Sankareita ja sankareiden varjoja

”Tämä järvi on syntynyt tuhansia vuosia ennen meitä. Se on ollut täällä ennen kuin kukaan ihminen löysi sen rannoille. Se jää meidän jälkeemme. Tätä järveä ei ihminen omista. Se on ihmistä suurempi. Ihminen voi padota sen virtaavan veden. Ihminen voi hakata maahan saarten ja rantojen metsän. Hän voi tuhota sen kasvillisuuden, pyytää kaikki kalat. Ihminen voi laskea siihen likansa ja tappaa sen elämän – väliaikaisesti, kymmeneksi vuodeksi ja sadaksi vuodeksi. Mutta tuhannen vuoden kuluttua, kun ihminen itse on hävinnyt sen rannoilta, järvi toipuu.”

Kustannus Aarnin syksyn 2020 uutuusteos, Pentti Salmelan novellikokoelma Sankareita ja sankareiden varjoja on sukupolvikokemus jokaiselle, joka on elänyt lapsuutensa 1960-luvun pienissä maalaiskylissä ja kauppaloissa – ja suomalaisessa järvimaisemassa.

Yksi teoksen sankareista, lopulta ehkä se vaikuttavin, on Päijänne. Kirjailijan on syntynyt ja kasvanut suuren järven kainalossa, Jämsän Olkkolassa, ja omaelämäkerrallisia aineksia sisältävän teos viekin lukijan ensin sahureiden ja puutyömiesten maailmaan. Arki eletään poika- ja miesporukoissa, perjantait ja lauantait neitoja tanssittaen. Mutta yöt eletään tähtitaivaan alla ja järven rannalla, kokonaista universumia ihmetellen.

Sankareita ja sankareiden varjoja on kirja jokaiselle, joka on kasvanut kirjoja lukemalla. Teoksen sivuilta voi kuulla kaikuja milloin Mika Waltarin yksinäisyydestä, milloin Pentti Haanpään uhmasta. 1900-luvun lopun mies avautuu teoksessa yhtä aikaa vahvana ja haavoitettuna.

JULKISTAMISJUHLAT JÄMSÄSSÄ

Sankareita ja sankareiden varjoja -teoksen julkistamisjuhlat pidetään Jämsän teatteri Tenhon tiloissa Säterintiellä keskiviikkona 28. lokakuuta kello 18.00. Pitämällä juhlat juuri Jämsässä kirjailija haluaa samalla valaa uskoa kotiseutuunsa, Kaipolan tehtaan lopettamisuutisten vastapainoksi.

Kirjailija Pentti Salmela nykyisellä kotiseudullaan Lohjalla

Toivotamme juhliin tervetulleeksi kaikki Pentti Salmelan Jämsän, Olkkolan ja Kaipolan tutut. Tilaan voidaan ottaa sisään korona-turvallisesti vain rajoitetun määrän vieraita, mutta tule rohkeasti koettamaan.

Illan tilaisuudessa kirjailijaa haastattelee Aarnin kustantaja Pasi Luhtaniemi. Teoksesta lukee otteita Olkkolan kylän toinen suuruus, näyttelijä Seppo Väänänen. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Lisää tapahtumasta ja kirjasta löytyy myös Jämsä vanhoissa kuvissa ja tarinoissa -facebook-ryhmässä.

Pasi Luhtaniemi
kustantaja
Kustannus Aarni Oy

Print Friendly, PDF & Email

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi