Kohti uutta kirjaa -teos Turun kirjamessuille!

Kustannus Aarnin ja Hopeantakojat ry:n tuottama kirjoittamisopas KOHTI UUTTA KIRJAA julkaistaan syyskuussa 120 -sivuisena painettuna kirjoitusoppaana, parahiksi ennen Turun kirjamessuja. Teos on tarkoitettu erityisesti tavoitteellisille kirjoittajille, jotka työstävät ensimmäistä suorasanaista kaunokirjallista tekstiä kuten novelleja, romaania tai elämäkertaa. 

Teos sopii kansalais- ja työväenopistojen oppikirjaksi. Painetun kirjan lisäksi teoksen voi ostaa Word -tiedostona , jolloin ohjaaja voi muokata sitä omiin tarpeisiinsa  (tiedostomuoto .doc) tai e-kirjana.  Teoksen suora kopiointi kurssimateriaaliksi ja jälleenmyynti  on luonnollisesti kiellettyä –  Pyydä tarjous isommasta ostoerästä kurssillesi toimitus@kustannusaarni.fi.

Kohti uutta kirjaa on käytännön opas tavoitteellisten kirjoittajien kovaan käyttöön. Kirja perehtyttää kirjoittajat siihen, mitä taikatemppuja romaanikirjailija tai novellisti tekee saadakseen lukijan puolelleen ja lumotakseen tämän maailmallaan ja ilmaisullaan.

Kirjan kirjoittaja Pasi Luhtaniemi on kirjailija ja kirjoittajavalmentaja ja kustantaja. Hän on perehtynyt työssään erityisesti kerrontatieteeseen ja sen keinoihin pureutua kaunokirjallisen tekstin kerrontaan.


Ote luvusta 4.2. Tarina, aika ja henkilöt

a) Jotta meillä voisi olla tarina, meillä on oltava aika

Jokainen tarina alkaa pisteestä a ja kulkee pisteen b kautta pisteeseen c. Nämä pisteet (a,b,c) esiintyvät aikajanalla aina järjestyksessä a – b – c. Ennen kuin b voi tapahtua, on a:n tapahduttava, ja c voi tapahtua vasta a:n ja b:n jälkeen. Kerrontatieteessä tästä loogisesta perusväittämästä käytetään nimitystä kerrottu aika.

Abstraktin a-b-c -tarinan voi ymmärtää parhaiten esimerkillä käytännön elämästä. Olet todennäköisesti kysynyt ystävältäsi, tai sinulta on kysytty jostakin lukemastasi teoksesta, ”mitä kirjassa tapahtuu?” Helpoin tapa on kertoa tapahtumat kronologisen ajan mukaan ensin tapahtui a – sitten b – lopuksi tapahtui c.

b) Tarina jäljittelee todellisuuden tapahtumia…

Kun ryhdyt kertomaan ystävällesi suunnittelemasi kirjan tapahtumista, tarinan teoriaan täytyy ottaa mukaan toinen keskeinen elementti eli henkilöt. Henkilöiden ei tietenkään tarvitse olla ihmisiä, vaan ne voivat olla droideja, sisiliskoja tai kivenmurikoita, joille todellisuus tapahtuu ja jotka toimivat todellisuudessa…

 

 

 

Digi, Info. permalink.