Kirja kotimaakunnastasi

Kustannus Aarni julkaisee uutta kotimaista kirjallisuutta motolla “Kirjoja historiasta, nyky-Suomesta ja mahdollisista maailmoista” Vuosien varrella Aarnin on piirtänyt samalla Suomeen omaa kirjallista karttaansa. Voit tutustua kirjoihimme vaikka aloittamalla omasta maakunnastasi. Tässä joitakin vinkkejä seuraavaksi lukuelämykseksesi:

ETELÄ-KARJALA

“Maailmankaikkeus on pölyä, joka piehtaroi painovoiman tunnelissa,”

Pauli Loikkasen esikoisromaanin päähenkilö punnitsee asioita kuin Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelija ikään. Kertojaminä palaa kotiseudulleen viettämään riehakkaita 60-vuotisjuhliaan, mutta kaikenkirjava menneisyys ei jätä kertojaa rauhaan. Niin lapsuuden hukkumisonnettomuus kuin nuoruuden rakastetut palaavat, rehevinä, eläväisinä ja pelottavina.

Parikkalalaisen Pauli Loikkasen teos tekee kunniaa Saimaan selille ja saarille.

Siirry kauppaan

ETELÄ-SAVO

Historioitsija Matti Rautiaisen teos Neidon kyynel kertoo kahdeksan tarinaa Olavinlinnasta, yhdestä Suomen merkittävimmistä sotalinnoista. Tarinoiden hahmot ovat tuttuja monelle matkailijalle ja Oopperajuhlavieraalle. Neidon kyynel kertoo, kuinka nuo tarinat syntyivät ja kuinka ne ovat saaneet vuosien saatossa kaikenlaisia muotoja.

Rautiaisen tekstissä historialliset faktat yhdistyvät teoksessa ilottelevaan esseistiikkaan. Tua Hautamäki on ottanut teoksen valokuvat.

Siirry kauppaan

KAINUU

”On hyvä, että on yksityiskohtia, kuten paljon pikkuhiisien silmiä ja päästä kasvavia kuusia. Myös on hyvä, jos kirja on aikuisista vähän pelottava.”

Mummun ja Tirpun retkikirja on ”must” jokaiselle mummulle ja papalle, joka haluaa opettaa lapsenlapselleen, millainen ystävä metsä meille on. Kirjan klassisen ja lumoavan kuvituksen on tehnyt Susa Paavilainen.

Siirry kauppaan

KESKI-SUOMI

”Tämä järvi on syntynyt tuhansia vuosia ennen meitä. Se on ollut täällä ennen kuin kukaan ihminen löysi sen rannoille. Se jää meidän jälkeemme. Tätä järveä ei ihminen omista. Se on ihmistä suurempi. Ihminen voi padota sen virtaavan veden. Ihminen voi hakata maahan saarten ja rantojen metsän. Hän voi tuhota sen kasvillisuuden, pyytää kaikki kalat. Ihminen voi laskea siihen likansa ja tappaa sen elämän – väliaikaisesti, kymmeneksi vuodeksi ja sadaksi vuodeksi. Mutta tuhannen vuoden kuluttua, kun ihminen itse on hävinnyt sen rannoilta, järvi toipuu.”

Pentti Salmelan esikoisromaani Sankareita ja sankareiden varjoja on sukupolvikokemus kaikille, jotka ovat eläneet nuoruutensa -60 ja – 70-luvuilla suomalaisessa maisemassa ja henkisessä ilmapiirissä.

Siirry kauppaan

KYMENLAAKSO

© Jenni Kolehmainen

Kadonneen naisen arvoitus esittelee Suomelle dekkarin pääkaupungin Kouvolan aidoilla paikannimillään ja ihmisten kirjollaan.

Kouvolan entisen apulaispoliisipäällikön Kimmo Hyvärisen esikoisromaani iloittelee kovaksikeitetyn amerikkalaisen dekkarin perinteellä. Femme fatale saa rinnalleen Voikkaan taparikolliset ja roskakalavarkaat.

Siirry kauppaan

POHJANMAA

Lars Strangin toinen historiallinen teos, Pohjanpolku, jatkaa kokkolalaisen Smedsin / Seppälän suvun historiaa, joka esiteltiin teoksessa Yhteen taotut (2016).  

Siirry kauppaan

POHJOIS-SAVO

“Kylä avautuu jyrkkien mäkien alla, saavuttiinpa sinne idästä, lännestä tai pohjoisesta, ja sen läpi virtaa joki ja kanava.

Kirjailija Sirpa Ruotsalainen-Niskanen on kotoisiin Pielaveden Laukkalan kylästä, Kyläni, kaupunkini vie lukijan aitoon pohjois-savolaiseen maalaisidylliin, jossa esineillä on vielä vanhalle kansalle tutut nimet kuten peilari, sihvilävanu, kompiaiset tai kartiinit. 

Hyvän tuulen tarinat ovat parasta lukemista ja kuultavaa ikääntyneille kaikkialla Suomessa!

Siirry kauppaan

PÄIJÄT-HÄME

AARNIN NOVELLIKOKOELMAKILPAILUN SATOA! LAHDESTA! – Suojattu elämä on rajua uutta kotimaista lyhytproosaa. Novellien ihmiset joutuvat kohtaamaan kukin omalla tavallaan elämän arvaamattomuuden.

“Ihminen voi lähteä Lahdesta, mutta Lahti ei voi lähteä ihmisestä” (Antti Majander, HS. – lue koko arvostelu tästä linkistä)

Siirry kauppaan

UUSIMAA

“Marraskuun loppuun mennessä nainen tiesi miehestä kaiken. Mies ei tiennyt naisesta mitään.”

Hylkeenpyytäjä on Kustannus Aarnin vuoden 2018 novellikokoelmakilpailun voittajateos.  Teos on kieleltään omaleimainen ja vahva kokonaisuus. Novellit kuvaavat naisia, jotka kohtaavat menneisyyden demonit ja ravistelevat niitä, joskus voittaen, joskus uudelleen haavoittuen.

Siirry kauppaan

VARSINAIS-SUOMI

Seili – Elon kirjoa on ensimmäinen kokonaisvaltainen esitys Suomen tunnetuimmasta saaresta. 400-vuotta saaren historiaa ja luontoa yksissä kansissa!

TULOSSA syksyllä 2021:

KYMENLAAKSO: Tähtilinnoituksen talot – Elämää historiallisessa Haminassa (tietokirja)

KYMENLAAKSO: Voikkaan historia I – synty ja elinkeinoelämä. Laajan historiateoksen 1. osan kirjoittajina mm. Finlandia-voittaja Seppo Aalto ja UPM Voikkaan tehtaiden entinen pääluottamusmies Jari Lindström. (tietokirja)

AUSTRALIA: Selma Kaasinen: Araukaria. Huima lukuromaani, jonka päähenkilön elämän tuli tuhoaa kaksi kertaa.

AARNIN METSÄT: Silja Vuorikuru: Mustasulka. Vuoden 2020 valtakunnallisen Minä ja metsä -kirjoituskilpailun nykyproosa-sarjan voittaja. Äitinsä 7-vuotiaana menettävän tytön kipeä kasvutarina runollisen kauniilla kielellä kerrottuna.