Aarnin kirjailijaksi?

Kirja-ala muuttuu jatkuvasti. Suomessa julkaistaan vuosittain yli tuhat kaunokirjaa ja kaksituhatta tietokirjaa eli teosta, jolla on yksilöllinen isbn-numero. Julkaisija voi olla kaikkea mahdollista perinteisestä kustantamosta urheiluseuraan tai kirjoittajan omakustanteeseen saakka.

Kirjan ylitarjonta näkyy siinä, kuinka kirjoittajan ja kirjailijan on entistä vaikeampi saada teokselleen kustannussopimusta ja siinä, miten kirja löytää paikkansa kirjastojen ja kauppojen hyllyillä.

KUSTANNUS AARNI UUDISTI YRITYSSTRATEGIANSA syksyllä 2018.  Jokaisesta kustantamastamme kauno- ja tietokirjasta tehdään erillinen kustannuspäätös.

Vuosittain 3-5 kaunokirjaa

Aarni julkaisee vuosittain 3-5 uutta kotimaista kaunokirjaa tai siihen verrattavaa asiaproosateosta (pakinakokoelma, elämäkerta). Kaunokirja on haastavin kirjallisuuden laji myydä ja markkinoida aikana, jolloin kaikkialla puhutaan lukutaidon heikkenemisestä. Ongelman selättämiseksi Aarni profiloituu kahden strategian kautta.

1. Kilpailut

Kustannus Aarni järjesti talvella 2018 valtakunnallisen novellikokoelmien kirjoituskilpailun. Saimme määräaikaan mennessä lähes sata uutta käsikirjoitusta. Kilpailun voittaja, Helena Miettisen Hylkeenpyytäjä julkaistiin Turun kirjamessuilla 2018. Syksyllä 2019 julkaisemme kilpailun 2. jaetulle sijalle tullutta kokoelmaa, Karoliina Heinolan Hitonhauta ja muita puolielävien kohtaloita ja Matti Vilkin Suojattu elämä.

Julkistamme uuden kilpailuaiheen loppuvuodesta 2019.

2. Historia, nyky-Suomi ja mahdolliset maailmat

Toinen erottautumisen tunnuksemme on slogan ”Kirjoja historiasta, nyky-Suomesta ja mahdollisista maailmoista.” Perustamisesta lähtien Aarni on tehnyt yhteistyötä niin historioitsijoiden kuin spefi-kirjailijoiden kanssa, eli fantasia ja historiallinen romaani ovat lajityyppejä, joihin Aarni keskittyy, nykyproosan rinnalla.

Kuinka mukaan?

Aarni toimii myös pääsääntöisesti verkostojensa kautta. Kustantamoille tarjotaan vuosittan tuhansia käsikirjoituksia, ja pienen kustantamon ainoa mahdollisuus selvitä tämän pinon kanssa on kieltää ihmisiä lähettämästä meille suoraan käsikirjoitusta. Sen sijaan kuljemme koko ajan itse sarvet ojossa.

Kustannustoimittajamme ovat kirja-alan aktiiveja, kirjallisuuden opettajia ja valmentajia. Heidän kirjoitusvalmennuksensa läpikäyneet käsikirjoitukset ovat aina päälimmäisenä arvioidessamme uusia esikoiskirjoja kustannusohjelmiimme. Sama koskee myös Aarnin omaa kaksivuotista kirjoittajavalmennusta Kohti uutta kirjaa.

Sopimuspohjat

Aarnin kustannussopimus  on perinteinen sopimus, joka solmitaan, kun kirjoittaja on hakenut ja tullut valituksi käsikirjoituksellaan ohjelmaan. Aarni kustantaa teoksen eli vastaa teoksen valmistuksesta, myynnistä ja markkinoinnista. Kirjailija saa teoksesta ja sen eri formaateista kirjailijaliiton suositusten mukaisen tekijänoikeuskorvauksen.

(Tutustu sopimuspohjaan word-tiedostona)

Aarnin julkaisusopimus on muuten identtinen kustannussopimuksen kanssa sopimus, mutta siinä kirjailija ostaa kirjan ensipainoksesta sovitun määrän teoksia omaan käyttöönsä, omaan myyntiin ja jakeluun. Investointiaan vastaan  kirjailija saa teoksen tekijänoikeuskorvauksina 35%  kirjan nettomyyntituloista, kun normaali tekijänoikeuskorvaus on 21%-25%.

(Tutustu sopimuspohjaan word-tiedostona)


Miksi Aarnille? – Rima korkealla

Kustannus Aarni tekee jokaisesta käsikirjoituksesta erillisen kustannuspäätöksen. Päätöksen kriteerit ovat, että teos taiteellisesti kunnianhimoinen ja sen aihe on erottuva ja kiinnostava.

Kaikki kustannussopimuksen saaneet teokset toimitetaan ammatillisesti. Sanonta “pätevä kustannustoimittaja on parasta, mitä kirjoittajalle voi tapahtua” pitää paikkaansa. – Kirja on kokonaisuus, jossa niin kielen nyanssit ja oikeakielisyys, kuin itse tarina ja sen sujuva kuljetus ratkaisevat yhtä paljon. Kustantaja on kirjoittajan keskustelukumppani, jonka kanssa käsikirjoitus löytää parhaan mahdollisen lopputuloksen.

 

Yhteistyöterveisin:

Pasi Luhtaniemi
Kustannus Aarni Oy

 

 . permalink.