Pohjanpolku

Pohjanpolku (Norrstig)  täyttyi jo 1700-luvun alussa pakolaisista – Matkaan joutuivat silloin suomalaiset

Lars Strangin toinen historiallinen teos Pohjanpolku julkaistaan 23.8.2018 kirjan tapahtumapaikoilla Kokkolassa. Kirjailija jatkaa Smedsin / Seppälän suvun historiaa, joka esiteltiin teoksessa Yhteen taotut* (2016).

Sukupolvet ovat vaihtuneet, mutta Kokkolan Suntin varren sepän paja kylmenee jälleen. Ison Vihan uutiset kertovat Venäjän kasakoiden hirmuteoista Vaasan ja Pietarsaaren kaupungeissa. On aika paeta – kohti pohjoista Pohjanpolkua tai metsäpirtteihin maan alle.

Lars Strangin Yhteen taotut –teoksesta sanottua:

”Pohjanmaan ja Ruotsin 1600-luvun jälkimmäisen puoliskon vaiheisiin perehtynyt Lars Strang on luonut lukuromaanin, jossa reaalihistoria on läsnä, ei selittelevin faktoin, vaan luontevana osana tarinaa.

Yhteen taotut osoittaa faktojen tuntemuksen merkityksen myös mielikuvituksen käytölle. Sikäli liikutaan vaikkapa Mika Waltarin tai Laila Hirvisaaren jäljillä.

Aikakauden taitekohdat tuntuvat yksityisissä kohtaloissa. Seikkailu ei vie epookin uskottavuutta. Historiantutkimus siivittää eläväistä kerrontaa.” (Keskisuomalainen, Teppo Kulmala 18.10.2016)

 

Lyhyttä kasvua: Novellikilpailun voittajakokoelma

160+ sivua. Julk. lokakuu 2018. ISBN 978-952-7130-41-4

Kustannus Aarni järjesti 1.11.2017 – 28.2.2018 kilpailun uusille kotimaisille novellikokoelmille. Kilpailun tulokset paljastetaan 5.10. Turun Kirjamessuilla. Samassa tilaisuudessa julkistetaan kilpailun voittajan uunituore novellikokoelma.

Aarniin novellikilpailuun osallistui kaikkiaan 86 kilpailuehdot täyttänyttä teosta. Kokoelman genreä ei haluttu rajata. Kilpailuilmoituksessa 30.10. mukaan saattoi hakea kokoelmalla, jossa:

  • Kirjoittaja kuvaa henkilöitään uskottavasti ja kiinnostavasti valitsemassaan maailmassa.
  • Novellien tarina etenee loogisesti, ja siinä on tuoreuden, ensimmäistä kertaa kerrotun tuntu.
  • Kirjoittaja hallitsee novellin suorasanaisen kerronnan muotona, jossa on alku, keskikohta ja loppu, ja tekstin alta välittyy persoonallinen kirjailijan ääni.
  • Kokoelma muodostaa ajatellun ja harkitun kokonaisuuden.

 

Tieto-, oppi- ja taidekirjat

Kohti uutta kirjaa

124 sivua. Julk. elokuu 2018.  ISBN 978-952-7130-32-2

Käytännön opas kaikille omaa suorasanaista käsikirjoitusta suunnitteleville

Kustannus Aarni ja yhteistyökumppanimme Hopeantakojat ry julkaisevat elokuussa 2018 120 –sivuisen kirjoitusoppaan. Teos sopii sekä kansalais- ja työväenopistojen oppikirjaksi että kirjoittajan itsenäiseen opiskeluun.

Kohti uutta kirjaa on tarkoitettu erityisesti tavoitteellisille kirjoittajille, jotka työstävät ensimmäistä suorasanaista kaunokirjallista tekstiä – novellia, tarinakokoelmaa, romaania tai elämäkertaa.

Kohti uutta kirjaa on käytännön opas kovaan käyttöön. Kirjan teoriaosuuden rinnalla opiskelijalle annetaan seitsemän käytännön tehtävää, jotka liittyvät hänen omaan kirjoittamiseensa ja tekstiin. Kirjan kirjoittaja, kustantaja Pasi Luhtaniemi on perehtynyt erityisesti kerrontatieteeseen ja sen keinoihin avata, mistä kaunokirjallisessa viestinnässä on kysymys.

Kirja tarjoaa vastauksia kysymykseen, kuinka kirjailija tekee taikatemppunsa, jolla lumoaa lukijansa oman kertomuksensa maailmaan.

TAIDEKIRJAT

2017, 208 sivua / Kannen kuva: Kirsi Neuvonen: Mielenmaisemia: Hyökyaalto, 2016

Kustannus Aarni aloitti marraskuussa  2017 Kustannus Aarni aloitti kustannustoiminnan kahdella uudella saralla, taidekirjoissa ja oppikirjoissa. Ensimmäisenä uunista tuli ulos Jyväskylän taiteilijaseuran 100-vuotisjuhlakirja JUHLATUULELLA.

Juhlatuulella esittelee sanoin ja teoskuvin seitsemänkymmentä seitsemän 2010 -luvun nykytaitelijaa  ja viisi kirjailijaa. Kustannus Aarni on teoksen kustantaja. Teoksen graafisen suunnittelun on tehnyt Aarnin yhteistyökumppani Teija Lammi/ grafemi.fi.

OPPIKIRJAT 2018-

TUTKI JA TULKITSE I-II

Kesästä 2017 alkaen Kustannus Aarni on perehtynyt uuteen liiketoimintaan.  Tutki ja tulkitse on ensimmäinen oppikirjamme. Teos on uuden opetussuunnitelman mukainen historian oppikirja alakouluille. Kirjan toimituskunta on Jyväskylän yliopistossa toimiva ns. TEHO -ryhhmä.

Tutki ja tulkitse -oppikirjan I osa toimitetaan kirjan tilanneille kouluille elokuun alkuun 2018 mennessä.