MINÄ JA METSÄ

KIRJOITUSKILPAILU METSÄSTÄ

(mediatiedote, julkaisuvapaa 8.1.2020 klo 11.00)

Kustannus Aarni julkistaa kilpailun uudesta suomenkielisestä suorasanaisesta romaanista, novellikokoelmasta tai asiaproosateoksesta, joka kommentoi joko konkreettisesti tai kaunokirjallisin keinoin suhdettamme metsään. Kilpailuaika on 8. tammikuuta 2020 – 15. heinäkuuta 2020.

Kilpailun voittaja/ voittajat julkistetaan Turun kirjamessuilla 2020. Kolmen kärkeen sijoittuneet teokset julkaistaan vuosien 2021-2023 aikana Aarnin kustannusohjelmassa.

“MINÄ JA METSÄ”

Suomalaisen suhde metsään on jotakin sellaista, mikä ei käänny helposti vieraille kielille. Kansalliseepoksemme Kalevala on myyttisen metsäkansan tarina. Kansalliskirjailijoidemme Aleksis Kiven ja Väinö Linnan teokset kulkevat Impivaarasta Kanervalaan tai lyövät päätänsä Karjalan mäntyyn. Historiallisesti suomalaisen kirjallisuuden suosituin tapahtumamiljöö ovat olleet savotat ja uittotyömaat.

2000-luvulla metsän merkitys on muuttunut. Leivän lähteen lisäksi metsä on opittu ajattelemaan myös resurssina, jonka varat ovat lopulta rajalliset. Maailmanlaajuisesti metsät ovat elävän merenpohjan rinnalla koko elämämme ehto, hiilinielu, joka estää merta nousemasta ja aavikkoja kuivumasta.

Lukuisat kotimaiset kirjailijat kirjoittivat metsästä subjektina jo vuosikymmeniä sitten, esimerkkeinä Timo K. Mukka tai Veikko Huovinen. 2010 -luvulla vahvana metsän kuvaajana on debytoinut esimerkiksi Anni Kytömäki.

Yrjö Kokon tai Johanna Sinisalon fantasiateksteissä metsä ottaa aktiivisen roolin. Ei vain eläimet, mutta myös peikot ja keijut keskustelevat luontevasti kanssamme. Kaupungistumisen myötä vieraantuminen kasvaa myös yhä voimakkaammaksi teemaksi. Ymmärrämmekö enää metsää kotinamme ja opastajanamme.

Metsän ja luonnon yhteiskunnallinen merkitys vahvistui viimeistään Risto Isomäen 2000-luvun teoksissa, ja 2010 –luvulla Suomessa ilmestyi aiheesta useita dystopioita, joissa vahinko on jo tapahtunut. Samalla raja tietokirjan ja fiktion välillä alkoi liudentua.

Myös tietokirjailija kirjoittaa metsästä. Faktat saattavat olla niin esseessä kuin pamfletissa kohdillaan, mutta ilman tieteen todistustaakkaa. Esseessä, on lupa sanoa, pamfletissa jyrähtää. Metsä on aina poliittista, se on meidän kaikkien yhteinen asia.

KILPAILUOHJE

 1. Minä ja metsä etsii uusia suomalaisia metsän kertojia. Se on tarkoitettu suomenkieliselle suorasanaiselle kaunokirjallisuudelle (romaanit, novellikokoelmat ) tai asiaproosalle (esseet tai vastaavat kirjoituskokoelmat)
 2. Kilpailuaika on 8.1.2020 – 15.7.2020. Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä
 3. Metsä ymmärretään kilpailussa laajasti metsäluontona, ja sitä saa käsitellä myös globaalista näkökulmasta. Metsän ei tarvitse olla suomalainen metsä.
 4. Kilpailuteosten genreä eli lajityyppiä ei ole rajattu.
 5. Käsikirjoituksen kokonaispituuden on oltava vähintään 35 000 sanaa. Määrä vastaa noin 160 sivua valmiissa kirjassa.
 6. Käsikirjoitus ja kaikkien sen osien täytyy olla aiemmin julkaisemattomia painetussa kirjassa. Kirjaksi ymmärretään kaikki painotuotteet, joilla on isbn-numero.
 7. Mikäli kilpailuteksti on kirjoituskokoelma (novellit, esseet tms), kolmannes sen teksteistä saa olla julkaistu aiemmin painetussa lehdessä tai kuukausijulkaisussa, blogissa tai vastaavassa verkkojulkaisussa.
 8. Kilpailun tuomaristona toimii kolme suomalaista kirjailijaa/tietokirjailijaa. Tuomariston yksi jäsen ja puheenjohtaja on Aarnin kustantaja Pasi Luhtaniemi
 9. Kilpailutyöt lähetetään sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen metsa2020@kustannusaarni.fi tai etanapostilla osoitteeseen Kustannus Aarni, Liljequistintie 6, 45700 Kuusankoski. Kirjoita postin saatekirjeeseen tieto käyttämästäsi nimimerkistä sekä yhteystietosi.
 10. Kilpailun voittajat julkistetaan Turun kirjamessuilla 2020.
 11. Teokset julkaistaan vuosien 2021-2023 aikana Aarnin kustannusohjelmassa. Kukin teos julkistetaan samanaikaisesti painettuna kirjana ja e-kirjana teoksen genreen parhaiten soveltuvassa valtakunnallisessa tapahtumassa.
 12. Kilpailusta lisää sivulla http://kustannusaarni.fi/metsa2020. Lisätietoja myös sähköpostitse osoitteesta toimitus@kustannusaarni.fi
Metsä. permalink.