulokkeisiin video- ja streemauspalveluiden sekä somen kanssa.

Mitä kirjalle ja lukemiselle on tapahtumassa?

Kustannus Aarni avasi 24.11, tasan kuukausi ennen joulua kyselyn ja kilpailun aiheesta Lastenkirja tablettiin. Avaa kilpailu tästä linkistä, kerro mielipiteesi, osallistu ja voita. Tässä artikkelissa kerromme aiheesta hieman lisää. Kysymykseen tabletti vai kirja ei ole yksiselitteistä vastausta.

TURVALLISIA LUKUKOKEMUKSIA

Jo vuosikymmenen ajan kasvattajat ovat olleet huolestuneita lasten ja nuorten lukutaidosta. E-kirja on tabletilta luettava kirja, ja siksi sen tarjoaminen lapsen käteen on mielestämme parempi vaihtoehto kuin äänikirja. Ongelmaton sekään ei ole, koska samalta tabletilta löytyvät myös kaikki “helpommat” digisisällöt, musiikki ja video.

Parhaat e-kirjan lukuohjelmat ovat pyrkineet huomioimaan tämän tarjoamalla lukemiseen erillisen lapsitilan. Tällainen ohjelma on esimerkiksi ilmainen Readera, jota olemme tutkineet omassa projektissamme.

Kun aikuinen kokoaa lastaan varten lukukirjastoa, hän pystyy määrittelemään kirjan taustan, fontin, fonttikoon, fonttivälin ja muita asetuksia, jotka sopivat lapselle ja laitteelle parhaiten. Tämän jälkeen tilan voi vaihtaa lapsitilaan, jossa asetukset on lukittu. Takaisin asennustilaan pääsee vastaamalla oikein yhteen kertotaulun kysymykseen, eli jo alakouluikäinen pääsee muuttamaan asetuksia myös itse.

Ominaisuus tuntuu hyödylliseltä, varsinkin silloin kun tabletti on pienen lapsen kovassa käytössä. Huolella kirjaston ja vaikkapa Lukulumon valikoimista rakennettu lastenkirjakirjasto, yhdistettynä estoihin, joilla lapsi ei pääse ei-toivottuun digisisältöön, tämä lukukokemus vaikuttaa toimivalta.

MUMMUN JA TIRPUN DIGIRETKI

Kustannus Aarnin kilpailu liittyy suoraan digihankkeeseemme, jonka voisi otsikoida vaikka Mummun ja Tirpun digiretki. Tutkimme paraikaa, kääntyisikö Marja-Stiina Suihkon ja Susa Paavilaisen lumoava perinteinen lastenkirja digiaikaan. – Saisiko tabletista lumikengät talviseen metsään?

Sana on vapaa Kustannus Aarnin facebookissa. Ja onnea kilpailuun!

Pasi Luhtaniemi
kustantaja / Aarni

Print Friendly, PDF & Email

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi