Make money, not war

“Yhteiskunnallinen ajattelu ei kun jatkui vain. Uutiset niin maailmalta kuin suomestakin saivat minut edellisten pohdintojen äärelle. Populismi on demokratian sairaus, joka saa voimansa ihmisen laiskuudesta. Koska monimutkaisiin kysymyksiin annetaan  yksinkertaisia vastauksia, voisiko länsimaisen demokratian historiasta löytyä jotakin vielä yksinkertaisempaa kuin ‘America first’ tai ‘Suomi ensin?’

Toisen maailmansodan jälkeen, 1951,  länsi-eurooppaan perustettiin Euroopan hiili- ja teräsyhteisö. Yhteisön tavoitteena oli saada ikiaikaiset viholliset, Ranska ja (Länsi-)Saksa tekemään vapaata kauppaa keskenään. Yhteisöstä kehittyi myöhemmin Euroopan Unioni.

Tällä hetkellä sodan lietsojia löytyy jo kaikkialta maailmasta, ja 30-luvun huudot huonommista ja paremmista ihmisistä alkavat kuulua yhä räikeämpinä. Siksi kysynkin, mikä on sodan vastakohta?

Sodan vastakohtana on totuttu pitämään rauhaa, mutta suhteellisena käsitteenä rauha on surkea termi yhtään mihinkään.

Sodan vastakohta on kaupankäynti

Kun naapurilla on jotakin, mitä sinulla ei, ja sinä osaat jotakin, mitä naapuri ei, molempia hyödyttää se, että sinä ja naapurisi teette vapaata kauppaa. Tässä vaihdossa kukaan ei kuole, eikä koston kierrettä synny, vaan olette molemmat myntin verran rikkampia kuin aikaisemmin.

[TOIM. HUOM, huhtikuu 2018] Trump, amerikan kauppamies, aloitti huhtikuun alussa kauppasodan Kiinaa vastaan, ja eurooppakin elää tällä hetkellä epävarmuudessa, leviääkö tauti tänne. Edellisellä logiikalla, Trump etsii siis yksiselitteisesti sotaa. 

 

 

 . permalink.