Kouvolan Dekkaripäivien toiminnanjohtajaksi on nimitetty Kustannus Aarnin kustantaja Pasi Luhtaniemi. Nimityksen myötä Suomen tunnetuin rikoskirjallisuustapahtuma järjestetään ensi kesänä jälleen 2-päiväisenä. Suunnittelu varaa vahvojen perinteiden päälle, mutta uutta ja mielenkiintoistakin on luvassa.
PITKÄT PERINTEET
VELVOITTAVAT
Valtakunnallisesti tunnetulla Kouvolan Dekkaripäivillä on pitkä ja kunniakas historia. Tapahtuman pani aikanaan alulle dekkarientusiasti, sanataideopettaja Ritva Sorvali. Sorvali johti päiviä ensimmäiset 25 vuotta, aina vuoteen 2021 saakka. Hän perehtyi uuteen rikoskirjallisuuteen ja oli tuttu vieras esimerkiksi Helsingin kirjamessujen dekkarikatsomoissa. Sorvali johti tapahtumaprofiilin suunnittelua intohimolla, joka tarttui kaikkialle hänen ympärilleen.
Kaksipäiväisten Dekkaripäivien ohjelman ydintä ovat aina olleet kirjailijahaastattelut ja -tapaamiset sekä vuosittainen, rikosaiheinen novellikirjoituskilpailu. Päävastuun ohjelman käytännön toteutuksesta kantaa myös jatkossa Kouvolan kirjasto. Kirjasto julkaisee myös voittajanovelleista antologian.
KILPAILUAIKAA ENÄÄ
KAKSI VIIKKOA
Kesän 2023 kirjoituskilpailun otsikkona on Viulukotelon salaisuus. Kilpailuun on osallistunut vuosittain noin sata kirjailijaa, ja tuo raja näyttää olevan rikkoutumassa myös tänä vuonna.
Kilpailutöiden viimeistelyssä onkin alkanut loppukiri. Tekstit on lähetettävä viimeistään 31.12.2022 kahtena paperisena kappaleena. Yhteystiedot ovat: Kouvolan kaupunginkirjasto, PL 33, 45101 Kouvola. Kuoreen merkintä ”Dekkaripäivien kirjoituskilpailu”.
KAKSI PÄIVÄÄ RIKOKSIA
Kouvolan dekkaripäivät on ollut vuosikymmenien ajan valtakunnallisesti tunnettu kulttuuritapahtuma, jonne on matkustettu kesän ensimmäiseksi viikonlopuksi kaikkialta Suomesta. Hiljaisemman koronavuoden jälkeen tapahtu järjestetään jälleen kaksipäiväisenä 9.-10. kesäkuuta. Kysyttäessä, mikä tapahtumassa säilyy ja mikä muuttuu Luhtaniemi venyttelee vielä vastaustaan. Hän näkee työssään kaksi päätehtävää.
– Toiminnanjohtajana olen se lukko, joka varmistaa, että kesän 2023 valmistelut etenevät suunnitellusti. Pidän tärkeänä myös ylläpitää tekijöiden me-henkeä. Talkoolaiset ja vapaaehtoistyö on keskeinen osa tapahtuman henkeä.
Luhtaniemen toinen tehtävä on kesän 2023 ohjelmasuunnittelu yhdessä kirjastotoimen ja niinikään kouvolalaisen Reunan kirjakaupan ja kustantamon kanssa. Kirjailijanimet ja -teemat hän pitää vielä salassa, mutta lupaa, että mielenkiintoista on tulossa. Lopuksi hän palaa vielä hetkeksi historiaan ja kertoo, että ehkä erityisin tapahtuman kivijaloista oli Kansantuomioistuin, jonka asiantuntemus löytyi Kouvolan poliisi- ja oikeustalolta:
Asianajaja Liisa Ikosen johdolla suunniteltu ja toteutettu Kansantuomioistuin oli Suomen ensimmäinen “True Crime” –tapahtuma. Järjestäjät esittelivät draaman keinoin todellisen rikostapauksen, jonka jälkeen yleisö toimi lautamiehenä ja antoi rikoksesta tuomion. Lopuksi asiantuntijat paljastivat, millaisen tuomion Suomen oikeuslaitos oli tapauksesta oikeasti antanut.
– Kansantuomioistuimen tapahtumaan tuomaa yleisöä osallistavaa osuuttakaan ei unohdeta, Luhtaniemi lupaa.
Murha tai vastaava vakava rikos tapahtunee perjantai-iltana, 9. kesäkuuta jossakin Kouvolan keskustan ja Myllykosken välillä.