Kirjan uudet koordinaatit

Kustannus Aarni reivasi vuoden 2019 alussa kustannuspolitiikkaansa.  Tässä artikkelissa kerromme, kuinka merenkävijöille tutut koordinaatit rantautuvat Suomenniemelle. Paikallisuus on Aarnin uusi arvo. 

Johdanto: kirjoittava Suomen kansa ja kotimainen kaunokirja

Suomalaiset ovat kirjoittavaa kansaa. Vuonna 2017 Suomessa julkaistiin Kansalliskirjaston tietojen mukaan 3301 suomenkielistä kaunokirjaa (linkki: Kansalliskirjasto). Näistä reilut tuhat teosta oli käännöskirjoja  (linkki: Suomen kustannusyhdistys). Siten suomalaiset kirjoittivat noin 2000 romaania, novellikokoelmaa, runoteosta tai näytelmää, eli kaunokirjan julkaisseita kirjailijoita oli vuonna 2017 arviolta 2000.

Arviota on mielenkiintoista verrata  ainoan koko Suomen kattavan kirjakaupan, Suomalaisen Kirjakaupan, vuoden 2018 myydyimpiin tuotteisiin. Sadan myydyimmän tuotteen listalta löytyy 18 kotimaista kaunokirjaa.

Yksinkertainen jakolasku osoittaa, että yhden top100 -kirjailijan selän takana kurkkii yli sata kirjailijaa, jotka halajaisivat samaa mainetta ja kunniaa. Suhde on kohtuuton kirjailijoille ja tavoitteellisille kirjoittajille, jotka toivovat saavansa lukijoita ja ostajia teoksille, joita on hierottu valmiiksi vuosien ajan.

Kustannus Aarni tarttui vuodenvaihteessa 2019 aiheeseen. Otsikko “Kirjan uudet koordinaatit” tarkoittaa – konkreettisesti – pituus- ja leveyspiirejä.

Koordinaatti 63.837527, 23.131302

Kirjailija Lars Strang (oik.)  haastateltavana Kokkolan Suomalaisessa kirjakaupassa heinäkuussa 2018.

Paikassa 63 astetta 83 minuuttia 75 sekuntia pohjoista leveyttä, 23 astetta 13 minuuttia 13 sekuntia itäistä pituutta sijaitsee Kokkolan Suomalainen Kirjakauppa. Aarnin kirjailija Lars Strang on syntyperäinen kokkolalainen, ja hänen historialliset romaanit Yhteen taotut (2016) ja Pohjanpolku (2018) kertovat verevää tarinaa suomalaisten kohtaloista Pohjanmaan rannikolla.

Strangin romaani Yhteen taotut oli myynyt syksystä 2017 kesään 2018 kaupassa enemmän kuin saman genren valtakunnallinen ykkönen,  Enni Mustonen. Uusi Pohjanpolku -teos vahvisti entuudestaan Lars Strangin asemaa kotikaupungissaan, ja kirjojen joulumyynti -18 oli hyvä.

Kokemuksen innoittamana Kustannus Aarni vahvistaa seuraavassa Aarnihopea -julkaisusarjan toimintaperiaatteet, suuntaa antavat eurot ja tekijänkorvausprosentit.

“Kun kirjalla on seutu”

Kustannus Aarniin omat koordinaatit Kouvolan Kuusankoskella…

Suomalainen lukija on aina osannut arvostaa paikallisuutta. Missään ei Lauri Viitaa lueta yhtä innolla kuin Tampereella, eikä Kuopion kirjallisuus olisi mitään ilman Aapelia ja Sirpa Kähköstä.  Kustannus Aarni on päässyt osalliseksi kirjailijan ja lukijan kohtaamisista heidän yhteisellä kotiseudullaan Kokkolan lisäksi esimerkiksi Jyväskylässä, Mikkelissä ja Espoossa.

Kustannus Aarni on kiinnostunut romaaneista, novelleista ja elämäkerroista, jotka kiinnittyvät yhdellä kulmallaan paikkaan. Päijänne, Lappeenranta tai Lahden Liipola, Espoon Matinkylä tai Kotkan saari ovat jokainen paikkoja, joissa rakastutaan, kärsitään ja kuollaan. – Kun kirja kiinnittyy paikkaan, se saa todellisuudesta outoa todistusvoimaa, tukevan pohjan, josta ponnistaa kohti kertomusta ihmisestä yhteisössään…


~Vuoden 2019 ohjeet käsikirjoituksen lähettäjille ~

Tutustu ohjeisiimme linkistä http://kustannusaarni.fi/kasikirjoituksesta-kirjaksi-2019/. Lähetä valmis käsikirjoitus osoitteeseen toimitus@kustannusaarni.fi.

Lähetä käsikirjoitus mieluiten tekstinkäsittelymuodossa (.doc, .docs, .rft, .oo, .odt, .txt), jolloin toimittajamme on helpoin tutustua siihen omalla päätelaitteellaan.

Ole kärsivällinen vastauksen kanssa. Muista myös, että tekijänoikeutesi eivät koskaan siirry edes tilapäisesti kustantajalle, ja sinun kannattaa siksi tarjota käsikirjoitustasi kaikkiin sinua kiinnostaviin kustantamoihin samanaikaisesti.

 

Menestyksekästä kirjavuotta 2019!

Pasi Luhtaniemi
kustantaja / Aarni

 , Historia, Kaunokirjat, Mahdolliset maailmat, Nyky-Suomi. permalink.