Huomenlahjoja

Vuodenvaihde on muistamisen aikaa. Ennen uuteen ryhtymistä katsotaan hetki taaksepäin, ennen kuin pöydälle nostetaan seuraavan vuoden työt.
Aarni kiittää lukijoitaan ja kaikkia yhteistyökumppaneitaan 2020 – Tästä on hyvä jatkaa!

Vuosi 2020 jää Aarnin kustantajan muistiin monella tavalla. Yleisesti vuosi muistetaan varmasti koronavuotena, eristäytymisen ja yksinäisyyden vuotena ja valeuutisten vuotena. Trumpin vuosi, Brexitin vuosi, vastakkainasetteluiden vuosi, populismin vuosi, laiskan huutelun vuosi.

Aarnin kustantajana vuosi 2020 oli kuitenkin minulle jotakin aivan muuta: onnea, rauhaa, luottamusta, kovaa työntekoa, iloa onnistumisista, sisukkuutta haasteiden edessä.

Koko vuoden ajan sain ihailla vahvoja ihmisiä, jotka puolustivat julkisuudessa omia arvojaan ja oikeaa tietoa. Kunnioituksella seurasin ihmisiä, jotka tekivät työtä, että meille korona-eristyksessämme riitti ruokaa, terveydenhuoltoa, sähköä ja kulttuuria. Nöyryydellä kiitin ihmisiä, jotka jaksoivat pitää lasten ja vanhusten, eläinten ja luonnon puolta – kaikkien niiden puolta, joiden ääni ei kuulu metelissä. Kiitollisuudella seurasin heitä, jotka pitivät kädestä – vaikka suojahansikkaan kanssa, ja puhuivat kauniita sanoja niitä tarvitseville – maskin takaa.

Kiitin Suomea, joka on osa yhteistä Europpaa ja maailmaa, jossa järjestystä on yhä enemmän kuin epäjärjestystä. Selvisimme Koronasta pienemmillä lommoilla kuin muut, kiitos järjestyksen. Ja meillä on maailman paras vallan viisijako, jota ei populismi eikä oman hyödyn tavoittelu pysty rikkomaan.

Ja viimeiseksi mutta kaikkein tärkeimpänä kiitin äidinkieltäni.

Oma kielemme antaa laulutaidottomalle nuotin, jolla laulaa ja piirustustaidottomalle kynän. Jalattoman se kiidättää pitkin meriä ja mantereita. Aivolohkojen välit se öljyää ja voitelee niin, että tunne ja järki ymmärtävät jälleen toisiaan.

Pieniä valoja 2021

Kun Suomi aloittaa nyt uuden vuoden 2021, ajattelen kaikkia niitä valoja, joita ystäväni ja työtoverini sytyttävät. Erityisen tärkeitä ovat ne pienet valot, joiden ääreen on kokoonnuttava suppuun. Näen lukulampun valossa perheen. Siinä istutaan ja seistään sylikkäin, toinen toisiinsa nojaten, ja yhdellä on kirja auki edessään. Katse kulkee tekstiriviltä toiselle, suu käy, ja kasvon mikroilmeet kertovat, milloin on jännittävä paikka, milloin hauskanpidon hetki. – Kiitos teille kaikille, jotka luette.

Näen työpöydän valossa näppiksen, jonka päälle on laskeutunut kymmenen tuntematonta sormea. Hetken nuo sormet lepäävät liikkumatta lähteäkseen taas ravaamaan pitkin tuttuja aakkosia. A-näppäimessä on kulumaa, vasemmassa pikkusormessa känsän alku, ja peukalot räppäävät säälittä välilyöntinäppäintä.

Kiitos Aarnin kirjailijoille

Yleisesti, ihmisenä ja kansalaisena kiitän toimittajia ja kirjailijota, jotka ovat saattaneet meidät tänäkin vuonna niin tiedon äärelle kuin spekulatiivisen tiedon partaille, tuntemattomien ihmisten koteihin ja kohtaloihin sekä oudoille metsäpoluille. Kirjallisuuden vuosi 2020 tullaan muistamaan Suomessa yllättäen uuden nousun vuotena. Kun kotoilua oli enemmän, ja askartelut oli jo tehty, yhä useampi tarttui kirjaan, joita me kirjailijat olimme kirjoittaneet ja joita me kustantajat olimme teille kustantaneet.

Erikseen kiitän Kustannus Aarnin omia kirjailijoita. Vuosi 2020 on pitkää kirjojen jatkumoa, joka alkoi jo viisi vuotta sitten Satu Piispa-Hakalan kulutuskiriittisestä pienoisromaanista Pieniä Sankaritekoja. Tuona aikana ja teidän ansiosta Aarni on päässyt julkaisemaan niin realismia kuin fantasiaa, tietokirjoja, oppikirjoja kuin perinnekirjoja. Kirjamyynti on kasvanut tasaisesti. Tieto tinkimättömyydestämme on alkanut kiiriä lehtien toimituksiin.

Vuosi 2020 oli Aarnin historian menestyksekkäin, niin taloudellisesti kuin myös kirjallisesti. Tuona Koronavuonna kustantamon motto “Kirjoja historiasta, nyky-Suomesta ja mahdollisista maailmoista” todentui.

Seili – Elon kirjoa ja Läpi harmaan ja pinkin kiven – Kuusankosken Lukio 100 vuotta ovat niin aatehistoriaa kuin henkilö- ja luonnonhistoriaa – juuri sitä, mitä Aarni tahtoo tehdä jatkossakin. Vuoden nykyromaanit Kadonneen naisen arvoitus ja Sankareita ja sankareiden varjoja esittelivät elävästi nyky-Suomea. Mummun ja Tirpun retkikirja täydensi paletin. Aarnin ensimmäinen lastenkirja ei pelännyt kertoa lapselle vaikeistakaan asioista, olihan apuna ja tukena kaiken ymmärtävä metsä.

HUOMENLAHJOJA – AARNIN KIRJAT 2021

Huomenlahja on äidinkielemme kauniimpia sanoja. Alkuperäisessä yhteydessä se tarkoittaa häitä seuraavana aamuna morsiamelle annettavaa lahjaa. Kuvannollisesti se, kertoo, että elämä jatkuu juhlana seuraavanakin päivänä, ja arki voi olla yhtä nastaa kuin juhla.

Kustannus Aarnin vuoden 2021 kirjailijat ovat nyt selvillä, ja nimet julkistetaan tässä ensimmäistä kertaa.

Tietokirja Haminan historiallisesta keskustasta: Haminan tähtilinnoituksen talot esittelee Haminan ympyräkeskustan 21 nykyistä vanhaa taloa, tonttien historiaa ja asukkaiden arkea 1700-luvun alusta toisen maailmansodan vuosiin saakka. Teoksen historiatutkimuksesta ja toimituksesta vastaa työryhmä Janne Asplund, Teiju Autio, Ilkka Kaskinen ja Matti Parpola.

Syksyn 2021 kaunokirjat: Syksyllä 2021 Aarni kustantaa kolme nykyromaania. Silja Vuorikurun Ebenpuumetsä kertoo kauniinkipeästi äidin kuolemasta ja tytön kasvamisesta nuoreksi naiseksi. Selma Kaasisen Araukaria on lukuromaani siirtolaisuudesta, petoksesta ja maastopalojen Australiasta. Marianne Roivaksen Rakkaudesta lajiin on kertomus seksistä, väkivallasta ja hevosista. – Kirjailijanimet ovat selviä, kirjan nimet työnimiä, ja tarkemmasta julkaisuaikataulusta kerromme alkutalven 2021 aikana.

Tietokirja Voikkaan historiasta, teollisuuspaikkakunnan noususta ja kukoistuksesta. Vuonna 2021 Aarni tuottaa laajan Voikkaan historia -historiateoksen 1. osan. Teoksen näkökulma on taloudessa ja elinkeinoissa, ja sen kirjoittajien joukossa on lukuisia Kymenlaakson teollisuushistoriaan asiantuntijoita. Tiedotamme kirjasta tarkemmin kesällä 2021.

Elämysrikasta lukuvuotta 2021 kaikille ystävillemme!

Pasi Luhtaniemi
kustantaja
Kustannus Aarni Oy