SYKSYN 2018 KIRJAT

Uutiskirje 24.4.2018

”Miehen nimillä Aarni ja Aarne  on sama kantamuoto Aarre. Suomalaisessa kansanperinteessä Aarni on yhdistetty myyttisiin aarteenhautapaikkoihin. Tarinoissa kerrotaan virvatulten eli aarnivalkeiden palavan aarteen päällä. Tulen ilmaantuminen haudalle merkitsee yleensä otollista aikaa saada rikkaudet nousemaan maan kätköistä, tai että ne ovat jo kohonneet esiin. Aarni on jättiläiskokoinen haltia, jonka sanotaan vartioivan tuota aarretta.”

 

Kustannus Aarni on kolmevuotias kustantamo, jonka arvoista päällimmänen ovat huolellisesti ja hyvin toimitetut kotimaiset kaunokirjat. Julkaisemme tämän lisäksi tietokirjallisuutta ja taidekirjoija. Aloitamme syksyllä 2018 oppikirjojen kustantamisen.

Tämä tiedote kertoo kustannusstrategiastamme – ja Kustannus Aarnin tarinan alakoulun penkille saakka…

HISTORIASTA NYKYHETKEEN: AARNIN STRATEGIA

Aarni korostaa kaikissa kustannuspäätöksissään humanismin arvoja. Tärkein nykyihmisen tiedon lähde on historia eli tulkinnat siitä, kuinka ihminen on elänyt ennen ja kuinka hän on ratkaissut kriisinsä ja ongelmansa omassa yhteisössään. Historia auttaa lähteenä meitä tulkitsemaan alati monimutkaistuvaa nykyhetkemämme.

Aarnin strategian mukaan kauno-, tieto- ja oppikirjat ovat tasa-arvoisia tiedon lähteitä. Tieto tarjoaa  faktoja sovellettavaksemme, mutta vasta kaunokirja kertoo meille tunteen tasolla, mitä merkitystä tiedolla on.

Laadukkaat kirjat ja kertomukset ihmisiskohtaloista – niin todellisista kuin kuvitelluista – ovat empatiataitomme paras kehittäjä.

Pasi Luhtaniemi
kustantaja
Kustannus Aarni
044 361 3564
pasi.luhtaniemi@kustannusaarni.fi

KERTOMAKIRJALLISUUS 2018

http://kustannusaarni.fi/kolme-kertaa-kotimainen

Pohjanpolun pakolaiset

342 sivua. Julk. elokuu 2018

Kirjan juhlan aloittaa Lars Strangin toinen historiallinen teos Pohjanpolku. Kirjailija jatkaa kokkolalaisen Smedsin / Seppälän suvun historiaa, joka esiteltiin teoksessa Yhteen taotut* (2016). Sukupolvet ovat vaihtuneet, mutta Kokkolan Suntin varren Sepän pajan kylmenee jälleen. Ison Vihan uutiset kertovat Venäjän kasakoiden hirmuteoista Vaasan ja Pietarsaaren kaupungeissa. On aika paeta, joko kohti pohjoista Pohjanpolkua, tai metsäpirtteihin maan alle.

Lars Strangin Yhteen taotut –teoksesta sanottua:

”Pohjanmaan ja Ruotsin 1600-luvun jälkimmäisen puoliskon vaiheisiin perehtynyt Lars Strang on luonut lukuromaanin, jossa reaalihistoria on läsnä, ei selittelevin faktoin, vaan luontevana osana tarinaa.

Yhteen taotut osoittaa faktojen tuntemuksen merkityksen myös mielikuvituksen käytölle. Sikäli liikutaan vaikkapa Mika Waltarin tai Laila Hirvisaaren jäljillä.

Aikakauden taitekohdat tuntuvat yksityisissä kohtaloissa. Seikkailu ei vie epookin uskottavuutta. Historiantutkimus siivittää eläväistä kerrontaa.” (Keskisuomalainen, Teppo Kulmala 18.10.2016)

Naisen sanat 2018

268 sivua. Julk. lokakuu 2018

Syksyn toinen merkkitapaus on kajaanilaislähtöisen Anna Malisen esikoisfantasia Hämärikkö. 

Anna Malinen on koulutukseltaan folkloristiikan maisteri. Syvä tietämys kalevalaisista juuristamme onkin Hämärikön perusta.   Malinen kertoo teoksessa Vanhojen suomalaisten kansanrunojen Tytin tarinaa 2010 luvulle kalevalaisen syklisen maailmankäsityksen sitoessa eri aikakaudet yhteen.

