Kustantajan pieniäsuuria palkintoja…

On päiviä, jolloin kustantajan työ palkitaan kaksinkertaisesti. Nuo ilon päivät sattuivat kohdalleni viime torstaina ja perjantaina, kun Kustannus Aarnin syksyn 2021 proosateokset tuotiin peräkkäisinä päivinä pihaan, parahiksi Turun kirjamessuille 1.-3.10.2021

Aloitin kirjoittaa uutuuksien pressitiedotetta, mutta päätinkin käyttää tilaisutta hyväkseni ja kirjoitta laajemmin kymenlaaksolaisen pienkustantajan kuulumisia.

Kustannus Aarni täyttää vuodenvaihteessa kuusi vuotta. Kokemusta kotimaisen kirjan kustantamisesta siis on jo, onnistumisia ja virheitä molempia kymmenittäin. Kirjoitan kaikesta tästä nykykäytännön mukaan käänteisessä järjestyksessä, uusimmasta alkaen.

“VIIMEISIN PARI UUNISTA ULOS”

Taitto ja kansi: Aino Lintumäki

Selma Kaasisen Araukaria ja Silja Vuorikurun Kultalintu, mustasulka esitellään Turun messuilla. Kumpikaan kirjailija ei ole esikoiskirjailija. Silja Vuorikurun esikoisteos oli vuonna 2017 ilmestynyt kirjailijaelämäkerta Aino Kallas – maailman sydämessä (SKS). Selma Kaasiselta on julkaistu aikaisemmin novellikokoelma Villasukat ja muita kertomuksia (Reuna). Selma Kaasinen on kotoisin Outokummusta ja opiskellut Turussa. Kouvolalaissyntyinen Silja Vuorikuru on valmistunut Helsingin yliopistosta. ja asuu nykyisin Helsingissä

Araukaria: Tein Selma Kaasisen Araukariasta kustannuspäätöksen kolmisen vuotta sitten. Päätökseen vaikutti tietenkin edellisen talven uutiskuvat Australian metsäpaloista, mutta vielä enemmän minua kiehtoi Selma Kaasisen amerikkalainen tapa lähteä kertomaan isoa tarinaa, varoittamatta, ja leveällä pensselillä. Kirja on fiktiivinen elämäkerta, ajan hengen mukaan biofiktio.

Taitto ja kansi: Laura Sivonen

Kultalintu, mustasulka: Kultalintu, mustasulka esittelee Silja Vuorikurun ensimmäistä kertaa prosaistina. Kirjan takakannessa kerrotaan, kuinka sen kieli soi kuin runo keskellä karkeaa proosaa. Vuorikuru onkin kielen mestari. Kielen suomaa lohtua tarvitaankin, koska itsen romaanin maailma tulisi muutoin liikaa iholle.

“KIRJOJA HISTORIASTA”

Aarni esittelee Turun kirjamessuilla myös lypsylehmänsä. Tietokirjat historiasta on tähän saakka ainoa painetun kirjan muoto, jolla olemme pystyneet tekemään myös taloudellista tulosta.

Taitto: Salla Bedard

Kesällä 2021 saimme valmiiksi teoksen Tähtilinnoituksen talot – Elämää historiallisesta Haminasta. Kirja laittaa pisteen neljän vuoden aineistotutkimukselle sekä kirjoitus- ja toimitustyölle. Yli 300 sivua ja lähes 400 teoskuvaa on kattavin teos, mitä Haminan historiasta on koskaan kirjoitettu.

Taitto: Noora Jantunen

Tähtilinnoituksen talot asettuu ylpeästi Aarnin toisen ison kirjahankkeen, Seili – Elon kirjoa -teoksen rinnalle. Teoksen ensipainoksen kustannuksista leijonanosan maksoi sen toinen tilaaja, Turun yliopisto.

Seili – Elon kirjoa puhuu nelivärisesti tieteen teon ja oikean tiedonhankinnan – opiskelun – puolesta.

UUDEN PROOSAN KILPAILUT

Suomalaiset ovat kirjoittavaa kansaa, jopa niin, että kun otimme ensimmäisinä vuosina vastaan suodattamatta uusia käsikirjoituksia, mietin, kirjoittaako Suomi enemmän kuin ehtii lukemaan.

Vuonna 2018 Kustannus Aarnin sivuille laitettiin pysyvä “disclaimer” eli “kieltäjä”. Olemme ottaneet romaani- ja novellikäsikirjoituksia tämän jälkeen vastaan vain kilpailujen kautta. Nuo kilpailut ovatkin olleet menestyksiä. Vuoden 2018 kilpailuun uudesta kotimaisesta novellikokoelmasta osallistui tasan 100 kilpailukokoelmaa. Voittajakokoelmat, Helena Miettisen Hylkeenpyytäjä, Matti Vilkin Suojattu Elämä ja Karoliina (nyk. Solina) Heinolan Hitonhauta ovat edelleen jokainen uuden kotimaisen lyhytproosanproosan kärkeä.

Vuoden 2020 romaanikilpailumme otsikko oli Metsä. Kilpailullaan Aarni tahtoo osallistua kuumana käyvään monimuotoisuus keskusteluun.

Ensimmäinen kilpailun voittaja on yllä esitelty Silja Vuorikurun esikoisteos. Anne Martinin Kallioon piirretty laulu (fantasia) sekä Pirjo Kelan Mielimetsä (lyhyttarinoita) ilmestyvät keväällä 2022.

Tammikuussa 2022 julkistamme uuden kilpailun otsikon. Lupaamme, että olemme jälleen ajassa kiinni.

AJATUKSIA PAINETUSTA KIRJASTA JA ÄÄNIKIRJASTA

Seuraavaksi Kustannus Aarnin nurinperin käännetty historia käsittelee äänikirjaa.

Aloitan henkilökohtaisesta: Diabetes on sokeuttanut 89-vuotiaan äitini, eikä hän pysty enää lukemaan. Äly toimii sen sijaan upeasti, ja hänen hoivakodissaan vanhoille ihmisille luetaan kirjoja aina, kun aika vain sallii sen. Hoitajapula on kuitenkin kaikkialla Suomessa hirmuinen. Tähän tarpeeseen äänikirja voisi tulla kuin pehmokissa muistisairaan kainaloon.

Suomen kirjailijaliitto on Turussa lauteilla otsikolla Äänikirja – Kirjallisuuden tulevaisuus?

Äänikirjan tuotannossa on kuitenkin vielä yhtä paljon kysymyksiä kuin ratkaisuja, erityisesti kustantamoiden ja kirjailijoiden toimeentulon kannalta. Mutta toisaalta, kenen lukutoukan “kirjahylly ei olisi jo täynnä”, kuten tylsä sanonta kuuluu.

Jos keskustelujen kautta on mahdollista löytää viisastenkivi kirjan tulevaisuudelle, olen valmis kaikkiin keskusteluihin.

SUOMEN KIELI JA KIRJAILIJUUS

Suomen kieli on minulle vaimoanikin rakkaampi, lapsianikin rakkaampi, koska ilman sitä en voisi ajatella. Me jokainen kirjoitamme tuolla kielellä: asiaa, runoja, näytelmiä ja romaaneja. Kysynkin lopuksi kaikilta teiltä, jotka tulette ahnaina Turun kirjamessuille, voiko kirjan olla totta ilman painomustetta? Ja millainen kirja se olisi?

Kukaan ei ihmettele, miksi kirjamessuilla ei ole myynnissä näytelmiä. Oletteko kuulleet vaikkapa Juha Jokelan tai Laura Ruohosen valittavan, ettei heidän näytelmänsä ylittänyt kustannuskynnystä? – Ette, koska näytelmällä on toinen media: teatteri, radioteatteri, televisio ja elokuvat.

Mikä on siis runoilijan ja prosaistin tulevaisuuden media? Perinteinen kirja? Olisiko sittenkin järkevää, että se olisi omakustanne, mieluiten kuitenkin kustannustoimitettuna. Ja voisiko se olla monimediainen kulttuurituote: pienilevikkinen painotuote, jonka rinnalla se on jakelussa e-kirjana ja äänikirjana?

ALELAARISSA…

Olen paraikaa laittamassa Kustannus Aarnin vuosien 2015-2018 kirjoja syksyn messujen alelaariin. Se on suoraan sanottuna masentavaa hommaa, lähes yhtä paskamaista kuin kertoa noiden vuosien kirjailijoilleni, että Aarni tekee tilaa varastoonsa, ja joutuu siksi makuloimaan heidän kirjansa pientä käsivarastoa lukuun ottamatta.

(Kustantajan ensimmäiset kolme toimintavuotta tulikin näin kerrottua varsin rivakasti ja iloisissa merkeissä…)

IDEALISTINA, REALISTINA, ONNELLISENA

Kohta kuusi vuotta on siis tullut tehtyä näitä töitä. Aineellisesti on ollut lähes koko ajan tiukkaa, mutta henkisesti – en vaihtaisi päivääkään pois.

Kustannus Aarni voi hyvin ja laukkaa kohti vuotta 2022. (Vuonna -22 Aarni laukkaa myös esteitä.)

Tule tutustumaan. Osta kirjojamme. Lainaa kirjojamme. Kirjoita kirjoistamme ja kerro niistä kavereillesi, koska jos et niin tee, me kuolemme.

Kustannus Aarni julkaisee jatkossakin nuukasti vain muutaman kirjan vuodessa, mutta nuo kirjat teemme suurella sydämellä. Jos et usko, selaa https:// kustannusaarni.fi.

Hyvää kirjasyksyä 2021!

Pasi Luhtaniemi
kustantaja / Aarni

PS: Toimittajat ja freelancet: arvostelukappaleet ja kirjailijoiden pressikuvat varmimmin ja nopeimmin suoraan kustantajalta: pasi.luhtaniemi@kustannusaarni.fi

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi