Unelmana oma kirja?

Kirja-ala muuttuu jatkuvasti. Suomessa julkaistaan vuosittain yli tuhat kaunokirjaa ja kaksituhatta tietokirjaa eli teosta, jolla on yksilöllinen isbn-numero. Kuinka saada kustannussopimus, ja kuinka päästä saada oma kirja esille laajasta tarjonnasta.

KUSTANNUS AARNI PÄIVITTI YRITYSSTRATEGIANSA joulukuussa  2019.  Teemme jokaisesta kustantamastamme kaunokirjasta perinteiset  kustannuspäätökset. Tietokirjoille (perinteiset tietokirjat ja elämäkerrat sekä perinnekirjat) tarjoamme kustannussopimuksen vaihtoehtona Kertoja -omakustannepalveluamme.

1. KOTIMAISET KAUNO- JA TIETOKIRJAT

Aarni julkaisee vuosittain 3-5 uutta kotimaista kaunokirjaa ja muutaman tietokirjan. 

Kaunokirja on haastavin kirjallisuuden laji myydä ja markkinoida aikana, jolloin kaikkialla puhutaan lukutaidon heikkenemisestä. Ongelman selättämiseksi Aarni profiloituu kahden strategian kautta.

1. Kilpailut

Kustannus Aarni järjesti talvella 2018 valtakunnallisen novellikokoelmien kirjoituskilpailun. Saimme määräaikaan mennessä lähes sata uutta käsikirjoitusta. Kilpailun voittaja, Helena Miettisen Hylkeenpyytäjä julkaistiin Turun kirjamessuilla 2018.

Syksyllä 2019 julkaisimme kilpailun kunniamainituista teoksista Karoliina Heinolan Hitonhauta ja muita puolielävien kohtaloita ja Matti Vilkin Suojattu elämä.

Vuoden 2020 kilpailumme kokoava teema on Metsä. Kilpailu avattiin tammikuun alussa 2020. Tutustu kilpailukutsuun tästä linkistä.

2. Historia, nyky-Suomi ja mahdolliset maailmat

Toinen erottautumisen tunnuksemme on slogan ”Kirjoja historiasta, nyky-Suomesta ja mahdollisista maailmoista.” Perustamisesta lähtien Aarni on tehnyt yhteistyötä niin historioitsijoiden kuin spefi-kirjailijoiden kanssa, eli fantasia ja historiallinen romaani ovat lajityyppejä, joihin Aarni keskittyy,nykyproosan rinnalla.

Tietokirjoissa osaamisemme on historiassa ja yhteiskuntatieteissä. Haluamme tehdä kirjoja, jotka keskustelevat tämän hetken Suomen yhteiskunnallisista ja kulttuurisista asioista.  

2. KUINKA AARNIN KIRJAILIJAKSI?

Aarni toimii pääsääntöisesti verkostojensa kautta. Kustantamoille tarjotaan vuosittan satoja käsikirjoituksia, ja pienen kustantamon ainoa mahdollisuus selvitä tämän pinon kanssa on kieltää ihmisiä lähettämästä meille suoraan käsikirjoitusta. Sen sijaan kuljemme koko ajan itse sarvet ojossa.

Kaunokirjan kustannustoimittajamme ovat kirja-alan aktiiveja, kirjallisuuden opettajia ja valmentajia. Heidän kirjoitusvalmennuksensa läpikäyneet käsikirjoitukset ovat aina päälimmäisenä arvioidessamme uusia esikoiskirjoja kustannusohjelmiimme. Sama koskee myös Aarnin omaa kaksivuotista kirjoittajavalmennusta Kohti uutta kirjaa.

3. SOPIMUSPOHJAT

Aarnin kustannussopimus  on perinteinen sopimus, joka solmitaan, kun kirjoittaja on hakenut ja tullut valituksi käsikirjoituksellaan ohjelmaan. Aarni kustantaa teoksen eli vastaa teoksen valmistuksesta, myynnistä ja markkinoinnista. Kirjailija saa teoksesta ja sen eri formaateista kirjailijaliiton suositusten mukaisen tekijänoikeuskorvauksen.

(Tutustu sopimuspohjaan word-tiedostona)

Aarnin julkaisusopimus on muuten identtinen kustannussopimuksen kanssa sopimus, mutta siinä kirjailija ostaa kirjan ensipainoksesta sovitun määrän teoksia omaan käyttöönsä, myyntiin ja jakeluun. Investointiaan vastaan  kirjailija saa teoksen tekijänoikeuskorvauksina 35%  kirjan nettomyyntituloista, kun normaali tekijänoikeuskorvaus on 21%-25%.

(Tutustu sopimuspohjaan word-tiedostona)


3. YHDISTYKSILLE – KIRJA OMAKUSTANTEENA

Tietokirjoilla – perinteiset tietokirjat ja elämäkerrat sekä perinnekirjat – on usein oma valmis kohderyhmä, jolle teos on tarkoitettu. Tärkeimmät riistalinnut -kirjan kohderyhmää ovat metsästysseurat, Haminan seudun oppaiden 40-vuotishistoriikin kohderyhmänä ovat haminalaiset historiaharrastajat.

Perinteisesti on ajateltu, että jokainen kirja tarvitsee kustantamon. Tämä ei pidä paikkaansa. Jokainen kirja tarvitsee kustantajan.  Tuo kustantaja voi olla kuka tai mikä tahansa julkisoikeudellinen yhdistys tai yksityinen ihminen.

Kustannus Aarni auttaa erityisesti yhdistyksiä ja yhteisöjä oman tietokirjan, perinnekirjan tai juhlajulkaisun teossa. Tarjoamme niin toimittajan palvelujamme kuin graafista osaamistamme. Kysy lisää palvelusta suoraan kustantajalta.

Yhteistyöterveisin:
Pasi Luhtaniemi
pasi.luhtaniemi@kustannusaarni.fi
Kustannus Aarni Oy