Hyvät ja loistavat hylsyt

En tiedä, kuinka moni pystyy samaistumaan ongelmiin, joiden pariin joudun kustantajana silloin, kun arjesta pääsee kapuamaan johonkin korkeammalle, pohtimaan asioita. Mitä on hyvä kotimainen kirjallisuus, olen miettinyt itsekseni. Mitä on hyvä liiketoiminta, olen kysynyt samalla itseltäni.

Tämän viikon ajan olen lukenut aamusta alkaen hyviä ja loistavia – käsikirjoituksia. Upean lauseen jälkeen olen vinkunut hetken hiljaa. Hallittu, salaisuutta pihtaava rakenne on saanut minut kävelemään kiihtyneenä lukulaitteeni kanssa. Koukuttava alku, julmalla varmuudella laukkaava keskikohta ja palkitseva lopetus ovat kaikuneet kiitoksina huoneissani.

– Silti työn saldona on ollut viisi hylkäyskirjettä, kaksi ehdollista palauteviestiä. Noissa kahdessa aiheen käsittely on ollut erityisen kiinnostavaa, ja siksi koitan, jos pystyisin puristamaan kirjoittajalta vielä hieman lisää, että hänen käsikirjoituksensa pääsisi mukaan Aarnin kaunokirjojen kustannusohjelmaan,  vuodeksi 2020.

Suurin syy hylkäyskirjeiseen, eli tuttavallisesti hylsyihin, on se yrittäjä minussa, joka on oppinut vähitellen laskemaan euroja. Niin hartaasti kuin toivonkin joulupukilta, että Kustannus Aarnin kirjat olisivat toimituksissa vuonna 2019 pinon päälimmäisinä ja kaupat kysyisivät etukäteen, mitä meiltä on tulossa seuraavaksi, vuodet ovat opettaneet realisteiksi. – Realisti siirsi vielä tällä viikolla realistisen romaanin kustannuspäätöksiä tuonnemmaksi, vaikka tarjolla oli parasta tietämääni.

LOPUKSI –  PÄIVÄN UUTINEN

Yhden myönteisen kustannuspäätöksen tein silti… tänään… aamupäivällä. Tuo päätös ja erityisesti sen kohde, tarkka ja raju, toisenlainen käsikirjoitus, saa poskeni punottamaan innostuksesta. En todellakaan ole luovuttamassa: Aarnin tallissa on elokuusta 2019 lähtien uusi kotimainen kirjailijanimi.

Jatkan lukemista vielä tämän illan, ja huomenna viikko on täysi. Lukulaitteessani on monta romaania, monta novellikokoelmaa ja pari hyvää esseekokoelmaa.

Olen tosissani, kun sanon, että haen vakavia ja pitkäkestoisia suhteita kirjailijoiden kanssa.

 

*

Siis HYVÄÄ JOULUA 2018 JA PALJON KOVIA PAKETTEJA kaikille kotimaisen kirjallisuuden ystäville, toivovat :

Pasi Luhtaniemi & Kustannus Aarni

TARINAT. permalink.