Fantasia alkaa siitä, kuinka kipuja ja tauteja kautta aikain hallinnut Kiputytti syntyy uuteen maailmanaikaan, mutta lapsi tipahtaakin Pohjan Akan ahkiosta lumiseen metsään, ja maailmanjärjestys järkkyy. Jäinen Tytti kasvaa teiniksi kalevalaisessa maailmassa, orjapiikana Kyllikin taloudessa. Hän kaipaa jotakin, mitä orjalle ei ole suotu, kunnes päättää lähteä etsimään sitä. Kesken pakomatkan ajastaika vaihtuu jälleen, ja neito jähmettyy koivun rungoksi.

Metsän Tytti herää ja löytää sormensa oksien lomasta ja ihonsa kaarnan pinnalta. Eletään nykyaikaa.  Metsämies samoaa aseineen Tytin metsiä ja istuu iltaa rakovalkeilla. Neito ilmestyy hänen hämärän hetkellä, hämärikössä. – Aika on muuttanut Tytin. Nuori nainen saapuu metsän rajaan, katsoo meren rannan kaupunkia ja tietää, mitä haluaa.

”Metsän tytti, mielineito, yön tytti, hämärän neito, pitkän puhtehen pitäjä, rievän rihman kehreäjä. Laita kulta kuontaloihin, pane vaski vartaloihin, kehreä punainen lanka, sinilanka siuahuta, kultaisesta kuontalosta, vaskisesta vartalosta.”

Lyhyttä kasvua: Novellikilpailun voittajan julkistus

160+ sivua. Julk. lokakuu 2018

Kustannus Aarni järjesti 1.11.2017 – 28.2.2018 kilpailun uusille kotimaisille novellikokoelmille. Kilpailun tulokset paljastetaan 5.10. Turun Kirjamessuilla. Samassa tilaisuudessa julkistetaan kilpailun voittajan uunituore novellikokoelma.

Aarniin novellikilpailuun osallistui kaikkiaan 86 kilpailuehdot täyttänyttä teosta. Kokoelman genreä ei haluttu rajata. Kilpailuilmoituksessa 30.10. mukaan saattoi hakea kokoelmalla, jossa:

  • Kirjoittaja kuvaa henkilöitään uskottavasti ja kiinnostavasti valitsemassaan maailmassa.
  • Novellien tarina etenee loogisesti, ja siinä on tuoreuden, ensimmäistä kertaa kerrotun tuntu.
  • Kirjoittaja hallitsee novellin suorasanaisen kerronnan muotona, jossa on alku, keskikohta ja loppu, ja tekstin alta välittyy persoonallinen kirjailijan ääni.
  • Kokoelma muodostaa ajatellun ja harkitun kokonaisuuden.

 

 

Tietokirjat 2018: Kohti uutta kirjaa

124 sivua. Julk. elokuu 2018

Käytännön opas kaikille omaa suorasanaista käsikirjoitusta suunnitteleville

Kustannus Aarni ja yhteistyökumppanimme Hopeantakojat ry julkaisevat elokuussa 2018 120 –sivuisen kirjoitusoppaan. Teos sopii sekä kansalais- ja työväenopistojen oppikirjaksi että kirjoittajan itsenäiseen opiskeluun.

Kohti uutta kirjaa on tarkoitettu erityisesti tavoitteellisille kirjoittajille, jotka työstävät ensimmäistä suorasanaista kaunokirjallista tekstiä – novellia, tarinakokoelmaa, romaania tai elämäkertaa.

Kohti uutta kirjaa on käytännön opas kovaan käyttöön. Kirjan teoriaosuuden rinnalla opiskelijalle annetaan seitsemän käytännön tehtävää, jotka liittyvät hänen omaan kirjoittamiseensa ja tekstiin. Kirjan kirjoittaja, kustantaja Pasi Luhtaniemi on perehtynyt erityisesti kerrontatieteeseen ja sen keinoihin avata, mistä kaunokirjallisessa viestinnässä on kysymys.

Kirja tarjoaa vastauksia kysymykseen, kuinka kirjailija tekee taikatemppunsa, jolla lumoaa lukijansa oman kertomuksensa maailmaan.

