Yläjuoksu – keskijuoksu – alajuoksu

Tarinoita kirjasta

(Mediatiedote 18.1.2022)

Olipa kerran joki, joka oli melkein kuin kaikki muutkin joet. Maan tinkimätön vetovoima oli osoittanut sille jo tuhansia vuosia sitten uoman, jota pitkin juosta ja rallattaa. Latvoiltaan tuo joki oli pieni ja vähäpätöinen, mutta suisto laski majesteetilliseen mereen.

Tuo melkein, joka erotti tarinamme joen kaikista muista johtui siitä, että jokemme ei kuljettanutkaan vettä. Se oli kirjan joki.

Yläjuoksulla joki kuljetti kirjoittajien haaveita omasta kirjasta ja kirjailijoiden haaveita toisesta ja kolmannesta kirjasta, tunnettuudesta ja menestyksestä. Keskijuoksulla olivat vuorossa kustantajien tavoitteet kulttuuriteoista ja kunniasta mutta myös laadukkaasta ja hyvin myyvästä viihteestä.

Kirjapainot ja  -tukut olivat kukin rakentaneet virran varrelle omat vedenottamonsa. Tuotantolaitokset pakkasivat kirjojen laulavat lauseet litran paketteihin, ja rekat ja jakeluautot kuljettivat ne kirjakauppoihin ja kirjastoihin.

Uusimpina yrittäjinä joen varrelle olivat saapuneet operaattorit ja äänikirjantuottajat. He tuottivat padoissaan ja voimaloissaan nykyajan sähköä eli digiä.  He eivät pakanneet kirjallisuuden virtaa enää litran pakettiin, vaan se kulki kilo kerrallaan ilmojen teitä suoraan lukijan – tai kuulijan – korvaan.

Alhaalla meren rannalla asusti lopulta Lukija.  Hän oli lukenut ja kuunnellut vuosikymmenien aikana kaikki kiinnostavat kirjat, joita hänelle oli suositellut lähikirjastonhoitaja ja kylän kauppias. Enää joenpenkalla ei ollut kauppaa eikä kirjastoakaan. Silmät sirrillään lukija katsoi ylävirtaan, josta tiesi kirjojen tulevan. Josko siellä olisi vielä joku, joka osaisi neuvoa häntä.

Juuri mutkassa joku näyttikin puuhavan jotakin, mutta niin kaukana hän oli, että saattoi olla informaatikko tai libristi, mutta yhtä hyvin hahmo saattoi olla kalastaja. Mutkasta ylävirtaan päin Lukija saattoi vain arvailla, mitä lukemattomille aarteita siellä oli. Hänellä ei ollut aavistustakaan, mistä kirjat tulivat ja miten ne syntyivät.  Hänelle kirja oli aina löytynyt hyllystä niin kuin sähkö pistorasiasta.


Tämän jokianalogian kirjoittaja on Kustannus Aarnin kustantaja Pasi Luhtaniemi. Seitsemänvuotias Kustannus Aarni on harjoitellut koko toimintansa ajan kustannustoimintaa joen keskijuoksulla.  Tämän kaiken se on  nähnyt ja kokenut:

  • Info -kirjakauppojen tarina valtakunnallisena ketjuna päättyi. Kirja & Idea -kirjakauppaketju eli vain hetken.
  • Tukkuportaassa Booky.fi ja BTJ yhdistivät logistiikkatoimintansa. Porvoon Kirjakeskus keskittyi varastologistiikkaan ja etsii synergiaetua Booky.fi/BTJ -yhteistyöstä. Perinteisistä suurista kirjatukuista vain Kirjavälitys jatkaa tutulla liikeidealla toimintaansa. 
  • Vähittäiskaupassa Suomalaisen kirjakaupan valtakunnallinen ostotoiminta keskittyi yhä tiiviimmin Pasilaan. Paikallisten myymäläpäälliköiden pieni valta hankkia paikallista kirjallisuutta valikoimaansa on kuitenkin ollut muutaman pienkustantajan suuri lohtu.
  • Niin äänikirjoissa kuin kustantamoalalla laajemminkin Suomi kiehnäsi Ruotsin kainaloon. Bonnier osti WSOY:n ja Storytel fuusioitui Gummeruksen kanssa.  Yhdessä Otava kanssa Suomen kolme suurta kustantamoa onkin ostellut talleihinsa keskisuuria. Ala keskittyy ja digitalisoituu.

Myös Kustannus Aarni on muutoksen tyrskyissä. Viime syksynä kustantamo hankki veneen. Tämän jälkeen sen kustantaja vierailee säännöllisesti niin ylävirralla tapaamassa kirjailijoita kuin meren rannalla lukijoiden luona.

Noista matkoista on syntymässä kolme palvelutuotetta, jotka esitellään kahden viikon välein tammi-helmikuussa 2022.

Ensimmäisenä esittelyvuorossa on TARINAVIRTA. Palvelun mediatiedote julkaistaan aamulla 19.2.2022.

Pasi Luhtaniemi
kustantaja / Kustannus Aarni
p. 044 361 3564
pasi.luhtaniemi@kustannusaarni.fi

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi