Alakoulun historian opintosi ovat tulleet puoliväliin. Muistatko vielä, mitä olet tähän mennessä opiskellut? Tarvitset aiemmin opiskelemiasi asioita ja taitoja myös tulevissa opinnoissa. Historiassa opiskellaan, millaista ihmisten elämä on menneisyydessä ollut, miten historiaa koskeva tieto syntyy ja miten tiedon luotettavuutta arvioidaan. Pohdit myös lisää, mitä merkitystä historialla on.
Alakoulun loppuessa, historian opiskelu on ajallisesti edennyt jo 1800-luvun alkuun. Se on monella tapaa historiallinen taitekohta. 1700-luvun lopulla Ranskassa elettiin vallankumouksen vuosia ja uudet ajatukset demokratiasta, tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta haastoivat yksin- ja harvainvaltaan perustuneet yhteiskunnat. Nykyisen Suomen aluekaan ei jäänyt vaille vallankumouksen vaikutuksia. Vallankumouksen myötä Euroopassa syttyi sotia, joiden kiistakapulaksi Suomen alue joutui. Suomen sodan seurauksena Suomen alueesta tuli osa Venäjän valtakuntaa ja yli kuusisataavuotinen side Ruotsiin katkesi.
Hetkinen? Side Ruotsiin? Mistä Ruotsi tähän putkahti? Ja liittykö tämä jollain tavalla ruotsin opiskeluun, joka juuri alkoi?
Suomessa on kaksi virallista kieltä, suomi ja ruotsi, juuri siksi, että alue oli niin kauan aikaa osa Ruotsia. Ruotsin kieli ja sitä puhuvat ihmiset ovat osa kulttuuriamme. Ruotsin kehitys on vaikuttanut monin tavoin nykyisen Suomen alueella ja tähän pääset perehtymään historian opinnoissa.
Tulevissa luvuissa matkustamme edelleen myös eri puolille maailmaa. Sanotaan, että historia auttaa ymmärtämään omaa aikaamme. Mitä lähemmäs nykyaikaa historia tulee, sitä tutummiksi asiat käyvät. Kun törmäät tutulta vaikuttaviin asioihin, onkin mukava miettiä, miksi ne tuntuvat tutuilta.