RAUHANTEKIJÄ – Kustannustoimittajan väliraportti…

Kustannus Aarnin vuoden 2022 kirjoituskilpailun Rauhantekijä valmistuu syksyllä 2023 tarpeeseen:  Ukrainan sotaan ei ole vieläkään näköpiirissä rauhaa, eikä kukaan pysty esittämään edes minkäänlaista tiekarttaa kenenkään tutkittavaksi.

Rauhantekijä -kilpailun 20 voittajatekstiä ovat nyt käyneett läpi kaksi toimituskierrosta, ja yli puolet novelleista ja esseistä on merkitty papereihini statuksella valmis. On aika antaa kustannustoimittajan väliraportti:

Kilpailukutsuun (avaa linkki uuteen välilehteen) vastattiin juuri niin moniäänisesti kuin Kustannus Aarni toivoikin. Kilpailukutsu lähetettiin huhtikuussa 2022, ja tavoittelimme ensiksikin aitoa ekspressiota. Sodan, jollaista ei pitänyt enää Eurooppaan tulla,  pitääkin aiheuttaa myös kirjallista parkua, ja novellit ja esseet ovat lyhytproosana mitä parhaimmat aidon tunteen välittämiseen.

Samanaikaisesti halusimme historiallista analyysia sodasta ja rauhasta, ja saimme mitä pyysimme:

Suomen sotia – niin 1918 veljessotaa kuin jatkosotaa, käsitellään mikrohistorian näkökulmasta, mutta sama näkökulma sodan keskellä valintoja tekevistä yksilöistä vie lukijan niin Krimin sotaan 1854 kuin keski-Amerikkalaisen Batanaramin verisen lähihistorian jälkipyykkiin. Lapissa suomalaiset ja neuvostoliittolaiset istuvat yhteisessä sovitusseminaarissa, jonka lopputulos jää avoimeksi ja sotavalokuvaaja kirjoittaa suoran sotavalokuvauksen historiasta aina Yhdysvaltojen sisällissodasta alkaen.

Kaikkiaan tulossa on sodan ja rauhan polyfonia – äänien kirjo – jonka voima on juuri siinä, että jokainen kirjoittaja on tarttunut aiheeseen Rauhantekijä omasta kulmastaan. Kirja tulee lisäämään ymmärrystämme siitä, mitä kaikkea tragedia nimeltään sota tarkoittaakaan.

Kouvolassa 3.3.2023
Pasi Luhtaniemi

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi