Novellikilpailu 2018 – Tuomariston sana

mediatiedote 8.8.2018

Kustannus Aarnin Novellikilpailun 2018 voittajat ovat selvinneet!

Aarni järjesti 1.11.2017 – 28.2.2018 novellikilpailuun uusille kotimaisille novellikokoelmille.  Määräaikaan mennessä kilpailuun tuli peräti kahdeksankymmentä kuusi kilpailuehdot täyttänyttä kokoelmatekstiä.

Kilpailun voittaja ja neljä kunniamaininnalla palkittavaa kirjailijaa paljastetaan Turun kirjamessuilla  5.10. klo 14.05-14.25. Samassa yhteydessä julkistetaan voittajan kovakantinen teos.

Realismia, kauhua ja
hämäläisiä paikkakuntia

Kokoelmien lajityyppi oli vapaa, ja tuomaristo havaitsikin suureksi ilokseen, että kilpailukutsu oli ymmärretty oikein. Määräaikaan mennessä lähetetyt kokoelmat olivat paria poikkeusta lukuunottamatta kertomakirjallisuutta eli fiktiota.

Realistinen proosa eli aistein havaitun ja koetun maailman kuvaaminen ja tulkitseminen on hyvällä tavalla voimissaan. Kilpailutöiden joukossa oli lukuisia elämäkertoja.  Parhaimmissa töissä kirjoittaja oli valinnut kuvattavakseen  rajatun ajanjakson tai hän onnistui luomaan vahvoja draamallisia jännitteitä arjen tilanteisiin konstailemattomalla ja kaunilla kielellä.

Monet kokoelmatekstit kulkivat rohkeasti ja ennakkoluulottomasti ns. mainstreamin ulkopuolella. Erityisen voimakkaana tekstien joukosta nousivat esiin kauhunovellit ja -kertomukset. Kokoelmien aiheet kumpusivat kotoisasti – eli mielenkiintoisesti – suomalaisesta tai skandinaavisesta kertomusperinteestä, ja tarinat olivat hyytävyydessään koskettavia – huumoriakaan unohtamatta.

Useat kilpailutöiden kärkeen sijoittuvat teokset olivat tarkkoja ajankuvia sodanjälkeisiltä vuosikymmeniltä. Töissä oli kokijana  tietyn vuosikymmenen  nuori, teksti tavoitti aikakauden kielen ja puheenparren ja kohtalot olivat kitkeränsuloisia ja tunnistettavia.

Tuomaristo haluaa mainita erikseen myös  paikkakunnan kokoelmaa määrittävänä tekijänä. Yhdelle paikkakunnalle ja yhteen aikakauteen sijoittuvat elämänmakuiset novellit saivat meidät katsomaan tuorein silmin esimerkiksi Lahtea ja Jämsää.

Ensi sanat voittajasta

Kilpailun voittajakokoelman ensimmäinen ansio liittyy sen kieleen. Kielen rytmi vaihtelee kerrotun sisällön mukaan ja lause potkii tarvittaessa sivuun turhat välimerkit. Tämän lisäksi voittajateos kertoo melkein väkivaltaisen avonaisesti naisesta, hänen tunteestaan ja tahdostaan.

Kaikki viisi kokoelmien kärkeen sijoittunutta kokoelmaa ovat taitavasti ajateltuja ja kirjoitettuja, ja novellin vaativa muoto on kirjoittajien hallussa. Novellit on myös järjestetty harkitusti kokoelman muotoon siten, että ne muodostavat selkeän alun, keskikohdan ja lopun.


Tuomariston valinnat viidestä palkittavasta teoksesta ja kilpailun voittajasta olivat yksimielisiä.

Kolmejäseniseen tuomaristoon kuuluivat:

Anni Nupponen, kirjailija, Osuuskumma osk
Päivi Haanpää, sanataideohjaaja ja kirjoittaja, Pirkanmaa, Tampere

Tuomariston puheenjohtaja, kustantaja Pasi Luhtaniemi kiittää vielä kerran kollegoitaan hienosta intensiivisestä tuomarointityöskentelystä.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi