Kirjan uudet koordinaatit

Uuden vuoden 2019 kunniaksi Kustannus Aarni reivasi kustannuspolitiikkaansa.  Tässä artikkelissa kerromme, kuinka merenkävijöille tutut koordinaatit rantautuvat Suomenniemelle. Paikallisuus on Aarnin uusi arvo. 

Johdanto: kirjoittava Suomen kansa ja kotimainen kaunokirja

Suomalaiset ovat kirjoittavaa kansaa. Vuonna 2017 Suomessa julkaistiin Kansalliskirjaston tietojen mukaan 3301 suomenkielistä kaunokirjaa (linkki: Kansalliskirjasto). Näistä reilut tuhat teosta oli käännöskirjoja  (linkki: Suomen kustannusyhdistys). Siten suomalaiset kirjoittivat noin 2000 romaania, novellikokoelmaa, runoteosta tai näytelmää, eli kaunokirjan julkaisseita kirjailijoita oli vuonna 2017 arviolta 2000.

Arviota on mielenkiintoista verrata  ainoan koko Suomen kattavan kirjakaupan, Suomalaisen Kirjakaupan, vuoden 2018 myydyimpiin tuotteisiin. Sadan myydyimmän tuotteen listalta löytyy 18 kotimaista kaunokirjaa.

Yksinkertainen jakolasku osoittaa, että yhden top100 -kirjailijan selän takana kurkkii yli sata kirjailijaa, jotka halajaisivat samaa mainetta ja kunniaa. Suhde on kohtuuton kirjailijoille ja tavoitteellisille kirjoittajille, jotka toivovat saavansa lukijoita ja ostajia teoksille, joita on hierottu valmiiksi vuosien ajan.

Kustannus Aarni tarttui vuodenvaihteessa 2019 aiheeseen. Otsikko “Kirjan uudet koordinaatit” tarkoittaa – konkreettisesti – pituus- ja leveyspiirejä.

Koordinaatti 63.837527, 23.131302

Kirjailija Lars Strang (oik.)  haastateltavana Kokkolan Suomalaisessa kirjakaupassa heinäkuussa 2018.

Paikassa 63 astetta 83 minuuttia 75 sekuntia pohjoista leveyttä, 23 astetta 13 minuuttia 13 sekuntia itäistä pituutta sijaitsee Kokkolan Suomalainen Kirjakauppa. Aarnin kirjailija Lars Strang on syntyperäinen kokkolalainen, ja hänen historialliset romaanit Yhteen taotut (2016) ja Pohjanpolku (2018) kertovat verevää tarinaa suomalaisten kohtaloista Pohjanmaan rannikolla.

Strangin romaani Yhteen taotut oli myynyt syksystä 2017 kesään 2018 kaupassa enemmän kuin saman genren valtakunnallinen ykkönen,  Enni Mustonen. Uusi Pohjanpolku -teos vahvisti entuudestaan Lars Strangin asemaa kotikaupungissaan, ja kirjojen joulumyynti -18 oli hyvä.

Kokemuksen innoittamana Kustannus Aarni vahvistaa seuraavassa Aarnihopea -julkaisusarjan toimintaperiaatteet, suuntaa antavat eurot ja tekijänkorvausprosentit.

Seutu ja Aarnihopea-sarja

Kustannus Aarni on julkaissut vuodesta 2015 lähtien kauno- ja tietokirjoja, joiden laatuun se on panostanut kaiken osaamisensa. Kustantamo tekee myös jatkossa kaikista kirjoistaan kustannuspäätöksen, jonka ainoa kriteeri on teoksen laatu, niin tarinan kuin kerronnan osalta.

Kirjan kustantaminen ns. täyskustanteena on erityisesti pienille kustantamoille suuri taloudellinen riski. Täyskustanne on teos, jossa kustantaja maksaa teoksen valmistuksen: toimitustyön, taiton, kannen ja muun  kuvituksen  käyttöoikeudet, painotyön, myynnin ja markkinoinnin. Kirjailija saa kirjan nettomyyntitulosta Suomen kirjailijaliiton suositusten mukaiset 21-25 prosenttia.

Jo kustantamon perustamisesta lähtien toimineessa Aarnihopea -julkaisusarjassa  kirjat toimitetaan, taitetaan ja painetaan samalla formaatilla kuin täyskustanteet, nimiölehden tietoja lukuunottamatta. Kustannus Aarni tekee sarjassa julkaiseville  kirjailijoille yhteistyötarjouksen. Sen keskeinen sisältö on, että kirjailija maksaa osan kirjan valmistuskuluista, sen ensipainoksen painokustannukset.

Painokulut euroissa

Kun kirjailija tekee Kustannus Aarnin kanssa Aarnihopea -julkaisusopimuksen, se astuu voimaan vasta, kun Aarni on kilpailuttanut painotalot ja kirjailija on hyväksynyt painokustannukset. Kirjan ilmestyttyä Kustannus Aarni laskuttaa kirjailijalta toteutuneet painokulut.

Kirjan painattamisen hinta vaihtelee painosmäärän mukaan. Aarnin vuoden 2018 painosopimukset antavat suuntaa, minkä kokoisista summista on kysymys. Esimerkkien painosmäärä 500kpl on realistinen ensipainos, kun markkinointi ja myynti tapahtuu kustantamon verkostojen kautta. Hinta on  asiakkaan maksama nettosumma/kirja.

Lars Strang: Pohjanpolku 368 s. kovakantinen 2,90e/kirja
Anna Malinen: Hämärikkö 224 s. kovakantinen 2,20e/kirja
Helena Miettinen: Hylkeenpyytäjä 192 s. kovakantinen 2,10e/kirja
Pasi Luhtaniemi: Kohti uutta kirjaa, 108 s. pehmytkantinen 1,20e/kirja

Lukuohjeet:  sivumäärän kasvaessa kirjan yksikköhinta kasvaa / painosmäärän kasvaessa kirjan yksikkö alenee

 

Suuremmat tekijänoikeuskorvaukset

Kiitoksena omasta panostuksestaan eli yrittäjäriskin jakamisesta kirjailija saa kirjan nettomyyntitulosta tekijänoikeuskorvauksina 35%. Mikäli asia alkoi kiinnostaa, lataa ja tutustu sopimuspohjiimme.


SUMMA SUMMARUM: KUN KIRJALLA ON SEUTU

Suomalainen lukija on aina osannut arvostaa paikallisuutta. Missään ei Lauri Viitaa lueta yhtä innolla kuin Tampereella, eikä Kuopion kirjallisuus olisi mitään ilman Aapelia ja Sirpa Kähköstä.  Kustannus Aarni on päässyt osalliseksi kirjailijan ja lukijan kohtaamisista heidän yhteisellä kotiseudullaan Kokkolan lisäksi esimerkiksi Jyväskylässä, Mikkelissä ja Espoossa.

Aarnihopea -sarja on tarkoitettu kirjoille, joiden nimiölehden tiedoissa on  oheisen mallin mukainen kuva sekä rivitieto Aarnihopea -julkaisusarja, nro X.  Teoksella on tällöin kotiseutu, paikkakunta tai seutu (Lahti, Päijänne, Torniojokilaakso…), josta sen maailma ja tarinat kumpuavat.

Koordinaattien lupaamaa aarretta voi lähteä etsimään vaikka paikan päältä, maakunnan kirjastoista ja  paikkakunnan kirjakaupasta.

~Vuoden 2019 ohjeet käsikirjoituksen lähettäjille ~

Jos haet käsikirjoituksellasi julkaisuohjelmiimme lähetä käsikirjoitus osoitteeseen toimitus@kustannusaarni.fi. Mikäli haet Aarnihopea -julkaisusarjaan, kirjoita saatekirjeen esittelyyn oma jakso, jossa kerrot teoksen tiettyyn paikkaan.

Lähetä käsikirjoitus mieluiten tekstinkäsittelymuodossa (.doc, .docs, .rft, .oo, .odt, .txt), jolloin toimittajamme on helpoin tutustua siihen omalla päätelaitteellaan.

Ole kärsivällinen vastauksen kanssa. Muista myös, että tekijänoikeutesi eivät koskaan siirry edes tilapäisesti kustantajalle, ja sinun kannattaa siksi tarjota käsikirjoitustasi kaikkiin sinua kiinnostaviin kustantamoihin samanaikaisesti.

Menestyksekästä kirjavuotta 2019!

Pasi Luhtaniemi
kustantaja / Aarni

Info, Kirjoittajavalmennus. permalink.