Mikä on sähköinen kirja?

Sähköinen kirja eli e-kirja on kirja, jota luetaan tietokoneelta, tabletista, älypuhelimelta tai lukulaitteelta. E-kirjan kulutus on  yleistynyt maailmalla. Yhdysvalloissa jo joka toinen kirja luetaan e-kirjana, ja Ruotsissa vastaava luku on 34 %. Vuonna 2015 niiden käyttö lisääntyi Suomessa yli 60 %.

E-kirjan etuja perinteiseen kirjaan verrattuna ovat sen allergiavapaus,  sekä helppo kuljetettavuus esimerkiksi matkoilla. Lukulaitteeseen tai tablettiin sopii helposti kerrallaan 10 000 e-kirjaa.

Kuinka pääsen lukemaan e-kirjoja

Luitpa e-kirjaa millä laitteella tahansa, tarvitset siihen lukuohjelman (e-book reader).  Lukijoissa on paljon hyödyllisiä ominaisuuksia kuten kirjainmerkit ja mahdollisuus tehdä omia muistiinpanoja, ja uusimmissa on käytössä linkki- ja hakuominaisuudet. Uusissa puhelimissa ja tableteissa on lukuohjelma jo esiasennettuna, mutta mikäli se puuttuu, voit ladata sen internetistä.

1. Lukuohjelmia tableteille ja älypuhelimille

Tabletit ja älypuhelimet ovat yleisin medialaite, jolla myös kirjan lukeminen onnistuu  ilmaisen tai muutaman euron maksavan ohjelman avulla. Mikäli laitteellasi ei ole valmiiksi asennettua ohjelmaa, lataa ohjelma, päätelaitteestasi riippuen, omasta App Storesta, Google Play -kaupasta tai Windows Storesta hakusanalla ”ebook reader”. Valittavanasi on useita hyviä ja ilmaisia lukuohjelmia. Alla latausohjelmat suosittelemiimme sovelluksiin.

(WINK: Jos lataat kirjan, ja se tuntuu vain katoavan ’johonkin’, älä etsi tiedostoa turhaan. Avaa lukuohjelma käynnistä toiminta hae/lataa kaikki e-kirjat. Ohjelma hakee kaikki e-kirjat päätelaitteeltasi. )

ub-reader

ANDROID

Android- puhelimille ja tableteille on lukuisia helppokäyttösiä lukuohjelmia, joista tässä on esimerkkinä UB. Ohjelma on ilmainen, jos hyväksyt käytön päätteeksi mainoksen, jonka voit klikata pois.

→ Siirry tästä UB:n sivuille.

WINDOWS

Bibliovore on selkeä ja ilmainen e-kirjan lukuohjelma Windows-tableteille ja puhelimiin.

 → Siirry tästä Bibliovoren sivuille.

APPLE

Applen iPadeille tai puhelimille on useitakin joustavia ja hienoja lukuohjelmia. Yksi parhaista on ilmaisohjelma Nook.

→ Lue lisää ja lataa tästä Nook laitteellesi. 

Kun olet hankkinut lukuohjelman, voit ostaa ja ladata kirjamme suoraan kaupastamme. Jos käytät kirjojen hankintaan tietokonettasi, yhdistä laitteesi tietokoneeseen usb-johdolla tai bluetooth -yhteydellä. Tiedostojen siirto tapahtuu esimerkiksi kopioimalla ne tietokoneen kansiosta päätelaitteeseen.

2. Lukuohjelma erilliselle lukulaitteelle

Erityisesti kirjojen lukemiseen tarkoitetussa lukulaitteessa on esiasennettu lukuohjelma. Lukulaitteen etuja tablettiin ja kännykkään on sen silmäystävällisyys. Näytöt ovat useimmiten mustavalkoisia, ja niissä on käytetty heijastamatonta ns. elektronista mustetta.

adlibrisEsimerkkinä suomalaisista lukulaitteista on AdLibriksen Letto.

Lettoon ladataan luettavat omalta tietokoneeltasi usb-johdon kautta, eli voit käyttää laitetta kaikkien kauppojen ja kaikkien sähköisten kirjojen lukemiseen.

Tutustu Lettoon AdLibriksen sivuilla

3. Lukuohjelma tietokoneelle

Jos luet e-kirjaa tietokoneelta, tarvitset tarvitset siihen lisäasennuksen riippuen siitä, mikä käyttöjärjestelmä sinulla on.

Jos sinulla on OS / OS2 (Mac-tietokoneet) tai joku Windows -asennus (PC:t), paras ilmainen lukuohjelma on Adobe Digital Editions.

Jos sinulla on Linux-tietokone, voit hakea ebook reader -ohjelmaa paketinhallinnastasi. Myös esimerkiksi Firefox ja Chrome -selaimeen saa e-kirjan lukuohjelman helppokäyttöisenä lisäohjelmana.

Tiedonjanoon e-kirjoista