Hamina siirtyi viikonloppuna 18.-21.7.2019 keskiaikaan. Nelipäiväinen Miekat, muurit ja musketit -tapahtuma veti Suomelahden pohjukkaan niin nuoria kuin vanhoja historianharrastajia, joita yhdisti polte saada kokea, mitä on ollut elää vuosisatoja sitten. 1700-luvun alussa rakennettu Haminan linnoituskaupunki, ja sen Keskusbastioni tarjosivat tapahtumalle arvokkaat puitteet.
Kustannus Aarni osallistui ensimmäistä kertaa keskiaikamessuille, mutta kokemuksen perusteella tämä saattaa muodostua tavaksi. Ennen kuin kerron tarkemmin, kuinka hengenmies pärjäsi miekkojen ja muskettien räminässä, on syytä antaa suuret kiitokset järjestäjille, joiden ystävällisyys ja ilo tarttui kaikkiin. Erikseen haluan mainita vielä tapahtumakoordinaattori Milja Meriläisen, joka opasti myöhäisen kauppiaan kädestä pitäen omalle messupaikalleen sekä teknisen tuottajan Pasi Vainion, joka toimitti sunnuntaina suojan auringon paahteelta. Kiitos.
Aarni ja Itämeren kansojen ornamentiikka
Suomi ei ole saari, vaan maamme historia on osa Itämeren alueen kansojen yhteistä perintöä. Konkreettisesti tämä näkyi bastionin myyntialueella, jossa olin saanut naapureikseni ruotsalaisen korukauppiaan sekä turkis- ja neulekauppiaan Latviasta. Molemmat kojut möivät tuotteita, joiden muotokieli oli viikinkiajalta.
Kustannus Aarni kilpaili kirjoillaan: Uusi Tutki ja tulkitse -oppikirjan 2. osa käsittelee keskiaikaa, ja Neidon kyynel -kirja kertoo keskiaikaisissa linnojen tarinoita. Pärjättiin, mutta det var inte den saken, kuten uusi ystäväni Danny olisi sanonut. Dannyn yritys Historiska Fynd, https://www.historiskafynd.se myy viikinkikoruja, joista kaksi alla olevaa tarttui matkaani. Molempien korujen alkuperäismallit löytyvät Ruotsin Historiska museetista.


Varsinainen yllätys löytyi kuitenkin Latviasta. Seuraavista kahdesta kuviosta ensimmäinen on nimeltään Prievite. Mallin mukaan tehdään perinteisiä kansallispuvun vöitä. Tuon vyön ornamentiikassa on jotakin hyvin tuttua myös Aarnin kirjoista

Pahalta suojassa
Tiesin, että Aarnin graafinen suunnittelija oli ottanut logoon muotovaikuteita balttian maista. Nyt tämä tieto tuli todistettua. Lisää todistusaineistoa löytyi perinteisestä latvialaisesta viikinkiajan kalenteristaa, josta seuraava kuva. Kalenterissa näkyvät latvialaisen ornamentiikan kaksi tärkeintä kuva-aihetta, vinoneliö ja svastika eri muodoissaan. Näillä ilmoitetaan ilmansuunnat.
Lopuksi -ja kaiken kruunuksi – minulle kerrottiin , että kustantamoni logon nurkissa sijaitsevat sisäkkäiset neliöt ovat voimamerkki, joka varjelee omistajaansa kaikelta pahalta.
– Latvialaiset ystäväni ovat seuraavan kerran suomessa Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoilla. Lupaan etsiä heidät silloin käsiini ja ostaa Lielvärdes Jostan – Vasta nyt googlattuani tajusin, miten arvokkaita heidän tietonsa olivat. KIITOS.
Ja tarinan lopuksi – kirjasta
Kaikkiaan viikonloppu Haminan keskiaikamarkkinoilla oli unohtumaton elämys. Tärkeintä kaikesta kokemuksessa oli kuitenkin – proosallisesti – koska olen proosan kustantaja – että tapahtuma vahvisti uskoani kirjaan niin hengen tuotteena kuin esineenä.
Aarni ylsi viikonloppuna parhaaseen päivämyyntiin koko yrityshistoriansa aikana, hinnoilla 10, 15 ja 20 euroa. Kävimme myös hienoja keskusteluja esimerkiksi fantasiasta kuin historiallisesta romaanista tiedon lähteenä sekä oppimateriaalien eriyttämisestä. Keskustelut käytiin rauhassa, koska Kymilibri oli imenyt muut alueen kirjakustantajat Myllykoskelle.
Aarni jatkaa valitsemallaan linjalla… Ette löydä jatkossakaan edes vanhoja kirjojamme ilmaiseksi, ette edes viiden euron laarista siellä missä Aarni liikkuu, Suomen kesässä.
