Käytettäisiinkö luonnonkumia?

“Seuraavaksi pysähdyn muutamaksi hetkeksi Ahvenanmaalle, jonne loma kuljetti meidät hetkeksi, kulttuuriin, jonka äänimaailman täyttävät kovaääniset ja vahvaitsetuntoiset ruotsinkieliset. Tuuli käy itäkoillisesta, puhureissa, ja Kastelholman pyöräilyreissu odottaa vasta iltapäivän myöhäisinä tunteina.

Ensimmäinen loma-pohdintani koski kumia hyödykkeiden raaka-aineena. Olen jo vuosien ajan pohtinut, mitä suussani on kun jauhan purukumia. Olin toisaalta kuvitellut syöväni luonnontuotetta, mutta kiertotalous-ohjeiden mukaan purukumia ei kuitenkaan voi kompostoida, vaan sitä käsitellään lähinnä kuten tupakan filtteriä, huonosti maatuvana sekajätteenä.

Olin lukenut jostakin, että kumihyödykkeitä tehdään niin luonnonkumista kuin synteettisestä kumista. Wikipedia tietää myös, että luonnonkumi tehdään kumipuusta, joka jalostetaan kautsuksi ja synteettinen kumi syntyy puun tai öljyn jalostuksen lisätuotteena. Mitä siis puren kun puren kumia?

Kysyin asiaa taas Wikipedialta ja haulla “purukumin valmistus” asia menee yhä häiritsevämmäksi. Kirjoituksessa puhutaan vain väljästi, että “purukumin perusainetta voidaan valmistaa myös öljyteollisuuden sivutuotteista.” Mistä voin siis tietää, mitä suuhuni laitan?

Tutkimus jatkuu Jenkki-purukumien omilla sivuilla. Raaka-aineen alkuperästä ei täälläkään saa tarkkaa varmuutta, mutta Jenkin valmistajan Cloettan sivuilla pääsee tekemään raaka-ainehaun. (googlaa ja kokeile). Laitoin hakuehdoksi, ettei purukumini saa sisältää luonnonkumia, ja sain hakutuloksiksi 12 tuotetta.

Tutut Jenkki Professional -jättipussit näyttävät kaikki perustuvan joko öljy- tai puunjalostusteollisuuden lisätuotteelle.

Mikä tuote kumi sitten tarkalleen ottaen on? Ja miksi siitä ei kirjoiteta tänä terveys- ja luomutietoisuuden aikakautena. Epätuote? Vai onko purukumi vain turhan pieni ongelma niin ihmiselle kuin ympäristölle, ettei siitä tarvitse puhua.

Pienenä sivujuonteena lomapäivän tutkimuksissani selvisi myös, että luonnonkumista käytetään 75% autonrenkaiden valmistukseen. Mitä? Ovatko autonrenkaat luomua, ja suumme puhdistaja purukumi öljyä?

 

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi