Mikä on sähköinen kirja?

Sähköinen- eli e-kirja  luetaan tietokoneelta, tabletista, älypuhelimelta tai lukulaitteelta. E-kirjan kulutus on  yleistynyt maailmalla. Yhdysvalloissa jo joka toinen kirja luetaan e-kirjana, ja Ruotsissa vastaava luku on 34 %. Vuonna 2015 niiden käyttö lisääntyi Suomessa yli 60 %.

Sähköisen kirjan lataamista ja käyttöä on neuvottu yksityiskohtaisesti muun muuassa seuraavilla sivuilla: 1) Sähköinenkirja.fi -opassivusto ja 2) Elisa Kirjan omat opassivut.

Seuraavassa on Kustannus Aarnin omat ohjeet sähkökirjan lataamiseen ja lukemiseen.

Mikä on sähköinen kirja?

Sähköinen kirja eli e-kirja on tiedosto, joka ladataan  sähköpostin linkistä tai sähköpostin liitetiedostosta. Tunnistat omalla koneellasi olevat sähköiset kirjat tiedoston loppupäätteestä .epub.

Koska kirja on ladattava tiedosto, se tallentuu koneellasi oletuskansioon, johon muutkin latauksesi (kuvat, tekstitiedostot, pdf-tiedostot ym.) tallentuvat.

Tarvitset sen lisäksi e-kirjojen lukuohjelman. Jos et tiedä, mihin tiedostot tallentuvat, tiedosto on helpoin löytää lukuohjelman hakutoiminnalla.  Epäselvissä tapauksissa lue lukuohjelman omat ohjeet help / ohje -sivulta.

Lukuohjelma luo e-kirjoille oman kirjastosivun, johon kirja kannattaa kopioida. Näin kaikki kirjat löytyvät jatkossa samasta kansiosta.

Kun ostat Aarnin e-kirjan, saat sähköpostiisi latauslinkin, jota klikkaamalla tiedosto tallentuu koneellesi.

Aarnin kirjailijat saavat Kustannus Aarnilta suoraan oman kirjansa e-kirjatiedoston. Tätä tiedostoa he voivat jakaa sähköpostin kautta sopimuksen mukaisen määrän omalle verkostolleen.

Kuinka pääsen lukemaan e-kirjoja?

Luitpa e-kirjaa millä laitteella tahansa, tarvitset siihen lukuohjelman (e-book reader).  Esittelemme alla yhden valintamme kullekin ympäristölle. Lisää vaihtoehtoj, niin ilmaisia kuin maksullisia – löydät helposti googlaamalla tai menemällä oman laitteesi (App Storea, Google Play) verkkokauppaan. Ilmaisohjelman mukana tulee usein mainoksia, joista pääset eroon, kun ostat ohjelman. Ohjelmat maksavat muutaman euron, mutta kun hyvän löytää, maksaminen kannattaa.

1. Lukuohjelmia tableteille ja älypuhelimille

Tabletit ja älypuhelimet ovat yleisin medialaite, jolla myös kirjan lukeminen onnistuu  ilmaisen tai muutaman euron maksavan ohjelman avulla. Mikäli laitteellasi ei ole valmiiksi asennettua ohjelmaa, lataa ohjelma, päätelaitteestasi riippuen, omasta kaupastasi (App Storesta, Google Play)  hakusanalla “ebook reader”.

ub-reader
Android- puhelimille ja tableteille on lukuisia helppokäyttösiä lukuohjelmia, joista suosittelemme UB:ta. Ohjelma on ilmainen, jos hyväksyt käytön päätteeksi mainoksen, jonka voit klikata pois. Täysversio maksaa 5-6 euroa.
→ Siirry tästä UB:n sivuille ja lue lisää.

Applen iPadeille tai puhelimille on useitakin joustavia ja hienoja lukuohjelmia. Yksi parhaista on ilmaisohjelma Nook.
→ Lue lisää ja lataa tästä Nook laitteellesi. 

 

Huom: Jos käytät kirjojen hankintaan tietokonettasi, mutta haluat lukea kirjat esim. tabletilta, yhdistä laitteet toisiinsa usb-johdolla tai bluetooth -yhteydellä. Tiedostojen siirto tapahtuu esimerkiksi kopioimalla tiedosto laitteen kansiosta toiseen.

 

2. Lukuohjelma tietokoneelle

Jos luet e-kirjaa tietokoneelta, paras ilmainen lukuohjelma on Adobe Digital Editions.

Joillakin käyttäjillä on Linux-tietokone. Tällöin suosittelemme internet-selaimeen asennettavaa sähkökirjan lukijaa. Yleisimmät Linuxin selaimet ovat Mozilla Firefox ja Google Chrome -selaimet.

3. Lukuohjelma erilliselle lukulaitteelle

Erityisesti kirjojen lukemiseen tarkoitetussa lukulaitteessa on esiasennettu lukuohjelma. Lukulaitteen etuja tablettiin ja kännykkään on sen silmäystävällisyys. Näytöt ovat useimmiten mustavalkoisia, ja niissä on käytetty heijastamatonta ns. elektronista mustetta.

adlibrisSuosittelemme esimerkiksi  AdLibriksen Lettoa.

Lettoon ladataan luettavat omalta tietokoneeltasi usb-johdon kautta.  Kun liität johdon, tietokone tunnistaa Letton, ja voit siirtää tiedostoja samalla tavalla kuin siirrät tiedostoja kansiosta toiseen.

Tutustu Lettoon AdLibriksen sivuilla

4. Kaikki Aarnin kirjat valdoidaan ennen julkaisua

Kustannus Aarnin e-kirjat on validoitu saksalaisella Pagina Epub Checker -ohjelmalla. Ohjelmaa käyttää kirjan virheettömyyden tarkistamiseksi myös mm. Elisa-kirjat ja Ellibs -kirjakauppa.

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi