Sirpa Ruotsalainen-Niskanen: Kyläni, kaupunkini

Teoksen julkistamisjuhlat Kuopion kaupunginkirjaston koulutustilaissa (1. krs.) 12.9.2019 klo 17.30 alkaen. SYDÄMELLISESTI TERVETULOA!

 
  • Ikäsuositus 5-100 vuotta
  • Seudut: Pohjois-Savo, maaseutu-Suomi, luonto, 
  • Avainsanat: Nostalgia, vanha elämäntapa, luonto, kasvit, lapsuus
  • Genre: Lyhyttarinat, elämäkerrat, sadut

    Luin hykerryksellä leppoisan lempeän kirjasi kotikonnuiltamme ja vähän muualtakin. Jaoin linkin siihen myös fb-sivuillani, mulla on neljä Laukkalan tyttöä kavereina ja muita entisiä pielavetisiä lisäksi.
     
    Ihanaa kun olet kirjoittanut Laukkalaa “maailmankartalle”, hyvin sympaattisia juttuja, idylliä toki, mutta puolustaa paikkaansa. Tykkäsin myös satuotteestasi ja luontojutuista. Oikein hyvän mielen kokonaisuus! Ja on kulttuuriteko viedä noita vanhoja asioita talteen.” (Päivi Malinen, Turku)
 

“Kylä avautuu jyrkkien mäkien alla, saavuttiinpa sinne idästä, lännestä tai pohjoisesta, ja sen läpi virtaa joki ja kanava. Peltoaukeat, niityt sekä laajat kuusi- ja mäntymetsät, koivikot ja haavikot täplittävät maisemaa. Siellä täällä väikkyy vesi: lampi, pieni järvi, kiemurainen joki, joka laskee suurempaan järveen.

Kotikylässäni paistoi aina aurinko. Kesät olivat lämpimiä ja talvet oikeita talvia pakkasineen ja valtavine lumikinoksineen. Niin vietin lapsuuteni ja nuoruuteni siskojeni Ailan ja Maijan sekä vanhempieni Lainan ja Ilmarin kanssa.

Me olimme Nousiaisen perhe.

***
Kirjailija Sirpa Ruotsalainen-Niskanen on kotoisiin Pielaveden Laukkalan kylästä ja hänet tunnetaan siellä vieläkin Päivölän kauppiaan tyttärenä. Kyläni, kaupunkini vie lukijan aitoon pohjois-savolaiseen maalaisidylliin, jossa esineillä on vielä vanhalle kansalle tutut nimet kuten peilari, sihvilävanu, kompiaiset tai kartiinit. Hyväntuulisisissa tarinoissa matkustetaan välillä myös Keiteleen ja Kiuruveden puolelle. Myöhemmin tarinapakki täyttyy nuoren naisen kokemuksista Kuopiosta ja lopulta Lappeenrannasta, jossa kirjailija teki suurimman osan työurastaan.

Kyläni, kaupunkini on teos, joka tuo sukupolvet yhteen. Parhaimmillaan teos on ääneen luettuna niin vanhoille kuin päiväkoti-ikäisille lapsille. Kirja muistuttaa ja kasvattaa kiinnostusta omaan ja suvun historiaan.

 , Novellikokoelmat. permalink.