Kuvaus
Suomen viranomaiset tekivät loppuvuodesta 1942 kaksi yritystä, jotta 150 Suomessa ollutta Keski-Euroopan pakolaista saataisiin siirrettyä rauhantilassa olleeseen Ruotsiin. Episodi on osa monisäikeistä prosessia, jossa Suomen päättäjät havahtuivat Saksassa meneillään olleeseen juutalaisten kansanmurhaan, holokaustiin. Alkusyksystä 1942 tapahtunut havahtuminen muutti Suomen politiikkaa aikana, jolloin Suomi oli riippuvainen Saksan elintarviketoimituksista ja Saksan sotakoneen mahti oli vielä otettava huomioon.
Seppo Jyrkinen on historian harrastaja. Juutalaiset ja holokaustiin havahtuminen 1942 -tutkimustaan varten hän on tutustunut Kansallisarkiston ja Ulkoministeriön arkiston alkuperäislähteisiin. Tarkastelun alla on useita historiankirjoissa mainittuja, mutta analysoimatta jääneitä tapahtumia. – Jyrkinen yllättyi tutkimuksen aikana esimerkiksi siitä, kuinka Suomen Valtiollinen poliisi ohitti lain kirjaimen yrittäessään auttaa maahan Keski-Euroopasta paenneita juutalaisia.
Juutalaiset ja holokaustiin havahtuminen osoittaa, että historiantutkimus voi olla elävä kertomus vaikeuksien kohtaamisesta ja niistä selviytymisestä. Esipuheessaan Jyrkinen toivoo oman tutkimuksensa täydentävän suomalaista sotahistorian tutkimusta ja tarjoavan hieman erilaisen näkökulman omaan menneisyyteemme.