Aarnin kirjaformaatit ja muuta ohjeistusta graafikoille

Kustannus Aarni panostaa kirjojensa ulkoasuun yhtä paljon kuin niiden toimitukselliseen sisältöön. Kirjan kansisuunnittelusta vastaa aina ammattigraafikko.

Alla on Aarnin kirjojen vakioformaatit

1. KAUNOKIRJAT

Sisus (lev, kork) 134mm x 210mm
Paperi valitaan aineiston/painotalon mukaan
Taiton sivumäärä jaollinen 16 (Offset-painon arkkijako)
Esilehdet 2 kpl

Kannet:

Kustannus Aarnin tekstilogo sijaitsee etukannen alareunassa keskellä. Logon sijainti (korkeus) kuva-aiheen mukaan. Virallinen kuvalogo selkämyksen alareunan palkissa, jonka korkeus 43mm.

Takakannen/selkämyksen valkoisen palkin korkeus on 42mm. Palkin vasemmalla allekain tiedot: Kustannus Aarni 202x / kirjastoluokka / kansi   copyright – kuvan tekijä. Palkin oikealla allekain kirjan isbn, sekä viivakoodi & ean-13 koodi. Viivakoodi-ean -koodin voi tehdä esim. täällä , kun isbn-koodi on tiedossa.

Selkämyksessä käytetään Aarnin isoa salmiakkia. Katso asettelu alta kohdasta lisäohjeita.

Kartonkivaihtoehdot:

  1. Kovakantinen, 140mm x 216mm matta- tai kiiltävälaminoitu.
  2. Pehmytkantinen* 134 x 210mm matta-tai kiiltävälaminoitu. (Pehmytkantinen vain poikkeustapauksissa, kun kirjan laajuus on alle 160 sivua.)

2. TIETOKIRJAT

Sisus 210mm x 270mm  tai 210mm x 255mm, myös vaakana.
Paperi valitaan aineiston/painotalon mukaan
Taiton sivumäärä jaollinen 16:lla (Offset-paino)
Esilehdet 2kpl

Kannet:

  • Kovakantinen 216mm x 276mm tai  216mm x 261mm
  • Matta- tai kiiltävä laminointi
  • Kustannus Aarnin tekstilogo etukannen alareunassa keskellä,
  • Kustannus Aarnin virallinen logo – pieni versio – valkoisessa palkissa
  • Takakannen/selkämyksen valkoisen palkin korkeus 43mm

Lisäohjeita ja tärkeitä tiedostoja

Kirjan kansitaitto tarkoittaa etukantta ja kokokantta, joka on vasemmalta lukien takakansi – selkämys – etukansi. Tämän lisäksi kokokannessa pitää aina olla ns. bleedit eli leikkuuvara. Katso asiaa tarkemmin alhaalta kohdasta Työn viimeistely.

Kuvan kokokansissa takakannessa ja selkämyksessä on Aarnin vakioelementtejä. Valkoisen palkin korkeus on 43mm. Logo voi olla kuvan suuri – joka saa vuotaa palkin ja selkämyksen yli takakannen puolelle – tai pieni salmiakki.

Sisustaitossa on lukuisia tärkeitä osatekijöitä, joista tärkein on fontin valinta ja -koko sekä rivivälistys. Romaanin leipätekstisivulla tulisi olla 28-31 riviä, joissa on  5-9 sanaa. Fontista riippumatta sen minimikoko on 10pt. Tietokirjoissa ja kuvakirjoissa katso esimerkkejä Aarnin aiemmista töistä.

Fontin valinnassa “best-fonts” -sivustot eivät välttämättä anna oikeita parhaita. Kokemuksemme mukaan kriittisintä leipätekstissä ovat ns diagonaali- eli vinoviivat. Esimerkiksi pienen a-kirjaimen keskiviiva ei saa kaventua liikaa. Paperista riippuen painolla voi tällöin olla vaikea asettaa oikeaa mustetasapainoa. Suositelluista fonteista Aarni EI suosittele esimerkiksi fonttia Baskerville. Minion Pro on sen sijaan aina varma valinta. Graafikon kannattaa aina kysyä kollegaverkostoilta muita hyviä fontteja.

Huomaa , ettei kirjan sisustaitossa  vasenta ja oikeaa marginaalia, vaan sisä- ja ulkomarginaalit.

Tieto- ja perinnekirjojen taitto tehdään “aukeama kerrallaan”, koska erityisesti kuvitetussa tietokirjassa on keskeistä, että kuva ja siihen liittyvä tekstisisältö  löytyvät samalta aukeamalta.

Aarnin värit, logomallit ym: lataa  Kustannus Aarnin graafinen ohjeistus tästä linkistä.

Tutustu onnistuneisiin mallitaittoihin, lataa teos Karoliina Heinola: Hitonhauta (2019)  (taitto Pauliina Mustola)tai pyydä kustantajalta taitto-pdf:  Ilppo Vuorinen: Seili – Elon kirjoa (taitto: Noora Jantunen)

Työn viimeistely painon kanssa

Saatuaan painotiedostot erikseen sisustaitosta ja kansitaitosta paino tekee kannesta teknisen kaavion/mittapiirroksen. Kaaviossa on kerrottu kirjan nettokoot (kokokansi, etu-ja takakansi, selkämys) ja vaadittavat leikkausvarat. Taittaja merkitsee kaavion perusteellan kirjan leikkausmerkit. (Leikkausmerkki tulee kohdalle, jossa kannen kuva taittuu sisäkannen puolelle. Leikkausmerkki näyttää myös selkämyksen tarkan leveyden)

Tämän lisäksi teknisestä kaaviosta löytyy leikkausvarat eli ns. bleedit. Kuva-aiheen tulisi jatkua bleedien yli.

 Tutustu esimerkkiin painotalon kannen mittapiirroksesta tästä linkistä.

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi