WOIKKA – VOIKKAA, Synty ja elinkeinoelämä

Kirjat ovat tulleet, kiitos sinulle. On ihan mahtava eepos, kyllä on mukava lukea. En malta olla siteeraamatta ystäväni NN:n kommenttia: “Jumalauta, että on hyvä ja hieno kirja! Sisältö on täyttä rautaa ja niin mielenkiintoinen. Kyllä ovat tekijät osanneet!” (sähköpostiviesti kustantajalle 15.12.2021)

Teos ilmestynyt ja myynnissä!

Pitkään ja hartaasti odotettu Voikkaan liikekeskuksen ja tehdaspaikkakunnan historiikin 1. osa, Synty ja elinkeinoelämä on nyt ilmestynyt.

Kirjaa myy Voikkaalla Kahvila Kuppi, Pop-up -kauppa 21.12 – 22.12. Kuusankoskella kirjaa löytyy Taideruukin Pikku Selmasta gallerian aukioloaikoina.

Oletko ulkopaikkakuntalainen? Vai haluatko lähettää kirjan lahjaksi muualle Suomeen? – Osta kirja kustantajan, Kustannus Aarnin verkkokaupasta.


Voikkaan paperitehtaan lopettaminen vuonna 2006 oli  ensimmäinen Suomen paperiteollisuuden iso rysähdys. Mutta mistä kaikki alkoi? Pakanavuorelta?  Oravan Matin pussista?  Voikkaan teollisuuskylän karhea historia, nyt ensimmäistä kertaa kirjana.

Kaksiosaisen Voikkaan historiaa käsittelevän teoksen ensimmäinen osa, Synty ja elinkeinoelämä, kertoo Suomen teollistumisen tarinaa siitä ajasta lähtien, kun vapaana virtaava koski oli omaisuuksista suurin. Teollisuuspatruuna Rudolf Elving perusti 1896 paperitehtaan Voikkaan ja Kyöperilän koskien päälle. Pian Voikkaalle, ”savolaisten amerikkaan”, tultiin  läheltä ja kaukaa, ja jo suurlakon 1905 aikana tuon äkisti synnytetyn työläispaikkakunnan päällä liehuivat kirkkaanpunaiset liput.

Voikkaa on Kuusankosken tehtaista ja kylistä pohjoisin, eikä sen historiaa ole koetettu kirjoittaa koskaan aikaisemmin. Nyt asialla ovat kyläläiset itse, etunenässä Finlandia-voittaja Seppo Aalto, historioitsija FT Seija A. Niemi,  emeritus professori Kari Immonen ja Voikkaan tehtaalla sen viimeisinä vuosina  luottamusmiehenä toiminut Jari Lindström. Kirja kertoo yhden suomalaisen teollisuustaajaman kautta karheaa tarinaa suomalaisesta sisusta, työstä, elosta ja onnesta. 

Print Friendly, PDF & Email

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi