19. Vapauden puolesta – Yhdysvallat itsenäistyy

Eurooppalaiset kuningashuoneet ja myöhemmin valtiot olivat 1400-luvun lopulta ottaneet siirtomaikseen löytöretkien myötä valloittamiaan alueita. 1700-luvun lopulla tässä kehityksessä tapahtui käänne, kun 13 siirtokuntaa julisti itsensä vapaaksi Englannin siirtomaavallasta ja perusti itsenäisen valtion – Yhdysvallat. Uuden valtion idea perustui kansalaisten tasa-arvolle ja vapaudelle.

Mitä on vapaus?


Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus vuodelta 1776.

Aineistot: 

Ote Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksesta

On itsestään selvää, että kaikki ihmiset on luotu tasa-arvoisiksi ja että Luoja on antanut ihmiselle tiettyjä luovuttamattomia oikeuksia, kuten oikeuden elämään, vapauteen ja mahdollisuuden onnen tavoitteluun. — Näiden oikeuksien turvaamiseksi ihmiset perustavat hallituksia, jotka saavat valtansa kansalta. — Mikäli hallitus ei toimi näiden päämäärien mukaisesti, vaan rikkoo niitä, kansalla on oikeus vaihtaa tai hajottaa hallitus ja valita uusi hallitus, joka toimii näiden periaatteiden mukaisesti ja pyrkii parhaalla mahdollisella tavalla takaamaan kansalaisten turvallisuuden ja onnellisuuden.

Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus
Tekijä: Itsenäisyysjulistuksen allekirjoittajat
Syntyajankohta: 1776
Kieli: englanti

Ote Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksesta

Vapaudenpatsas New Yorkissa

Vapaudenpatsas, alkuperäiseltä nimeltään ”Vapaus valaisee maailmaa”, New Yorkissa valmistui vuonna 1886. Se oli Ranskan valtion lahja Yhdysvalloille ja sillä kunnioitettiin Yhdysvaltain vuonna 1776 annettua itsenäisyysjulistusta. Patsas kuvaa vapauden jumalatarta (Libertas), jonka vasemmassa kädessä on lakitaulu, johon on kaiverrettu Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksen päivämäärä 4.7.1776. Oikeassa kädessä jumalatar pitää vapauden soihtua. Jalkojen alle on puolestaan kuvattu rikkonaisia kahleita ja kettinkejä.

 

Tulkitse: Miten Vapaudenpatsas kuvaa oheisia Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen ajatuksia?

Siirtokuntien kapina

Pohjois-Amerikan kolmestatoista siirtokunnasta oli tullut tärkeä osa Iso-Britanniaa 1700-luvulla. Siirtokuntien kasvava väestö oli hyvä paitsi kaupankäynnin kannalta, myös tuottoisa verojen keruun kohde Iso-Britannian kuninkaalle. Siirtokuntien asukkaille tilanne ei kuitenkaan ollut yhtä hyvä. Emämaa Iso-Britannia rajoitti siirtokuntien taloutta pyrkimällä pitämään ne lähinnä raaka-aineiden tuottajina, jonne Iso-Britanniassa jalostetut tuotteet tuotiin kaupattaviksi

 

Erimielisyydet puhkesivat lopulta aseellisiksi yhteenotoiksi ja sodaksi vuonna 1775. Seuraavana vuonna siirtokuntien edustajat kokoontuivat heinäkuun alussa Philadelphiassa ja hyväksyivät siirtokuntien itsenäisyysjulistuksen 4. heinäkuuta 1776. Kyseistä päivää juhlitaan vuosittain Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivänä. Sota Iso-Britanniaan vastaan jatkui kuitenkin vuosia.

Ajatus vapaista ja tasa-arvoisista kansalaisista

Sen lisäksi, että Pohjois-Amerikan itsenäistyneet 13 siirtokuntaa olivat ensimmäinen emämaastaan itsenäistynyt alue, itsenäistymistä ajaneiden siirtokunnan asukkaiden ajatus uudesta valtiosta oli uusi ja poikkeuksellinen.

Ensinnäkin Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus oli ensimmäinen julistus, jossa kirjattiin ihmisoikeudet, jotka perustuvat ihmisten väliseen tasa-arvoon ja vapauteen. Toiseksi siinä kuvataan demokratian perusajatus siitä, että kansalla on lopullinen päätösvalta heitä koskevissa asioissa. Mikäli heidän valitsemansa päättäjät eivät toteuta itsenäisyysjulistuksessa kuvattua tahtoa, on kansalla oikeus sysätä heidät vallasta ja valita uudet päättäjät.

Mistä nämä ajatukset, jotka antiikin demokratioiden tuhouduttua olivat olleet pitkälti unohdettuina, syntyivät? Elettiinhän Euroopassa yksinvaltiaiden aikaa. Siirtokuntalaisten kokemusten lisäksi Euroopassa oli ajattelijoita (muun muassa John Locke, Jean-Jacques Rousseau), jotka pohtivat ihmisten oikeuksia ja vapauksia, ja perustelivat, järkeen nojaten, ihmisten tasa-arvon ja oikeuksien (kuten vapaus) kuuluvan kaikille. Ajatukset olivat vallankumouksellisia epätasa-arvoon perustuvissa yhteiskunnissa. Yhdysvallat oli ensimmäinen valtio, jossa nämä ajatukset toteutuivat. Vai toteutuivatko sittenkään?

Rajoitettu tasa-arvo ja vapaus

Siirtokuntien vapaus ei koskenut kaikkia ihmisryhmiä. Kuten antiikin Kreikan demokratioissa, myös Yhdysvalloissa vapaus koski vain kaupunkien vapaita miehiä. Orjuus ei poistunut itsenäistymisen myötä, eikä naisista tullut tasa-arvoisia miesten rinnalla.

Bannock-heimon jäseniä.

Uuden valtion talous perustui orjatyövoimalle, joten orjakauppa oli edelleen elinehto Yhdysvalloille. Myös intiaanikulttuurien tuhoutuminen jatkui itsenäistymisen myötä. Intiaanien aseistus oli alkeellista verrattuna siirtokuntalaisten aseistukseen. Myös intiaanien ja siirtokuntalaisten ajatukset maan omistamisesta poikkesivat toisistaan. Intiaanien mukaan kukaan ei omista maata, kun taas siirtokuntalaisten mukaan maan omistaminen oli yksi perusta vapauden toteutumiselle.

Tutki: Naiset, orjat ja intiaanit olivat ihmisryhmiä, joiden vapaus Yhdysvalloissa oli puutteellinen. Valitse jokin näistä ryhmistä ja selvitä, millaista elämää he viettivät 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alun Yhdysvalloissa.