Kirjoittajat: Kohti uutta kirjaa

27.5.2018

Kustannus Aarnin ja kirjoittajayhdistys Hopeantakojat ry:n kirjoitusopas Kohti uutta kirjaa ilmestyy painettuna kirjana elokuussa 2018.

Kohti uutta kirjaa – kirjoittajan opas on Kustannus Aarnin kustantajan Pasi Luhtaniemen intensiivinen näkemys siitä, mistä kaunokirja muodostuu. Luhtaniemi on tehnyt maisterintutkintonsa modernistisesta kaunokirjallisesta kerronnasta, ja hän on julkaissut kaksi romaania (Sokea piste 2013, Viattomat 2015).

Kohti uutta kirjaa keskittyy tarinan kirjoittamisen ongelmiin. Teoksen liiteosiossa käydään kuitenkin myös laajasti läpi matkaa ‘kohti uutta kirjaa’  tekstinkäsittelyvinkeistä aiheeseen kirjan julkaisemisen vaihtoehdot.


Ote kirjasta, luvusta 5:

… Kerronnan näkökulma on romaanin ehkä tärkein yksittäinen kerronnan osa-alue. Palaamme Lahti – Helsinki -moottoritielle ja Mäntsälän Shellille, jonne autokuntamme on päättänyt pysähtyä kahville.  Tutkimme kerronnan näkökulman mahdollisuuksia esimerkkien avulla

Mäntsälän Shell, versio 1 – Kertoja-henkilö minäkertojana

– Otatsä jotakin kahvin kanssa? Pete käveli tiskille ja suoraan kahvikuppien luokse. Hän poimi telineestä kaksi valkoista kuppia. Kassalla oli kivannäköinen likka, punainen kevyt t-paita, purkka suussa. Minä korjasin lippistäni enemmän eteen, koska se oli niin siistimmän näköistä, ja seurasin perässä. Niin Peteä: kysyy eikä odota vastausta.

Kassa hymyili. Olisi tehnyt mieli sanoa sille jotakin hauskaa, mutta isoveli vei nyt showta. Se heilutti kortillaan jo lähimaksua. Ei ollut jättänyt mulle taaskaan maitovaraa.

– Mä löysin siskon. Me mennään moikkaamaan sitä Vantaalle.

Mitä se oikein sanoi? Siskon? Kassakin oli pysäyttänyt hetkeksi jauhamisen, ja katsoi meitä nyt uteliaana.

– Sori, käytit sä maitoa? Mä unohdin taas.

– Ei sillä niin väliä, voin mä juoda mustanakin, valehtelin.

Veljesten kahvinostokohtausta Mäntsälän Shellillä jauhetaan tässä luvussa yhtä hartaasti kuin esimerkin kassaneiti jauhaa purkkaansa. Koitan havainnollistaa lyhyen kohtauksen avulla, miten kerronnan fokalisaatio vaikuttaa suoraan siihen, mitä informaatiota lukijalle annetaan ja miten sitä halutaan tulkittavan. – Romaanin teksti piilottaa ja pihtaa vähintään yhtä paljon kuin paljastaa, ja lukijan tehtävänä on täyttää tekstin aukkopaikat omalla tulkinnallaan.

Versio 1 on kirjoitettu minäkertojalla, ja tekstin puolivälissä käy ilmi, että kertoja on pikkuveli, joka seuraa isoveljeään Peteä tiskille. Tapahtumat ja asiat tulkitaan näin pikkuveljen näkökulmasta…

 Tilaukset ja tiedustelut suoraan osoitteeseen asiakaspalvelu@kustannusaarni.fi

Info. permalink.