Hämärikkö

Naisen sanat, syksy 2018

268 sivua. Julk. syyskuu 2018. ISBN 978-952-7130-37-7

Kajaanilaislähtöisen Anna Malisen esikoisfantasia Hämärikkö on syksyn merkkitapaus. Anna Malinen on koulutukseltaan folkloristiikan maisteri, ja syvä tietämys kalevalaisista juuristamme onkin Hämärikön perusta. Malinen päivittää teoksessa vanhojen suomalaisten kansanrunojen Tytin tarinaa 2010 luvulle.

Fantasia alkaa siitä, kuinka kipuja ja tauteja kautta aikain hallinnut Kiputytti syntyy uuteen maailmanaikaan, mutta lapsi tipahtaakin Pohjan Akan ahkiosta lumiseen metsään. Maailmanjärjestys järkkyy. Jäinen Tytti kasvaa teiniksi kalevalaisessa maailmassa, orjapiikana Kyllikin taloudessa. Hän kaipaa jotakin, mitä orjalle ei ole suotu, kunnes päättää lähteä etsimään sitä. Kesken pakomatkan ajastaika vaihtuu jälleen, ja neito jähmettyy koivun rungoksi.

Metsän Tytti herää ja löytää sormensa oksien lomasta ja ihonsa kaarnan pinnalta. Eletään nykyaikaa.  Metsämies samoaa aseineen Tytin metsiä ja istuu iltaa rakovalkeilla. Neito ilmestyy hänen hämärän hetkellä, hämärikössä. – Aika on muuttanut Tytin. Nuori nainen saapuu metsän rajaan, katsoo meren rannan kaupunkia ja tietää, mitä haluaa.

”Mies ei vielä nähnyt häntä, ei kuullut askelia, ei erottanut häntä puiden lomasta. Tytin jalkojen alla ei koskaan rasahtanut yksikään oksa, ja puunrungoistakin jokainen näytti samalta kuin hänen varjonsa.”