 

OLLIN  OPPIVUODET

Kustannus Aarnin vuosien 2015-2017 kirjat ja yrityshistoria

 


Kustannus Aarni perustettiin marraskuussa 2014, ja ensimmäiset kirjamme julkaisimme keväällä 2015. Toiminta alkoi vauhdikkaasti kolmella kaunokirjalla ja kahdella tietokirjalla. Teoksista erikoistarjouksessamme (alla) on mukana tietokirja Neidon kyynel sekä kaunokirjat Pieniä Sankaritekoja ja Viattomat.

Alusta lähtien Aarnin strategiaa on kuulunut julkaista vähän mutta mahdollisimman hyvin toimitettua ja laadukasta kirjallisuutta. Strategianamme on myös, ettei teoksiamme saa sekoittaa palvelukustanteisiin. Jokaisen teoksen takana on kustannustoimituksen mukaan resursoitu kustannuspäätös; jokainen päätös edellyttää jo käsikirjoitukselta korkeaa laatutasoa.


Keväällä 2016 Aarni julkaisi kaksi kaunokirjaa ja kaksi esseekokoelmaa. Timo Teräsahjon Paskiaiset on karu kuva suomalaisista sivustakatsojista. Lars Strangin Yhteen taotut aloittaa historiallisten romaanien Kokkola-sarjan, jonka toinen osa, Pohjanpolku, ilmestyy siis elokuussa 2018. Tämän lisäksi tarjouksessamme on mukana Mikko Maasolan radiopakinointa – Tummaa paahtoa –  sekä Kirsi Saurenin epäsovinnainen sukellus kuuluisiin oopperoihin – Sulkasatoa.

Syksyllä 2016 Aarni muutti Jyväskylästä Kuusankoskelle, ja oli aika tutkia julkaisustrategiaa laajemmalla speksillä. Pidimme taukoa kertomakirjallisuudesta ja päätimme tutkia runon julkaisemisen mahdollisuuksia.

Mika Ilmari Lehdon Taskuvaloa on Kustannus Aarnin ensimmäinen runoteos. Runolla on paikkansa Aarnin kustannustoiminnassa myös jatkossa.  Tiedotamme aiheesta myöhemmin lisää.

TAIDEKIRJAT 2018 – JUHLATUULELLA

2017, 208 sivua / Kannen kuva: Kirsi Neuvonen: Mielenmaisemia: Hyökyaalto, 2016

Vuonna 2017 Kustannus Aarni aloitti kustannustoiminnan kahdella uudella saralla, taidekirjoissa ja oppikirjoissa. Ensimmäisenä uunista tuli ulos Jyväskylän taiteilijaseuran 100-vuotisjuhlakirja JUHLATUULELLA.

Juhlatuulella esittelee sanoin ja teoskuvin seitsemänkymmentä seitsemän 2010 -luvun kuvataitelijaa  ja viisi kirjailijaa. Kustannus Aarni on teoksen kustantaja, ja teoksen graafisen suunnittelun on tehnyt Aarnin yhteistyökumppani Teija Lammi/ grafemi.fi.

OPPIKIRJAT 2018- TUTKI JA TULKITSE I-II

Kesästä 2017 alkaen Kustannus Aarni on perehtynyt uuteen liiketoimintaan.  Tutki ja tulkitse on ensimmäinen oppikirjamme. Teos on uuden opetussuunnitelman mukainen historian oppikirja alakouluille. Kirjan toimituskunta on Jyväskylän yliopistossa toimiva ns. TEHO -ryhhmä.

Tutki ja tulkitse -oppikirjan I osa toimitetaan kirjan tilanneille kouluille elokuun alkuun 2018 mennessä.

 

 


AARNIN KEVÄTHULINAT

Aarni inventoi eilen  kirjavarastonsa, ja nyt on aika laittaa kaikki myyntiin!

Kirja-alan ammattilainen: Klikkaa alla olevia linkkejä. Yllä esittelemämme kirjat nyt sekä halvalla että helpolla (alk. 10e/kpl) suoraan kustantajalta.

(linkit tulossa):

  1. MAAKUNTAKIRJASTOJEN HANKINTATOIMET
  2. KOULUJEN KIRJASTOT
  3. KIRJAKAUPAT
  4. TAIDELAITOKSET JA TAITEILIJASEURAT
  5. KIRJAILIJAYHDISTYKSET

 

Terveisin:

Pasi Luhtaniemi, kustantaja

044 361 3564
pasi.luhtaniemi@kustannusaarni.fi

Kustannus Aarni Oy
Liljequistintie 6
45700 Kuusankoski (Kouvola)
www.kustannusaarni.fi