Helena Miettinen voitti Aarnin novellikilpailun

Marraskuun loppuun mennessä nainen tiesi miehestä kaiken. Mies ei tiennyt naisesta mitään. 

Kustannus Aarnin vuoden 2018 novellikokoelmakilpailun* voittaja espoolaisen Helena Miettisen kokoelma Hylkeenpyytäjä on kieleltään omaleimainen ja vahva kokonaisuus. Novellit kuvaavat naisia, jotka kohtaavat menneisyyden demonit ja ravistelevat niitä, joskus voittaen, joskus uudelleen haavoittuen.

Hylkeenpyytäjä kuvaa ihmisen mielenliikkeitä ja syvimpiä tuntoja. Novellien tunnelma vangitsee lukijan ja vetää syvälle kylmään veteen, sademetsän mätänevään helteeseen tai Tiibetin harvaan ilmaan. Arjen lait eivät enää päde, ja todellisuus kääntää nurjat asvonsa:  ihminen on pakotettu paljastamaan ja paljastumaan, kohtaamaan sen, mitä ei itsekään tahtoisi uskoa todeksi.


Oodi nosti Hylkeenpyytäjän novellihyllynsä mannekiiniksi

Helsingin uusi pääkirjasto Oodi nosti 5.12. Helena Miettisen hylkeenpyytäjän koko novellikokoelmansa esittelyteokseksi, hyllykön päätyyn. Kiitos, Oodi, hyvästä valinnasta, ja onnea uuteen taloon.


Helena Miettinen

Voittaja ja teos. Kuva: Satu Piispa-Hakala

Helena Miettinen on Espoossa asuva kirjailija, joka on julkaissut aikaisemmin kustantamoille Art House ja Myllylahti.

TUOTANTO

Romaanit

  • Pyhä Neitsyys, Art House, 1990
  • Kaksi kierrosta taivaaseen, Myllylahti, 2016

Lastenkirjat
Taika Valo -sarja (Myllylahti), kirjoitettu yhdessä Jaana Lehtiön kanssa

  • Taika Valo ja Pelukylän pokaali, 2014
  • Taika Valo ja lentävä Plotina, 2015
  • Taika Valo ja kummallinen pallo, 2016
  • Taika Valo ja Pelukylän pakkaset, 2017


*Voittajanovelli ja neljä sijoittunutta teosta palkittiin Turun kirjamessuilla 5.10.2018

Neljä kunniamainintaa

Turun kirjamessujen Eino -lavalla palkittiin perjantai-iltapäivällä kunniamaininnalla neljä muuta kilpailuun osallistunutta kirjailijaa ja kokoelmaa.

Karoliina Heinolan Hitonhauta ja muita puolielävien kohtaloita on sujuvasti kerrottua, intensiteetin säilyttävää uutta kotimaista kauhua. Kokoelman erityinen ansio on sen kansatieteellisessä uskottavuudessa. Heinola tavoittaa  novelleihinsa tasoja koomisesta groteskin kautta traagiseen. Koska novellien puolielävät ovat vähintään yhtä tärkeitä näkökulmahenkilöitä kuin ihmiset, lukija myötäelää eri tavoin eläviksi kuolleiksi jääneitä henkilöiden kohtaloita, auttaisi jos vain voisi.

Anne Lehtisen Pakkomielteitä -kokoelma on poikkeuksellisen vahvaa  nykykirjallisuutta. Lehtisen lause on monipolvista, elävää ja kiinni eletyssä elämässä. Ilmaisu on hiottua ja barokkisen runsasta, ja kirjoittaja on valmis ottamaan kielikuvillaan riemastuttavia riskejä. Lehtinen tuntee nautittavan hyvin 1990-luvun ja 2000-luvun nuoriso- ja populaarikulttuuria ja detaljien tarkkuus tuo kerrontaan elämän makua ja uskottavuutta.

Marika Riikosen Autiomaa – Tarinoita kadottamisesta ja löytämisestä  on mietiskelevä ja salaa viisas novellikokoelma. Novellit vievät lukijan spekulatiivisen fiktion maailmaan. Yksittäinen novelli kääntyy vuoroin kauhunovelliksi,vuoroin tieteisfantasiaksi tai aikuisten kummitustarinaksi, jossa yliluonnollinen saa perustelunsa psykologisesta realismista. Tuomaristo haluaa mainita kokoelmasta erikseen sen päätösnovellin Yhden elämän tomua. Novellin näkökulmahenkilö on viimeisiä päiviään elävä muistisairas nainen.

Matti Vilkin Suojattu elämä on taitavasti rakennettu novellikokoelma, jonka erityisyys on sen tapahtumaympäristässä: Kokoelma vie lukijan kaunokirjalliselle matkalle Lahteen, sen lähiöihin ja ihmiskohtaloihin. Suojatun elämän kerronta on tiheää ja tarkkaa realismia. Lauseet ovat lyhyitä ja toteavia, ja tarinaa kuljetetaan sujuvasti ajan ja paikan kehyksissä. Lukija kulkee kertojan matkassa kohtauksesta toiseen, ja dialogi tukee kerrontaa. Moni kokoelman novelli toimisikin upeasti myös elokuvan alkuperäiskäsikirjoituksena.


Aarnin novellikilpailu 2018

Kustannus Aarni järjesti sydäntalvella 2017-2018 kilpailun uusille novellikokoelmille. Kilpailuun saapui 86 kilpailuehdot täyttänyttä kokoelmaa, josta raati valitsi viisi parasta. Koko kilpailun voittajateoksen Aarni julkaisee syksyllä 2018.

Kilpailun tuomaristossa olivat kirjailija Anni Nupponen, sanataideohjaaja Päivi Haanpää Tampereelta sekä kustannus Aarnin toimitusjohtaja Pasi Luhtaniemi.

Lisää kilpailun historiasta näistä linkeistä:

  • (kilpailuilmoitus 30.11.2017) https://kustannusaarni.fi/novellikilpailu2018/
  • (tiedote 1.4.2018) https://kustannusaarni.fi/kilpailukokoelmia-perati-86/
Print Friendly, PDF & Email

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi