Rauhantekijään 113 kilpailutekstiä!

L.G.Portman: Julius Caesarin murha, 1801 Rijksmuseum, Ned

Kustannus Aarnin huhtikuussa otsikolla RAUHANTEKIJÄ avaama kirjoituskilpailu kiinnosti suomalaisia kirjailijoita paljon.  Kilpailuun lähetettiin määräaikaan, elokuun loppuun mennessä kaikkiaan satakolmetoista ehdot täyttävää tekstiä:  novellia, esseetä tai puheenvuoroa sodasta ja rauhasta.  Kilpailukutsua jaettiin Suomen kirjailijaliiton, Suomen tietokirjailijaliiton sekä maakunnallisten kirjailijayhdistysten kautta.

Kilpailun valvoja, Kouvolan kirjastontoimenjohtaja Selja Kunttu varmistaa seuraavaksi, että nimimerkit säilyvät salaisina. Kaksivaiheisen jyrytyksen tuomaristossa on kustantajat Kalle Niinkikoski (Enostone) ja Mika Kempas (etc.) sekä kirjailija Päivi Haanpää. Tuomarityöskentelyssä haetaan näkökulmien kirjoa: proosaa historian konflikteista ja tulevaisuuden konflikteista, kotirintaman sodista, rohkeista yksilöistä rauhan asialla ja asesankareista rauhan puolesta. Mukaan haetaan niin analyysia kuin tunnetta.

Kilpailun järjestäjän, Aarnin kustantajan Pasi Luhtaniemen mukaan ajatus Rauhantekijästä syntyi kaikista niistä ristiriitaisista tunteista, joita Venäjän järjetön hyökkäys Ukrainaan 24. huhtikuuta synnytti. ”Niin haukat kuin kyyhkyt pelmahtivat lentoon yhdellä kertaa, toisiinsa törmäillen”, kustantaja kuvaa omia tuntemuksiaan. Hän kertoo, että moniääniselle esseeiden, asiapuheenvuorojen ja tunneälyä koskettavien novellien kokoelmateokselle on nyt välitön tarve.

Rauhantekijä -kilpailun voittajat julkistetaan Helsingin kirjamessujen LONNA -salissa Torstaina 27.10.  klo 14.30. Kustannus Aarni julkaisee voittajateksteistä  syksyllä 2023 laajan Rauhantekijä 2022 -teoksen.

Lue alkuperäinen kilpailukutsu:  https://kustannusaarni.fi/kilpailukutsu-rauhantekija-2022/

 


 

(Kirjatiedote 1.9.2022 – Aarnin kirjasyksy)

Tervetuloa takaisin ansaitsemaltasi kesälomalta – mainioon kirjasyksyyn!

”Elämme lähihistoriamme haastavinta aikaa: Globaali ilmastonmuutos näkyy uutiskuvissa metsäpaloina, tulvina ja kuvina sulavasta aktiksesta. Toiset uutiskuvat kertovat ihmisoikeuksien kaventumisesta: Putinin mukaan homot ja muunsukupuoliset ovat osoitus läntisten demokratioiden rappiosta, ja Taliban estää jälleen naisten koulunkäynnin. Ja lopulta: Kolmannet uutiskuvat kertovat sodasta, jollaista ei pitänyt enää tulla eurooppaan.”

”Nyt on aika lukea kirjoja; nyt jos koskaan jokaisen meistä kannattaa ottaa kirja käteen, koska toisin kuin klikkiotsikot ja -uutiset, kirja hoivaa ja parantaa. Kirjalla on voima lisätä pitkäkestoisesti tietoamme ja ymmärrystämme. Samalla kirja päästää meidät samaistumaan ihmisiin, joiden kaltaisia emme kuvitelleet koskaan tapaavan omassa elämässämme, ja lisää empatiakykyämme. Erilaisuudessamme olemme kaikki samanlaisia.”

Aarni tulee kirjasyksyyn kolmella kovalla kotimaisella:

Kun haluat hengähtää ja mennä metsään, tutustu yhteen syksyn kauniimmista kirjoista. Pirjo Kelan Mielimetsä on lyhytproosaa siitä, mitä suomalaisella tulee mieleen sanasta metsästä. Kirjan lumoavan kuvituksen on tehnyt Anu Paljärvi. Lue lisää teoksesta.

 

Print Friendly, PDF & Email
close

TILAA AARNIN UUTISKIRJE

Saat tietää ensimmäisenä

Tietosuojalauseke / Hallinnoi