RATKAISU NOVELLIN TAI RUNON JULKAISUUN?

mediatiedote 20.10.2017

Kirjasyksy 2017 kulkee jälleen kuin juna kohti vuoden kovinta myyntisesonkia. Kevyet tietokirjat, urheiljoiden elämäkerrat, käännösmagneetit ja muutama kotimainen romaani täyttävät Mitä Suomi lukee -myyntitilaston kärkipaikat.

Kovassa kirjamaailmassa on kaksi orpoa, jotka eivät tahdo kelvata yhdellekään kustantajalle.
Runous on käytännössä paennut Poesian tyyppisiin osuuskuntamuotoisiin kustantamoihin tai omakustanteiksi pitkin maakuntien Suomea. Novelleille ei ole käynyt sen paremmin. Enää pari kustantajaa julkaisee vuosittain novelliantologioita.Yksittäisen kirjailijan novellikokoelmat ovat lähes kadonneet suomalaisesta kirjatarjonnasta.

Kohta kolmivuotias Kustannus Aarni on ryhtynyt toimeen novellin ja runon uuden nousun puolesta. Kustantamo aloittaa tiistaina 24. lokakuuta NOPEAT –julkaisusarjan. Nopeat on Suomen ensimmäinen e-kirjoina julkaistavian ”lyhyen kaunon” julkaisusarja. Sarjan teosten koko vaihtelee 10 sivusta 80:een sivuun, ja yksittäisen teoksen voi ladata muutaman euron hinnalla.

Sarjassa julkaistaan runoteoksia, lastenkirjoja, novelleja ja asiaproosaa (esseet ja pakinat). Nyt ovat valmiit sarjan ensimmäiset kolme runokokoelmaa, kaksi novellia, lastenkirja ja kaksi essee/pakinakokoelmaa. Uusia teoksia julkaistaan noin kahden nimekkeen verran kuukaudessa.

MIKSI E-KIRJA? – DIGINATIIVIT

Nopeat –julkaisusarjan synnyn tärkein peruste ovat diginatiivit. 2000-luvulla koulunsa aloittanut sukupolvi kuluttaa kulttuuria tabletiltaan tai älypuhelimensa ruudulta, ja elokuva- ja peliteollisuus ovat vieneet kirjalta ja lukemiselta lähes kaiken tilan.

Nopeat ovat lukijalleen yhden illan suhde. Yksittäinen novelli tai lastenkirja on lähes riskitön hankinta nuorelle aikuiselle tai vanhemmalle, joka lukee lapselleen ääneen. Koska tabletille lataaminen on arkipäivää, miksi siihen ei voisi ladata myös kirjaa.

MIKSI LYHYET TEKSTIT? – KIRJAILIJATRAILERIT

Toinen syy Nopeat –sarjan rakentamiseen on kirjoittava Suomen kansa. Sarja tarjoaa runoilijalle uuden väylän kokoelmansa julkaisemiseen. Novellistille ja esseistille sarja on paikka näyttää kyntensä. – Kirjallisuuden lajeista novellia on tiukan muotonsa takia totuttu pitämään kaikkein haastavimpana.

Aarni tekee jokaisesta julkaisusta kustannuspäätöksen, ja kaikki tekstit kustannustoimitetaan – Nopeat ei siten ole kenellekään julkaisuautomaatti. Teoksista tehdään myös perinteinen kustannussopimus, jossa kirjailija saa huomattavan osuuden teoksen lataustuotosta itselleen. (Lataa sopimuspohja sivun alareunasta)

KUKA OLIKAAN ORPO?

Nopeat -avauksellaan Kustannus Aarni haluaa haastaa koko kirja-alan pohtimaan, mikä on käsikirjoitus. Painetulla romaanilla on suuri esinearvo. Kovakantinen, paksuselkämyksinen ja suurikokoinen kirja näkyy upeasti kirjahyllyssä.

Yhä useamman sisustustrendejä seuraavan kotoa tuo kirjahylly jo kuitenkin puuttuu. – Kumpi silloin on orpo, painettu kirja vai älypuhelimen lataustiedosto?

Kirjan kansien välissä elää olento nimeltään käsikirjoitus. Käsikirjoitus on terminä erinomainen, koska myös elokuva, teatteri ja pelit tarvitsevat toimiakseen käsikirjoituksen.

Kirjan digitalisaatio tulisikin nähdä myös kustannusmaailmassa mahdollisuutena eikä uhkana.

  •  AARNIN NOPEAT: https://kustannusaarni.fi/nopeat-teokset-suoraan-tablettiin/
  •  KIRJAILIJOIDEN YHTEYSTIEDOT: https://kustannusaarni.fi/medialle/ (toimittaja, pyydä salasa na sähköpostilla)

Lisätietoja
Pasi Luhtaniemi, kustantaja
+358-40-3613564
pasi.luhtaniemi@kustannusaarni.fi

 

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi